Benda paling b0doh aku percaya..”-Dulu keguguran, kini hilang kembar!

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

BERAT mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Begitulah ujian dilalui pasangan suami isteri ini apabila kehilangan bayi kembar perempuan sekelip mata pada 28 Mac lalu. Kisah meruntun hati itu dik0ngsi ibu kepada bayi kembar diberi nama Amina S0fya dan Aisya S0fya menerusi satu perk0ngsian di Faceb00k sehingga menjadi tul4r.

Menurut Miraa N0rdin, pemergian bayi kembarnya pada usia kandungan lapan bulan itu adalah kehilangan kedua selepas mengalami keguguran pada 2018.

“Kami pernah diuji dengan keguguran tahun 2018. Masa tu 11 minggu, tanpa dilatati0n & curettage (D&C) baby keluar sendiri dekat rumah. Tak sangka 2020 kami diuji lagi. Kali ni betul-betul sakit. Allah je tahu apa aku rasa. Dua kali berpantang tanpa baby. Dua kali kehilangan. Seri0us perit tak tipu.

“Rasa macam dunia terhenti sekejap masa tu. Rasa punah semua angan-angan sekelip mata. Lapan bulan mengandung, semua persiapan dah buat, tapi bukan rezeki kami lagi nak ada zuriat kali ni, ” katanya.

Jelasnya lagi, segalanya bermula ketika kandungannya semakin besar.

Namun Miraa berkata keadaan kembali n0rmal selepas discaj sehinggalah seminggu dua sebelum detik hitam itu dia kerap ‘sangkut’ ujian air kencing.

“Pelik sangat sebab dari awal urine, BP, HB, gula semua 0K. Memang rasa tak sedap hati tapi sebab fikir kena p0sitif kan baru baby p0sitif sama (ni kesalahan terbesar aku).

“Kena repeat ambil sample urine banyak kali dan mcm-macam test aku kena ambil hujung-hujung pregnancy. Urine, d4rah, swab. Aku banyak kali tanya d0kt0r memang takkan affect baby ke kalau kencing k0t0r.

“D0kt0r jawab biasanya tak ada s0 aku macam lega la. Ada juga tanya pasal baby kurang aktif n0rmal ke, dia jawab ‘maybe sebab space, asal rasa gerak sh0uld be 0K’. Aku bertambah lega, ” katanya.

Sehari sebelum 28 Mac, Miraa berkata dia mengajak suami untuk membuat kek c0klat m0ist sebelum bersalin.

Dek kerana bimbang dengan w4bak C0v1d19, Miraa menangguhkan hasratnya ke h0spital malam itu dan berhasrat pergi ke klinik kees0kan paginya.

“Pagi-pagi lagi ajak husband pergi klinik sebab fikir nak teng0k jantung baby je. Memang tak terfikir dan tak nak terfikir bukan-bukan.

“Sampai-sampai klinik staf tu cakap pukul 10 pagi baru ada d0kt0r. Aku pun macam tak pe lah kita pi beli aiskrim dulu. Makan aiskrim sambil cakap dengan twins dan memang aku sangat pelik sebab baby tak de gerak-gerak masa ni.

“Lepas tu kami ke klinik tunggu dalam klinik. Tak lama tu kami masuk bilik d0kt0r dengan penuh harapan nak teng0k jantung baby, ” katanya.

Sebaik sahaja d0kt0r melakukan pemeriksaan imbasan di bahagian perut, Miraa berkata dia tergamam apabila tiada denyutan pada jantung bayinya.

Sebaik tiba di h0spital Miraa berkata jururawat bertugas terkejut dan meminta dia banyakkan berd0a dan tawakal.

Justeru Miraa menasihat ibu hamil supaya jangan ambil remeh jika bayi kurang bergerak di hujung kehamilan.

“Jangan sesekali percaya ‘n0rmal la hujung-hujung pregnancy baby kurang gerak sebab baby makin besar, ruang takde. Jangan’.

“Tak ada pelawat dibenarkan melawat termasuk suami sendiri. Masa dekat wad satu je aku d0a nak cepat-cepat lahirkan twins s0 lagi cepat dapat kebumikan d0rang.

“Aku kena induce dua kali, ambik ubat tahan s4kit satu kali, tahan s4kit teruk lima, enam jam then lahirlah dua-dua puteri yang kami tunggu selama ni. Sungguh aku dah reda dan terima semua ini, ” katanya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply