Amyza Aznan gagal jawab s4man.Zarina Anj0ulie berjaya dapatkan pengh4kiman ingkar

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

PERM0H0NAN pelak0n Zarina Anj0ulie untuk mendapatkan hak pengh4kiman ingkar terhadap Amyza Aznan dalam k3s s4man fitn4h bagi menuntut ganti rugi berjumlah RM3 juta dibenarkan M4hkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Jumaat.

Hakim Datuk Azimah 0mar membenarkan perm0h0nan Zarina Anj0ulie selaku pl4intif berikutan Amyza atau nama sebenarnya Azizah @ Amyza Aznan sebagai def3ndan gagal memfailkan mem0randum kehadiran bagi menjawab s4man itu pada tarikh yang ditetapkan.

“S4man yang difailkan pl4intif adalah mengikut pr0sedur dan teratur, namun d3fendan telah memasukkan kehadiran untuk menjawab s4man itu lewat,” kata hakim itu.

M4hkamah juga memerintahkan Amyza membayar k0s RM2,500.

P3guam mewakili Amyza iaitu Rejinder Singh memaklumkan kepada m4hkamah bahawa anak guamnya akan memfailkan perm0h0nan bagi mengetepikan pengh4kiman ingkar itu Isnin ini.

“Kami juga mem0h0n kepada m4hkamah untuk penggantungan pr0siding k3s s4man sehingga pelupusan perm0h0nan penghakiman ingkar 0leh pihak kami didengar di m4hkamah,” katanya.

Terdahulu, Rejinder berkata anak gu4mnya telah memasukkan kehadiran untuk menjawab s4man difailkan Zarina Anj0ulie pada 1 Julai lalu, setelah dimaklumkan 0leh p3guam pl4intif.

“D3fendan tidak pernah menerima apa jua writ s4man dan penyataan tuntutan kerana ia diserahkan di alamat yang beliau (d3fendan) tidak tinggal.

“Anak guam saya hanya menyedari ada satu perm0h0nan ingkar kehadiran yang dibuat 0leh pl4intif setelah dimaklumkan 0leh rakan media lain yang memintanya untuk memberi k0men mengenai perkara itu pada 25 Jun lalu,” kata p3guam itu.

Sementara itu, p3guam Wan Azmir Wan Majid yang mewakili Zarina Anj0ulie ketika ditemui pemberita berkata pl4intif akan memfailkan perm0h0nan supaya m4hkamah membuat taksiran ganti rugi berikutan keputusan hari ini.

Pada 23 April lepas, Zarina Anj0ulie, 34, memfailkan s4man terhadap Amyza dan mend4kwa selepas pengumuman kerajaan berhubung Bantuan Prihatin Nasi0nal (BPN) kepada rakyat dalam g0l0ngan B40 dan M40 yang berpendapatan sebulan RM8,000 ke bawah, sebahagian daripada g0l0ngan artis tempatan turut menyuarakan pendapat mereka, dan menyatakan bahawa pihak kerajaan perlu memberikan satu ‘bantuan khusus’ bagi mereka atau penggiat seni negara.

Mengikut penyataan tuntutan itu, Zarina Anj0ulie yang juga se0rang usahawan mend4kwa, beliau telah memuat naik vide0 di laman s0sial 1nstagramnya pada 28 Mac lepas, yang secara umum menyatakan bahawa ‘bantuan khusus’ tersebut adalah tidak perlu dan hanya g0l0ngan artis yang layak, b0leh mem0h0n BPN seperti rakyat lain.

D4kwanya, pada 29 Mac lepas satu kumpulan dikenali sebagai ‘BANTUAN C0V1D-SENI 2020’ ditubuhkan menggunakan aplikasi pesanan ringkas Telegram, bagi membincangkan mengenai bantuan C0V1D-19 kepada artis tempatan, dan kumpulan itu mempunyai sekurang-kurangnya 819 ahli terdiri daripada penggiat seni termasuk Amyza.

Pl4intif mend4kwa melalui kumpulan itu, Amyza, 46, telah mengeluarkan kenyataan fitn4h terhadapnya, menyebabkan ramai ahli kumpulan berkenaan turut dipengaruhi 0leh fitn4h itu, selain mend4kwa d3fendan juga telah mengeluarkan kenyataan memfitn4h di 1nstagram miliknya untuk paparan umum, yang dimuat naik April lepas.

D4kwanya, kenyataan fitn4h itu antara lain membawa maksud bahawa, pl4intif se0rang yang berperangai buruk, tidak bertanggungjawab dan sering menabur fitn4h terhadap artis-artis lain, dan akibat kenyataan itu, beliau mengalami kemurungan kerana dimalukan dan reputasinya turut tercalar.

0leh itu, pl4intif menuntut ganti rugi am atas kehilangan reputasi berjumlah RM3 juta, ganti rugi teladan, faedah, perm0h0nan maaf daripada d3fendan.

Selain itu, d3fendan juga dihalang daripada mengeluarkan sebarang bentuk kenyataan memfitn4h, memalukan, atau menjatuhkan reputasi pl4intif, pada masa akan datang, k0s serta relief lain yang difikirkan sesuai 0leh m4hkamah. – BERNAMA

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply