Baru je lepas sujud di sejadah,suami dh minta2 mlm tu..ketika itu lah nikmat aku lama inginkan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Assalamualikum semua pembaca. Jika luahan ini disiarkan Alhamdulillah. Aku cuma ingin menceritakan kisah kemenangan sebenar aku dalam hidup. Kisah kemenangan yang aku rasa patut dik0ngsikan dan diambil sebagai ped0man untuk menghilangkan ketakutan serta melahirkan keberanian kepada wanita diluar sana.

Seperti kata se0rang penceramah suatu ketika dulu, malanglah se0rang wanita jika tersalah pilih suami. Benar. Aku juga tidak terlepas dari diuji dengan perkara tersebut.Pendahuluan untuk diri aku. Berusia awal 50-an. Anak aku semua perempuan, sudah remaja.

Yang tua sudah bekerja. Yang kecil sekali tahun ni SPM. Aku punya kerjaya sendiri. Bergaji Alhamdulillah cukup untuk menyara kami sekeluarga.

“I have a l0t 0f time al0ne, and this is what I want t0 discuss” katanya.Aku ubah p0sisi duduk aku. Aku mula rasa tidak selesa dengan t0pik perbualan ini. Aku selalu balik lewat dalam membina kerjaya. Anak-anak diuruskan suami.

Aku balik hampir 9 malam setiap hari, dan keluar seawal 8 pagi. Kadangkala bekerja di hari sabtu. Kalau terlampau banyak kerja aku akan buat dirumah. Dalam aku timbang tara dan meningati semua itu, aku terdengar sayup-sayup suara suami yang membuatkan air mata aku menitis.

“I nak kahwin lain” ringkas ayatnya tapi cukup meny4kitkan. Saat itu aku teng0k saja muka suami. Suami pegang tangan aku, “can u let me?” katanya.

Menangis menangis dan menangis. Rasa sedih amat. Hari tersebut akhirnya aku buat keputusan balik awal. Sampai dirumah aku duduk diruang tamu.

Aku lihat sendiri, semua perhiasan rumah ini aku yang beli. Barangan dapur juga aku yang beli. S0fa ini, hatta katil untuk kami tidur juga aku yang beli.Aku bayar kereta aku, rumah ini dibeli bersama dengan suami tetapi dibayar sepenuhnya 0leh aku.

Aku masuk ke bilik anak-anak. Anak-anak mungkin kurang kasih akung dari aku, tapi semua kelengkapan anak aku juga dibeli 0leh aku. Aku tidak pernah lupa hari jadi anak-anak, suami malah mertua sekalipun.

Aku Cuma sibuk mencari rezeki untuk kesenangan bersama. Apakah salah aku?Suami aku bukanlah 0rang yang j4hat. Dia penyayang dengan anak-anak. Dia banyak diam dan sentiasa s0k0ng kerjaya aku.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, aku lihat dia tersenyum bahagia sekali dan mencium tangan aku berkali kali dan berjanji akan memberitahu anak-anak. Aku diam. Senyum tidak menangis pun tidak.

Aku tidak yakin anak-anak akan menyebelahi aku.Aku sedih tapi hati ini tak tahu ada di mana. Suami panggil ketiga tiga anak kami. Mereka duduk. Semua tersenyum senyum. Selalunya bila dipanggil begitu berbincang untuk percutian kemana mana.

Kali ini tidak. Aku hanya diam memikirkan nasib aku. “abah want t0 say s0mething.” Aku kata.Aku m4tikan tv. Supaya anak-anak f0cus.

“d0 y0u guys remember aunty Ina?” 0h Ina namanya. Dalam aku memikirkan nasib, aku tidak tanya langsung siapa yang bakal merampas kebahagiaan aku.

Al0ng tak setuju dengan abah. Mama pun patutnya tak setuju!” m4rahnya. Hari itu juga aku m0h0n em3rgency leave dan aku beritahu suami aku ingin bercer4i. Suami terkejut. Suami aku ada merayu untuk aku fikir semula. Aku kata keputusan aku muktamad.

Aku mahukan pencer4ian. Demi anak-anak aku. Anak aku semua perempuan. Aku tak mahu anak-anak jadi 0rang yang lemah dengan menc0nt0hi aku. Aku juga tak mahu lagi membela suami. Penat lelah aku tidak dihargai, malah dihin4 dengan mahu berkahwin lain.

Pertama kali depan muka suami aku m4rah, menangis dan mem4ki h4mun. Hilang rasa h0rmat. Aku anggap dia macam 0rang luar. Terluah segala bebanan sepanjang hampir 20 tahun berkahwin.

Selang seminggu, suami memujuk aku untuk membatalkan pencer4ian, dia berjanji untuk memutuskan hubungannya dengan perempuan yang tidak pernah aku kenali itu.

Hari ini aku masih bersyukur dengan keputusan yang aku buat 6 tahun lepas. Aku lebih rasa kasih sayang anak-anak. Walaupun tanpa suami. Rumah kami dulu telah terjual. Aku juga telah membeli rumah lain untuk aku dan anak-anak tinggal. Selepas k3s penc3raian itu aku rasa lebih tenang. Hati aku reda.

Yang penting bagi aku anak-anak aku.Aku tidak kisah jika suami tidak memberikan nafkah untuk anak-anak. Anak yang kecil pernah mengatakan, “yaya tak suka abah” Aku hanya senyum.

Aku tak pernah h4sut anak-anak aku untuk memb3nci bapa mereka. Tapi dari apa yang mereka nampak, mereka sendiri yang memberi reaksi begitu.

Hubungan aku dengan keluarga mertua juga masih baik. Masih juga ibu bapa mertua bertanya kabar dan berharap aku kembali kepada anaknya.

Jawapan aku masih sama “tak apalah, aku selesa begini”Perempuan ni, sabarnya tinggi. Kami mampu bekerja untuk membahagiakan 0rang yang kami sayang. Kami tak minta banyak, hanya kata terima kasih untuk apa yang telah kami k0rbankan.

Terima kasih untuk apa yang kami sumbangkan dan maaf untuk hak kami yang dinafikan. Hati kami lembut. Kami mampu hidup d3rita dengan 0rang yang kami akung.

Tapi bila peng0rbanan kami sia-sia, kami rasa tidak dihargai, maka anak anak la penguat kami. Berapa ramai wanita hari ni bernasib seperti aku tapi masih juga berjuang?

Masih memperjuangkan dan masih cuba mempertahankan rumah tangga? Berapa ramai yang menangis senyap-senyap dan masih terseyum depan anak-anak saat hati ini s4kit kerana perbuatan suami? Berapa ramai yang katanya masih bertahan demi anak-anak? Kita semua sama.

Rezeki aku dikurniakan anak yang sangat memberi semangat hingga aku rasa tidak perlu lagi aku berdiri berpaut pada suami. Jangan kata kerana kerjaya aku, aku b0leh membuat keputusan begitu.

Percayalah aku rasa hilang segala-galanya saat suami berpaling dari aku. Aku rasa jatuh, aku rasa pedihnya hidup begini. Tapi anak-anak penguat aku.

Yakinlah, jika kita ikhlas selama ini, jika kita betul-betul lakukan kerana Allah, tapi masih bukan rezeki kita, yakinlah untuk memilih haluan lain dan tetapkan la segala keputusan kerana Allah.

Allah juga yang akan membantu dalam segala urusan.Alhamdulillah untuk apa yang kita ada hari ini. Aku d0akan wanita-wanita yang menrima nasib yang sama seperti aku 6 tahun lepas terus kuat dalam apa jua keputusan yang dilakukan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply