Aku blurr.Aku nekad cari jalan utk lari dr mereka,akhirnya aku tewas.Tewas tp bahagia.Terimakasih Lieza.Awak terlalu baik dn ikhlas

Gambar diatas adalah utk ilustrasi sahaja.Sila baca di bawah ini utk maklumat penuh dan lengkap.Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sekadar ingin berk0ngsi cerita. Maaf jika tidak menarik dan penulisan tidak bagus. Maaf juga sekiranya agak panjang. Aku bukanlah se0rang penulis yang bagus. Hehe. Semua watak yang bernama adalah bukan nama mereka yang sebenar.

Aku berasal dari sebuah negeri di utara. Suami aku berasal dari ibu negara. Aku namakan suami aku Arif. Perkenalan aku dengan Arif adalah ketika Arif masih lagi suami 0rang dan telah mempunyai anak ketika itu. Aku merantau ke ibu negara untuk bekerja. Berjumpa dengan Arif secara tidak sengaja ketika ada urusan kerja di syarikat Arif bekerja.

Bermula dengan berjumpa ketika kerja, dan bertukar n0mb0r telef0n atas alasan urusan kerja, berlarutan sehingga berb0rak pelbagai perkara di telef0n dan seterusnya berjumpa untuk makan bersama.Ya perkara ini adalah s4lah. Aku juga telah sedia maklum dari awal yang Arif ketika itu sudah berkahwin dan mempunyai anak. Arif se0rang yang jujur dan berterus terang. Arif juga ketika itu seperti sangat tertarik untuk berkawan dengan aku.

Jadi aku sebagai se0rang perantau ketika itu dan tiada saudara mara atau rakan-rakan di ibu negara ini, menyambut saja salam perkenalan dari Arif. Tidak di nafikan aku juga tertarik dengan penampilan dan perwatakkan Arif.

Pertama kali Arif mengajak aku keluar makan bersama, Arif membawa anaknya yang ketika itu berusia 3 tahun. Ketika itu kami baru saja berkenalan tidak sampai pun seminggu. Aku sememangnya sangat sukakan kanak-kanak.Pertama kali berjumpa anak Arif, aku menunjukkan sikap yang sangat teruja melihat se0rang kanak-kanak. Aku juga melayan anak Arif dengan begitu mesra dan baik. Arif sentiasa tersenyum melihat gelagat aku ketika itu.

Maaf jika intr0 terlalu panjang. Apa yang aku nak cerita adalah berkenaan insan baik iaitu isteri Arif. Selama tak sampai sebulan aku berkawan dengan Arif, isteri Arif ada menghubungi aku. Aku agak terkejut dan berasa sangat bers4lah.

Pada mulanya aku abaikan saja isteri Arif. Bila aku beritahu pada Arif yang isterinya menghungi aku, tenang saja Arif menjawab dengan menyuruh aku melayan saja call atau SMS dari isteri Arif. Aku namakan isteri Arif Lieza.

Bagaimana Lieza b0leh menghubungi aku? Kisah nya bermula bila aku dan Arif saling mengikuti di faceb00k. Ketika itu jugalah Lieza turut mengikuti aku di faceb00k.Aku terima saja bila Lieza menambah aku sebagai rakan di faceb00k sebab ketika itu aku tidak rasa aku akan ‘pergi jauh’ dengan Arif memandangkan Arif adalah suami Lieza ketika itu.

Aku agak aktif di faceb00k. Arif adalah antara 0rang yang akan like dan k0men segala apa yang aku p0st di faceb00k. Bermula di sini, setiap kali Arif k0men p0sting aku, Lieza juga turut akan k0men. Aku biasa2 saja ketika itu turut membalas semula k0men2 dari Arif, Lieza dan rakan2 yang lain.

Ketika Lieza menghubungi aku, Lieza bertanyakan s0alan2 biasa saja pada aku. Asal dari mana, berapa lama berkerja dan ada saudara mara atau tidak di ibu k0ta. Aku menjawab saja segala s0alan2 Lieza. Semakin lama Lieza semakin rajin hubungi aku. Lieza seperti hendak menjadikan aku kawan.

Aku berasa pelik dan t4kut juga. Yela aku kan berkawan dengan suami nya ketika itu. Tapi aku layankan saja sebab aku taknak la dikatakan “dengan suami 0rang nk kawan, takkan dengan isterinya taknak berkawan juga”, hehehe.Sehingga la pada suatu hari tu, Lieza bertanyakan s0alan yang buat aku berasa pelik. Lieza tanya bagaimana aku menjaga kebersihan diri dan juga al4t svlit.

Aku jawab saja pertanyaan Lieza seperti aku berb0rak dengan rakan2 yang lain dan kami berk0ngsi pendapat masing2 tentang hal penjagaan kebersihan diri. Lieza turut berkata dia hendak mencuba segala apa yang aku gunakan ketika itu.

Aku dan Lieza seperti sudah menjadi kawan. Tapi aku tidak pernah lagi berjumpa dengan Lieza. Kami berhubungan melalui messenger sahaja. Aku terus saja melayan Lieza berb0rak2 seperti biasa dan kami berk0ngsikan pelbagai cerita. Sehingga Lieza bertanyakan perihal aku dan Arif.

Ketika ini aku seperti sudah sukakan Arif dan aku juga agak perasan yang Arif juga sukakan aku. Ketika Lieza tanyakan perihal aku dan Arif, aku selalu saja mengelak, sehinggala Lieza berkata seperti ini,

“Arif kata y0u da ada b0yfriend, bila nak kahwin? Jangan lambat2 tau umur dah semakin meningkat, berkawan dengan suami 0rang pun tak berapa el0k”. Aku sangat tersentap dengan kata2 Lieza. Lama aku hendak membalas kata2 Lieza itu. Aku hanya membalas “ya, terima kasih dan i minta maaf”.

Tapi sebaliknya, Lieza kata aku tak ada s4lah pun untuk minta maaf, Lieza kata mungkin sikap dia ada yang sal4h sehingga Arif mencari kawan perempuan lain. Aku sangat2 terkejut ketika itu.

Aku masih berkawan dengan Arif seperti biasa dan semakin jatuh sayang kepada Arif. Arif selalu memberi hadiah kepada aku. Arif selalu mengambil berat. Ya aku salah kerana tidak menjauh dan tidak men0lak Arif.

Tidak sampai tiga bulan berkenalan dengan Arif, suatu hari Arif menyatakan ingin melamar aku. Aku mestilah terkejut. Apa yang aku fikir masa tu hanyalah Lieza. Aku bertanya Arif bagaimana dengan Lieza. Tenang saja Arif jawab yang Lieza mesti 0kay saja. Maksudnya, Arif hendak berp0ligami dan aku dan Lieza bermadu.

Bermacam-macam dalam fikiran aku ketika itu. Adakah Arif mampu, adakah Lieza 0kay dan paling penting adakah diri aku sendiri b0leh terima? Aku masih tidak b0leh berfikir ketika itu dan aku merasakan aku tidak mampu untuk berk0ngsi iaitu bermadu dengan Lieza. Ya aku sal4h.

Arif mengajak kami bertiga berjumpa. Itulah pertama kali aku dan Lieza berjumpa. 0rangnya cantik dan redup mata memanndang. Lieza 0rang yang lembut apabila bercakap dan perwatakan juga lembut.Semasa kami bertiga berjumpa, Arif terus menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan aku di hadapan Lieza. Riak muka Lieza seperti nya sudah tahu. Lieza juga terus bertanya pada aku adakah aku setuju dengan perkara ini.

Apa yang membuatkan aku blur dan sangat2 terkejut adalah Lieza tenang saja bertanya s0alan itu pada aku dan tambahan pula dengan air mata yang berjujuran. Ketika inilah aku berasa sangat2 bersal4h pada se0rang wanita lain.

Aku lihat Lieza sangat tenang dan semestinya kec3wa dan sedih sehingga mengalirkan air mata. Ketika ini aku lihat muka Arif berasa bersal4hnya dia pada Lieza tetapi Arif tetap juga cuba tenang untuk mendapatkan juga persetujuan dari aku.

Aku? Terdiam. Berfikir. Cuba meletakkan diri aku di tempat Lieza. S4kit. Sangat s4kit. Ya aku tahu perasaan Lieza sangat s4kit ketika itu. Terus saja aku menggelengkan kepala dan menjawab tidak. Arif sangat2 terkejut. Lieza juga terkejut. Kami bersurai dalam keadaan semua tertanya2.Selepas pertemuan itu, beberapa hari aku berdiam diri dari Arif dan Lieza. Arif call dan wh4tsapp aku tapi aku tidak membalasnya. Yang pelik nya Lieza turut menghubungi aku.

Lieza siap meminta maaf pada aku, siap pujuk aku macam dia yang bers4lah dalam hal ni. Selepas aku mendiamkan diri selama seminggu, aku mula membalas whats4pp Arif dan messenger Lieza.Aku meminta maaf pada mereka dan aku mengatakan aku ingin hentikan semua ini. Aku taknak lagi berhubungan dengan Arif dan aku tak nak lagi berb0rak2 dengan Lieza di messenger.

Lieza terus saja menghubungi aku tanpa jemu walaupun aku tidak membalasnya. Sehinggalah pada suatu hari Lieza mengajak aku keluar makan. Entah kenapa aku setuju saja dan aku menganggap aku b0leh meminta maaf dengan cara berhadapan dengan Lieza.

Lieza mengambil aku di rumah sewa. Ketika hendak memasuki kereta aku sangat terkejut kerana Arif turut ada di dalam kereta. Aku masuk saja kedalam kereta dan Arif tersenyum pada aku. Senyum dengan penuh makna. Layanan Lieza pada aku juga tersangat baik. Rasa ingin keluar saja dari kereta. Tapi melihatkan layanan mereka pada aku, aku ikutkan saja.

Selesai saja makan, Lieza terus memegang tangan aku dan berkata “t0l0ng i..please. t0l0ng terima Arif. i 0kay. i mintak maaf hal hari tu. mungkin u terkejut dan beranggapan kami memerangk4p u. tapi tidak. i ikhlas. i nak u terima Arif. Kahwin dengan Arif..please. kita jadi kawan”.

Aku? Terkejut. Terdiam. Entah apa aku nak jawab pun tak tahu. Terus saja aku berfikir singkat. Aku angguk kepala dan setuju. Arif terus tersenyum lega. Lieza? Lebih gembira dari Arif dan seperti satu bebanan terlepas dari bahunya. Aku sangat2 tak faham apa yang berlaku ketika itu.

Maaf mungkin terlalu panjang penulisan aku ini. Aku tidak berniat untuk sambung part 2. Aku akan terus habiskan dalam penulisan ini juga. Selepas kejadian di kedai makan, aku dan Lieza jadi semakin rapat. Lieza selalu saja mengajak aku keluar untuk membeli barang atau berjalan-jalan. Sehinggakan Arif hendak pergi bekerja keluar daerah, kami sama-sama menghantar dan mengambil Arif di lapangan terbang.

Pelbagai perkara kami lakukan bersama. Tanpa Arif dan Lieza tahu, aku sangat2 tidak selesa dengan semua ini. Aku tak menginginkan langsung kehidupan seperti ini. Sehinggalah suatu hari, Lieza bertanyakan kepada aku perihal 0rang tua ku. Lieza bertanya bilakah dia b0leh jumpa mama dan papa aku untuk meminang aku untuk Arif.

Ketika inilah aku merasakan dunia berhenti berputar dan jam berhenti berdetik. Aku tidak sangka secepat ini perkara ini berlaku dan Lieza sangat serius dalam hal ini.Padahal baru beberapa bulan saja pelbagai perkara ini berlaku dari aku merantau ke ibu negara, mengenali Arif dan Lieza, Arif melamar aku dan sehinggalah Lieza meminta aku untuk menerima Arif. Aku seperti berada di dalam mimpi.

Masa berlalu. Aku singkatkan saja. Aku menyatakan hasrat kepada mama dan papa ku. Mereka seperti tidak setuju tetapi tidaklah men0lak. Mama mengatakan padaku j0d0h adalah Rahsia Allah. Dalam pelbagai kejadian segalanya mungkin berlaku. Aku membawa khabar kepada Arif dan Lieza, mengatakan kepada mereka bahawa papa dan mama seperti tiada jawapan.

Kelihatan Lieza seperti sangat kec3wa. Arif juga terkejut tetapi lebih tenang dari Lieza. Mereka meminta aku untuk mencuba lagi untuk memberikan penjelasan kepada mama dan papa aku sehingga mereka b0leh faham dan terima.

Aku masih lagi turutkan saja perkara yang berlaku dalam hidup aku iaitu masih menghubungi Arif, masih berkawan dengan Lieza, berbincang masa depan kami sebagai madu, sehinggalah bercerita hal bergiliran. Lieza sepertinya sangat sukakan aku dan seperti sangat tidak sabar untuk hidup bermadu.

Aku hanya layankan saja segala perancangan Lieza. Ya aku hanya berpura-pura ketika itu. Apa yang aku mahukan hanyalah Arif. Bukanlah hidup bermadu. Sehinggalah suatu ketika, aku terus mendiamkan diri secara tiba-tiba. Dalam dua bulan juga aku tidak membalas whats4pp Arif dan Lieza. Arif tetap tidak putus asa. Selalu saja cari peluang untuk mencari dan berjumpa aku. Lieza juga sama.

Selepas dua bulan berlalu, Arif dan Lieza pula seperti sudah berputus asa dengan aku. Mereka juga mendiamkan diri dan tidak lagi menghubungi aku. Aku berasa sedikit sedih, tetapi aku lebih kepada berasa sangat lega. Akhirnya aku berjaya menjauhkan diri dari mereka dan kehidupan yang tidak aku inginkan.

Pada suatu hari, sedang aku melayari faceb00k aku melihat Arif membuat p0sting yang membuatkan aku berasa sedih. Gambar bersama Lieza dan anak mereka bercuti di suatu tempat. Perasaan aku seperti tidak menentu. Aku masih sayangkan Arif. Tapi aku perlu nekad untuk tidak lagi berada dalam hubungan mereka.

Aku sangkakan percutian mereka sekeluarga adalah untuk m0ve 0n dan tidak lagi melibatkan aku dalam hubungan mereka. Tetapi tidak. Beberapa hari kemudian Lieza dan Arif kembali mencari aku. Arif masih bertanya khabar aku dan mengambil berat tentang diri aku.

Walaupun aku tidak membalas segala whats4pp Arif, tetapi Arif seperti tidak berputus asa. Lieza pula sentiasa meminta maaf di dalam setiap teks yang di hantar kepada aku dan sentisa menyuruh aku berfikir untuk menerima dia dan Arif dalam hidup aku.Lama-kelamaan aku sudah tidak tahan lagi dengan keadaan ini. Aku mengucapkan kata-kata yang b0leh dikatakan kej4m juga, dengan tujuan untuk meny4kitkan hati mereka dan menghentikan semua ini.

Kepada Arif aku katakan begini “i taknak hidup berk0ngsi. i tak sanggup nk luk4kan hati mama dan papa. i memang da sayang dan cintakan u. tapi i tak sanggup untuk bermadu. i tak nak berk0ngsi. maafkan i. t0l0ng pergi dari hidup i. jangan cari i lagi”.

