Akhirnya terb0ngkar! Baju ‘sedap’ Ismail Sabri rupa2nya direka oleh menantu lelaki

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

BUKAN setakat kuih-muih, ais krim dan kek termasuk segala macam pencuci mulut akan terbayang-terbayang tepat pukul 2 petang, terutama pada Jumaat dan hujung minggu. Begitulah kuatnya imaginasi rakyat Malaysia yang mengikuti sidang media berkaitan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikendalikan 0leh Datuk Seri Ismail Sabri Yaak0b.

Selain tutur bicara beliau menjadi tumpuan, persalinan baju batik yang berwarna-warni atau ber0na ceria yang menjadi pilihan Menteri Kanan (Keselamatan) itu turut menambat hati ramai. Tetapi, siapakah penata gaya yang membuatkan penampilan Ismail Sabri jadi sebutan dan dihujani pujian, malah memberikan m00d ceria pada sidang media?

Tidak lain tidak bukan sudah tentu menantu beliau yang juga pereka fesyen terkemuka, Datuk J0vian Mandagie yang turut gembira dan terhibur dengan penerimaan 0rang ramai.

“Maj0riti begitu menyukai imej Datuk Seri dengan penampilan warna-warna yang ceria. Mereka kata tak adalah nampak sedih atau suram sidang media terutama musim PKP yang saya percaya m00d segelintir masyarakat agak terganggu.

“Ada yang sanggup ternanti-nanti sidang media harian Datuk Seri terutama pada Jumaat, Sabtu dan Ahad untuk melihat apakah baju yang bakal dipakai beliau,” katanya kepada mStar.

J0vian berkata, selain beliau, se0rang lagi individu yang turut memberi pandangan tentang pemilihan baju-baju dan penampilan Ismail Sabri adalah ibu mentuanya, Datin Seri Muhaini Zainal Abidin.

“Kadang-kadang Datuk Seri tak perlu bertanya pun, tapi hampir setiap malam saya dan ibu mentua akan berbincang apakah gaya yang bersesuaian dengan beliau,” ujar pereka fesyen berusia 34 tahun itu.

Mengakui keperibadian Ahli Parlimen Bera itu begitu serius terutama berkaitan dengan tugasnya, J0vian mendedahkan bapa mentuanya mempunyai citarasa berbeza dari segi gaya.

“Datuk Seri suka mencuba yang baharu, very adventur0us dan terbuka kepada cadangan baharu. Beliau suka kelihatan muda dan ceria serta tidak takut bermain dengan warna.

“Jujurnya, antara saya dan Datuk Seri, beliau lebih berani bermain dengan warna. Dan sebagai menantu, kami juga sering menghabiskan masa bersama. Apabila keluar sh0pping, 0rang pertama yang beliau akan ajak dulu adalah saya, minta temankan untuk tanya sama ada gaya itu ini sesuai dengan beliau atau tidak,” katanya yang memulakan k0leksi siap dipakai atau ready-t0-wear (RTW) pada 2012.

Mengenai penampilan terkini Ismail Sabri, J0vian berkata, setakat ini sebanyak lima baju telah disiapkan dan tiga daripadanya telah dipakai pada sidang media harian. Antaranya baju kemeja berc0rak warna ungu yang mana kainnya merupakan hadiah pemberian Raja Permaisuri Ag0ng, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah kepada beliau.

“Macam Datuk Seri sendiri berasal dari Temerl0h, Pahang… jadi beliau mempunyai hubungan baik dengan kerabat diraja Pahang. C0nt0hnya, macam baju kemeja warna hijau dan biru yang merupakan kain Tenun Pahang Diraja.

“Baju yang paling disukai Datuk Seri adalah baju batik warna-warni dari Terengganu yang 0rang kata macam air siraplah, air bandunglah. Beliau suka p0t0ngannya, c0rak batik yang lain daripada lain, dengan c0rak bunga yang bukan biasa-biasa.

“Bagi saya, semua saya suka sebab apabila saya membuat baju untuk Datuk Seri, saya akan pastikan pemilihan itu bersesuaian dengan gaya dan warna kulit beliau,” katanya sambil menambah amat menyukai baju kemeja Tenun Pahang Diraja yang dipakai Ismail Sabri.

Susulan tul4r baju-baju Ismail Sabri sehingga mendapat perhatian ramai, J0vian berkata, terdapat banyak permintaan diterima daripada pelanggan yang mahu rekaan yang sama seumpamanya.

“Ramai yang request nak baju macam Datuk Seri pakai tapi semasa PKP w0rksh0p kita tidak berfungsi sepenuhnya dan batik lukisan tangan itu perlu ditempah terlebih dahulu, jadi mengambil masa untuk menghasilkan baju-baju sedemikian.

“Tambahan pula, saya kini menumpukan penghasilan 10,000 peralatan pelindung diri (PPE) buat fr0ntliner (petugas barisan hadapan) di h0spital-h0spital di seluruh negara,” katanya sambil menambah telah menghasilkan kira-kira 4,000 PPE setakat ini, menerusi sumbangan dana 0rang ramai.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply