Amir ni anak baik alim pula. Bila ibu suruh kahwin dia ikut je, lepas tu isteri jadi m4ngsa, Satu hari amir bwk balik ‘kawan’, terkejut kami sebab yg smpai rupanya orang yg tak disangka smpai mengigau isteri dia malam tu

Gambar diatas adalah utk ilustrasi sahaja. Sila baca dibawah ini utk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih krn membaca perkongsian kami ini.

Hello semua, aku nak share kisah abg aku dan kakak ipar aku. Aku bukan nak masuk campur hal rumah tangga diorang, sekadar nak share kisah diorang saje. Abg(Amir, 26) dan kakak ipar(nurin, 22).

Lelaki ni jenis yang ikut cakap ibu. Bila ibu suruh kahwin dia ikut je. Terkedu lepas kahwin dia tak pernah langsung sentuh isteri. Rupanya ini perangai dia lepas kahwin.

Diorang baru setahun berkahwin, tapi kahwin bukan atas dasar cinta, kahwin sebab mak aku atas sebab tertentu, nurin ni student degree dekat usm, amir pulak baru dua tiga tahun kerja. Nurin ni anak tunggal, dan yatim piatu, parents dia dah tak ada.

Amir ni alim2 sikit, kire geng2 masjid, muka boleh tahan hensem, nurin pulak tak se”alim” amir, hanya budak perempuan biase je, pakai tudung biase je, tak labuh pon, tapi nurin ni manja, putih, gebu, muka manis.

Dalam famili aku, amir seorang je yang dah kawin, kakak2 aku masih bujang. Amir satu satunya anak lelaki, ayah kami dah pergi buat selamanya 6 tahun sudah. Dalam rumah semua perempuan. Amir ni jenis tak membantah, ikut je cakap mak, mak suruh kahwin, dia kahwin, aku mula2 ingt amir betul2 terima nurin.

amir tak ambil tahu langsung pasal nurin, lepas nikah dia keluar jumpa member, kenduri pon kawan2 amir tak datang, mungkin tak di jemput. Seingt aku, amir tak pernah tidur dalam bilik kalau nurin ada dekat rumah, selalunya amir akan tgk tv smpai terlena dpn tv.

Baru2 ni, minggu kedua bulan puasa, nurin kan sekarang tengah cuti sem, nurin kalau cuti akan balik rumah kami, malam tu dalam pkul 10 mcm tu, amir balik rumah dia nampak nurin, as his wife, nurin hulur tgn nk salam kan, tapi amir tak sambut pon salam nurin, dia buat tak tahu je.

Dia terus blah pegi dapur. Masa kami dok tgh layan cerita dekat tv, amir dtg depan pastu dye sound nurin sbb tak jaga aur4t, gara2 nurin pakai baju putih, jarang & tak cukup kain katanya, pastu tak pakai tudung.

Kami time tu bengang je rase, kakak aku(kak mila, 29) sound terus amir, back up nurin, bongok ape amir ni, tu kan isteri dia, aur4t tang mana, kejadah apa nak pakai tdg dlm rumah, lagipon rumah tu tak ada lelaki lain, hanya amir satu satunya, kakak no 2(kak fatin, 27) lagi hot kalau diikutkan.

Mungkin amir sengaja kot nak cari pasai ngn nurin, tapi nurin diam je, tak ade pulak nak melawan ke nak marah2 ke, dia bt tak tahu je smbl makan kudap2, nurin pon tahu amir memang tak berkenan dekat dia, serba serbi tak kena.

Esoknya, nurin siap2, pakai lawa2, pakai baju mcm nak keluar, siap tudung belit2 lagi. Mak tanya nurin nk pergi mana2 ke, nurin cakap tak, saja je nak melawa dekat rumah, padahal kami blh agak yang nurin sentap dgn amir pasal malam tadi.

Sejak dari tu, nurin memang pakai baju tutup aur4t, xpakai tshirt lengan pendek dah, siap pakai tudung dlm rumah. Kami rasa rimas pulak, kak mila selalu cakap, bukak je lah tudung tu, bkn ade siape pon, tapi nurin selalu cakap takpe, takpe, takpe.

Amir memang selalu cari pasal dgn nurin, selalu sgt lah sakitkn hati nurin, aku tak pasti sama ada nurin ni jenis penyabar atau memang jenis tak peduli kalau amir kondem dia, rilek je aku tgk, takde pulak nak melenting, ke dah tawar hati ke ape aku tak tahu.

Ada satu hari, awal pagi lagi, amir ada inform mak, yang malam ni ada kawan amir nak berbuka dekat rumah, mak pon cakap okay ja, mak on ja. Hari tu kami pon masak laa lebih sikit. Yelah, ada org nak dtg kan, semua berjalan lancar, dekat pkul 6.30 mcm tu, amir balik rumah, dengan “kawan” dia.

Kami ingtkan lelaki, rupanya kawan perempuan, tudung labuh, berpurdah, satu uni dengan amir dulu. Kalau sekali tengok, kira secocok lah. Kak mila dengan kak fatin pergi dapur, tengok2 kan nurin, muka nurin cool jee, rilek mcm biasa, tapi hati siapa tahu kan, mak pulak dah bt muka tak berapa nak mesra, tapi kami sembang ja dengan kawan abg tu, atikah namanya, 24 tahun, sebaya dengan aku.

Kira dalm famili aku, nurin paling muda, nurin ni kalau dengan mak memang manja, lebih manja dari kami adik beradik, nurin ni jenis yg tunjukkan kasih syg, nurin tak segan nak peluk mak, cakap iloveyou kat mak, c1um pipi, kami adik beradik pon tak manja mcm nurin, mungkin sbb nurin anak tunggal kot, kami ni segan sikit, hehe, tapi kami syg mak, syg sangat2.

Lepas berbuka, kami solat siap2, amir jadi imam, lepas tu kami pon sembang2 lah kan, sambil2 duduk depan tv, nurin pon sembang je dgn atikah, kak fatin memang dah bagi hint mcm nak suruh atikah ni balik, dok tanya pkul bapa amir nak hntr balik apa semua.

Lepas hntr atikah balik, amir duduk sekali ngn kami, tanya pendapat mak pasal atikah tu, mak cakap oke je, tpi cara mak macam malas nak layan, sebab kalau boleh tak nak cakap hal mcm ni depan nurin, tapi amir ni bongok, pentingkan diri, dia terus ckp, lepas raya kita hantar rombongan meminang ye mak.

Mak terus terdiam, kak fatin terus cakap, kau ni memang tak pandai jaga hati org lain ke, kak fatin sound direct amir sampai amir cakap, nada rilek, kalau tak nak pinangkan tak ape, tak payah melenting, amir terus keluar rumah.

Nurin cakap mengantuk, terus masuk bilik. Mak pon masuk bilik. Kak fatin dan aku masuk bilik kak mila, kami cerita dekat kak mila, kak mila cakap dia dah agak dah atikah tu ada apa2 dengan amir.

Kak mila cakap, geram dgn amir ni, alim tapi takkan tak tahu adab2 rumah tangga. Kami sembang2 smpai pukul 3 macam tu, dengar kereta amir masuk parking, dalam 10 minit mcm tu dengar amir panggil mak, mak pon bangun.

Kami pon pergi dekat mak, mak masuk bilik amir, tengok nurin tgh mengigau ke apa aku tak pasti, tapi dalam tidur dia menangis, mulut panggil mama dye, mama mana mama, nak mama, nak mama, mak kejut nurin, tapi nurin tak bangun2, amir masih ego, amir cakap nurin pura2 tagih simpati, entah lah.

Amir ni bengong pon ada, mak cakap nurin demam, mak marah amir dekat depan, apa yang kami dengar, amir cakap elok2 dengan mak, amir tak pernah sentuh nurin, amir siap cakap nurin tu dara lagi, nurin tak rugi apa pon. Amir rasa amir x sesuai dengan nurin, mak mengucap panjang.

Mak tanya kenapa tak bagi tahu awal2 tak suka nurin, amir cakap, dulu tak nak bangkang cakap mak, amir tak ada pon tinggi suara dengan mak, tapi amir cakap, antara sbb amir tak suka nurin, sbb nurin tak mcm atikah, nk sembang bab ilmu agama pon nurin tak pandai, nak sembang bab hadis pon nurin tak reti, masak pon tak pandai, kemas rumah tak pandai.

Tapi bagi aku amir tak boleh salah kan nurin sebab benda2 mcm tu, benda tu semua boleh belajar, boleh dididik diasuh, pendapat aku nurin ni pembersih, tak berkira, pemurah, tak memilih, amir pon bkn sempurna.

Aku kesian dekat nurin, amir mcm jahat sgt, yang paling aku sedih, nurin ada tweet, “first time jadi makmum awk”, “nak salam, tapi takut”, lepas tu ada tweet2 lain, “cantiknye pilihan hati awak”, “sy sudi berkongsi, tpi awk jgn tinggl sy ye, sy dh tak ada siapa”, “tiba2 rindu mama” dan sebagainya.

Lepas nurin baik demam kami yang perempuan banyak keluar pergi jalan, berbuke di luar, masa dalam kereta mak tanya nurin, takde nak berbuka dengan kawan2 ke, nurin cakap, ada, tapi amir pesan jangan pergi mana2 selain dgn keluarga.

Remuk hati mak, mak cakap, pergi je, nanti mak cakap dengan amir, tapi nurin cakap, takpe, takpe, takpe. Amir pulak berbuka sorang2 dekat rumah, mak pernah bukak purse nurin, mak tanya ade RM2 je ke nurin?,

nurin cakap, alaaa malu lah mak bukak purse kite, duit kite dah habis byr yuran, malu lah kite, mak tanya amir tak bagi duit ke, nurin gelak2, lambat2 baru cakap bagi. Walaupon mak dan ayah nurin tinggal duit dekat nurin, tapi dia bkn jnis membazir, masa kami pergi cari baju raya pon nurin mcm tak minat, nurin cakap baju dia dah banyak,

ada satu hari, mak belikan nurin gelang, tapi mak suruh amir bagi dekat nurin, konon mcm amir yg belikan gelang tu, tapi amir ckp, xpyh bagi lah mak, bazir je, abg simpan bagi dekat bakal menantu mak nanti je lah.

Aku tak tahu lah amir ni perangai mcm ape je lagi, org luar dok nmpk dye baik sgt, padahal dgn isteri sndri, layanan mcm apa je lagi. Aku mls nk masuk campur, tapi sepanjang yg aku nmpk dgn mata aku ni, amir ni jahat, kesian nurin.

Hi korang, terima kasih admin sbb sudi approve kisah tentang abg dan kakak ipar aku (“Alim” Konon). Kepada yang share, comment dan like tu, terimaksih ye, sebab nye amir dah baca confession aku. One of his friends, mention his name dekat komen, and he replied but denied it.

Pada mulanya kecut perut jugak bile nampak amir komen dekat post tu, tapi buat2 cool, kak mila & kak fatin cakap biar amir tu sedar apa yg dia buat tu salah, biar dia sedar diri, bile famili nasihat dia merajuk keluar rumah, so sekarang kita tgk kalau org ramai kritik, amir nak berubah ke tak.

Ikut kan hati aku nak stop setakat ni je, biar si amir fikir sikit, tapi aku tetap tulis Part 2 ni sebab nak cita pasal hari ni (pergi rumah atikah) & sikap amir yg dah baik sikit ni. Sejak amir baca dan comment dekat post sebelum ni, aku rasa dia macam dah sedar diri sikit.

Bukan sepenuhnya, tapi mcm dah baik sikit aku rasa, terus terang aku cakap, layanan dia dah lain sikit, nampak mcm malu dengan sikap dia sebelum ni.

Misalnya, dia dah jarang cari pasal dengan nurin, bila tengok tv pon dia boleh duduk sebelah nurin (sebelum ni nurin kena halau kalau duduk satu sofa dgn dia), dia dah boleh kongsi kerepek dengan nurin, kongsi cawan. Tapi.. masih lagi panggil aku kau aku kau, tak ade pulak nak tersasul abg ke ape ke.

Paling obvious skli bila amir suruh nurin yg drive masa nak pergi raya dan masa nak pergi rumah atikah. FYI nurin ni tak cekap sgt bawak kereta, amir gigih paksa nurin bawak kereta, alasannya dia penat drive, padahal, kak mila, kak fatin , aku dan mak semua cekap drive.

Nurin yg tak cekap tu jugak di suruhnya. Macam2 lah adegan jadi, amir tak ade marah2, dia cakap elok2, tekan brek, tekan minyak, laju sikit, okey tengok kereta belakang dulu, okey lepas kereta ni boleh potong.

Mak cakap amir nak sembang dgn nurin, mak cakap amir nak nurin duduk sebelah dia, sbb kalau amir drive, mak akan duduk sebelah amir & nurin duduk belakang sekali, tapi kalau nurin drive, amir duduk sebelah nurin & mak duduk belakang.

Walaupon alasan yg mak bagi mcm tak kukuh, tapi kami iyekan aje, masa ni mmg nampak lah amir tolerate sikit dgn nurin. Tapi masa otw p rumah atikah tu, amir nampak lah tgn nurin menggeletar, amir tanya kenapa, nurin jawab lapar.

Mak cakap org bdn kecik mcm nurin memang mcm tu, tak boleh mkn benda merapu, kena makan nasik ontime, kalau lewat sikit mmg bdn menggeletar. Pernah sekali, nurin lapar smpai menggeletar bdn, lepas mkn nasik okey lah. Betul ke? Tapi, dalam hati aku kuat mengatakan yg nurin bkn lapar, tapi sbb dye gelabah, kan kami otw pegi rmh atikah (raya ketiga)

Mak mulanya tak mau ikut, tapi lepas amir pujuk cakap p raya semata, mak ikut, sekeluarga ikut. Masa ni kami masuk je rumah atikah, memang ramai sedara mara dia.

Ayh dia smbut mesra, mak dia pon, atikah pon ada, aku dengar atikah cakap, “ni lah kawan yg kakak cerita tu” lebih kurang mcm tu. Sembang punya sembang, entah mcm mana, amir boleh cakap, org rumah sy pon stdy usm jugak. Jeng jeng jeng.

Masa tu mak atikah muka pelik, kami pon tak sgka amir nak cakap mcm tu, indirectly dia maksudkan yg dia dah kahwin. Mak atikah tanya, yg mana satu, amir pandang nurin, masa ni mak atikah terkejut kot, mak dia cakap nurin nmpak mcm adik amir, mcm budak tingkatan 3,

cara mak atikah cakap memang sgt2 nampak tak selesa. Masa ni lah si atikah tuh dok puji2 nurin, cakap nurin ni baik lah, lawa lah, bagus lah.

Masa tu jugak, makcik atikah tanya nurin, dengan gaya2 org tua, dia tanya tak berisi lagi ke? Nurin mcm terkesima dapat soalan mcm tu, dia geleng2. Mak aku jawabkan, baru setahun kahwin, muda lagi, tapiiiiii, makcik tu boleh pulak cakap yg dia dulu kahwin muda, setahun kahwin dah ada ank, pastu dia mcm kondem nurin.

Cara dia cakap mcm nurin ni ade masalah kesuburan plk, siap suruh p check dkt klinik, masa tu semua pon terdiam, hanya mampu senyum kambing je, kami pon malas nak cakap benda2 gitu, tapi tiba2 amir cakap, belum ada rezeki lagi makcik, lagipon nak org rmh fokus bljr dulu. Masa ni kak mila dgn kak fatin dah gelak2, gelak mengejek gitu.

Serius, cara amir layan nurin mcm diorang ni pasangan yg tak ada masalah. Depan org mcm pasangan lain. Pelik, serius pelik. Mak atikah pulak mcm menyiasat si nurin ni, macam2 dia tanya, mak dia mcm nak tahu sgt pasal nurin. Nurin ni sensitif sikit bila org ckp pasal pemergian mama ayh dia. Yg si mak atikah ni pergi tanya.

Mama ayh kerja apa, duduk dekat mana. Mak yg tolong jawabkan, nurin ni yatim piatu, anak tunggal. Tpi mak atikah blh plk tnye, pergi knp, dh lama ke mama ayah dah tak ada, haishhh. Nurin sedih, dia berhenti makan, dia pegang je lengan mak, mcm peluk mcm tu, nampak muka dia mcm dh tak ada mood. Nurin cakap, nak balik, terus si amir mintak izin nak balik.

Masa dlm kereta ni memang nurin dah monyokk je muka, dia naik paling awal, duduk paling belakang, bila amir suruh drive, dia cakap malas je, terang2 kami tahu dia sedih. Masa otw balik tu dah terdengar org menangis, teresak2, nurin menangis. Kak fatin peluk nurin, makin kuat dia nangis, mak cakap sabar lah nurin, nanti kite pergi kubvr mama dan ayah nurin ye.

Aku rasa amir pon tak smpai hati. Dia berhenti tepi jalan, suruh kak mila drive, dia pon pergi duduk belakang sekali dekat sebelah nurin. Aku tak tahu apa yg jadi dekat seat belakang sbb aku duduk seat tengah dengan kak fatin, mak duduk sblh kak mila, sebelah driver. Tapi lepas tu nurin stop menangis. Bila aku pndg belakang dia dh tertidur.

Masa malam, nurin baring kat riba mak, mak usap2 kepala sambil tengok tv, masa ni amir dekat pintu dah, nak keluar, tapi dia patah balik masuk rumah, dia pergi dekat mak, dia letak tgn dekat dahi nurin, nurin of course terkejut, dia tepis kan, pastu dia betulkn tudung, amir terkejut jgk, dia terus blah.

Lepas amir keluar tu, mak tiba2 cakap, nurin mlm ni tido bilik amir ye (sejak seminggu last puasa nurin tidur bilik mak, sebab amir cakap sakit bdn tidur dekat sofa, kira mcm amir halau nurin dari bilik tu lah, tambah pulak sbb nurin *bocor*, amir jadikan alsn)

Selalunya kalau nurin tidur dlm bilik amir, amir akan tidur dekat ruang tamu. Tapi mak cakap, amir pon lelaki, lelaki dewasa lagi, umur dah banyak, mak pulak bagi hint dia dah tua lah apa lah.

Tahu je lah mak2 ni mcm mna kan. Tapi, aku risau kalau amir marah2 nurin, sebab, amir tak sembang pon dgn nurin, dia tunjuk baik sikit je, cakap benda penting je, selain tu, tak pernah ckp aku rasa.

Semoga hubungan amir dan nurin semakin baik dan menjalani kehidupan rumah tangga seperti Pasangan lain.. Sekian. Kredit – apampink. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah.. Terima Kasih!.Sayg korg semua!

Leave a Reply