Untuk Lieza pula “maafkan i. u terlalu baik dengan i. perkenalan dengan Arif adalah satu kes4lahan. i tak sepatutnya sambut salam perkenalan dari Arif. i tak sepatutnya buat hati wanita lain h4ncur dan mend3rita. i kej4m dengan u. sedangkan u terlalu baik pada i.Satu perkara yang u perlu tahu, i tak sanggup berk0ngsi Arif dengan u. i tak sanggup bermadu. i hanya nk Arif, i tak nak ada yang lain. maafkan i. i taknak ada apa2 lagi di antara k0rang berdua dan t0l0ng jangan ganggu i dan jangan cari i lagi. terima kasih untuk segalanya Lieza”.

Aku sangat lega bila sudah luahkan semua pada Arif dan Lieza. Mereka tidak membalas whats4pp aku. Aku tertunggu-tunggu juga. Tapi tiada.Masuk tahun baru, selepas sebulan berlalu, bermakna sebulan jugalah Arif dan Lieza tidak mencari aku. Kami masih lagi berkawan di faceb00k dan suatu hari aku melihat Arif dan Lieza membuat p0sting menyambut ulangtahun perkahwinan mereka. Aku tersenyum.

Pada bulan Mac pada tahun tersebut, aku mendapat perkhabaran Arif dan Lieza berpis4h (bercer4i). Sudah tentulah aku sangat2 terkejut. Ketika itu aku sudah m0ve 0n dan aku sudah ada kenalan lelaki lain.Aku masih tertanya-tanya, bagaimana keadaan mereka, kenapa b0leh berpis4h, sedangkan baru saja menyambut ulang tahun perkahwinan, bermacam-macam lagi s0alan yang bermain2 di kepala aku ni.

Ada sese0rang menyampaikan pada aku, dan aku mendapat tahu mereka berpis4h secara baik dan aman. Aku sangat2 tak sangka! Setahun berlalu, selepas Arif dan Lieza berpis4h, aku mendapat perkhabaran bahawa Lieza telah menikah. Sebulan selepas Lieza menikah, aku dan Arif pula bernikah.

Sepanjang setahun, antara kisah perpis4han mereka sehingga kisah Lieza, Arif dan aku dengan kisah pernikahan kami, beribu-ribu cerita yang terlah berlaku. Yang pastinya, Lieza adalah insan yang baik.Sehingga kini aku masih berkawan dengan Lieza dan berk0ngsi pelbagai cerita. Selalunya Lieza yang akan menghubungi aku untuk bertanya atau berk0ngsi sesuatu cerita. Aku merasakan Lieza terlalu ikhlas untuk semua perkara itu.

Kini, Lieza sudah mempunyai 3 anak dengan hasil perkahwinan baru. Lieza juga telah berpindah ke Sabah mengikut suaminya yang bekerja di sana. Aku dan Arif mempunyai se0rang anak. Anak Arif dan Lieza, bersama aku dan Arif.

Terima kasih kepada Lieza yang sangat2 baik terhadap aku. Aku melihat Lieza sangat bahagia sekarang, bagaimana dia tersenyum dan gembira semasa bersama Arif, kini Lieza masih seperti itu, terpancar keceriaan dan kebahagian di wajahnya. Aku selalu titipkan d0a buat Lieza, untuk insan yang terlalu baik dengan aku.

Cerita aku ini adalah sekadar cerita kehidupan aku yang tak seberapa. Aku sangat bersyukur dikurniakan 0rang sekeliling yang sangat2 baik dengan aku. Hanya kisah diri Lieza sajalah yang layak di c0nt0hi.Sumber IIUM.Apa Kata Anda.M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah..Terima Kasih krn sudi membaca

Leave a Reply