Bergantung 1ntubasi Untuk Terus Hidup,Pakcik 1ni Gigih Bawa Teksi Untuk Sara Diri

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Baru-baru ini, kisah se0rang pemandu teksi yang dis3rang bermacam-macam peny4kit telah menyayat hari warganet. Kisah pilunya mula tul4r apabila se0rang wanita dari Thailand, N0ngying Chuaibamrung pada 26 0g0s lepas telah memuatnaik p0sting di f4ceb00k sehingga meraih 77K jumlah perk0ngsian sepanjang artikel ini ditulis.

Cerita bermula apabila N0ngying mula menaiki teksi. Dia sedang membuat panggilan telef0n ketika dia memasuki kenderaan itu, sebelum dia menyedari bahawa pemandunya memandu agak perlahan sehingga membuatnya mula rasa jengkel.

Namun, selepas meletakkan telef0nnya, hatinya tersentak apabila pemandu itu minta t0l0ng untuk memeriksa sama ada tangki 0ksigen di belakang tempat duduknya mempunyai gelembung di dalam tiub.

Bimbang apabila melihat keadaan pakcik itu, dia memeriksanya dan bertanya apa masalah pakcik tersebut dan jawapan yang diberikan itu sangat meruntun jiwa.

“Saya ada banyak peny4kit. Mata saya tidak el0k dan buah pinggang saya juga tidak berfungsi dengan baik. Saya mesti melakukan dialisis (CAPD) walaupun semasa saya memandu. Kerana paru-paru berair, saya perlu mempunyai tangki 0ksigen dengan saya. “

Ketika N0ngying meny0al lebih lanjut, lelaki itu mengatakan bahawa dia sekarang tinggal sendirian di bilik sewa. Kerajaan hanya memberi kebajikan 800 baht (RM106.40) kepadanya setiap bulan dan dia masih perlu membayar sewa dan keperluan harian. Disebabkan itu, dia menyewa teksi agar dia dapat menjana wang.

Setelah mendengar jawapan ini, N0ngying begitu haru, dia memberikan wang tambahan kepadan lelaki itu dan memutuskan untuk menyiarkan kisahnya di media s0sial dengan persetujuannya. Cerita ini menjadi vir4l dan mendapat perhatian media tempatan.

Menerusi TNA, pakcik itu mengatakan bahawa dia tidak akan memandu teksi jika dia tidak berasa sihat atau bersedia. Katanya dia selalu memandu dengan kelajuan perlahan. Sekiranya dia tidak merasa sihat ketika memandu, dia akan meminta penumpang untuk membiarkannya berhenti di sebelah untuk berehat sebentar.

Mengikut cerita, selain gagal buah pinggang, dia juga menderit4 diabetes, tekanan d4rah tinggi, paru-paru berair, bengkak dan c4cat kaki dan beberapa jari kaki telah dip0t0ng.

Channel 3 Thai News pula melap0rkan bahawa pakcik ini ada anak tapi gaji bulanan sangat sedikit,, jadi anaknya hanya mampu memberikan wang yang sedikit kepadanya setiap bulan. Lebih sukar lagi, Sumeth ada jual telef0n bimbitnya, jadi makin sukar untuk hubungi anaknya.

Akibat peny4kitnya ini, Sumeth tak b0leh baring betul-betul akibat paru-paru berair, malah dia juga tak b0leh tak b0leh duduk lama kerana kakinya akan bengkak.

Disebabkan kisahnya yang vir4l, ramai media lawat Sumeth pada 28 0g0s lepas di bilik sewanya. Disebabkan penul4ran itu juga Sumeth menjelaskan bahawa ramai 0rang melawatnya dan memberikan bentuan kepadanya.

Akaun derma Sumeth sehingga kini telah berjumlah 1,189,487 baht (RM158,050) dan kini ditutup. Sumeth mengatakan bahawa wang itu akan digunakan untuk membeli kediaman kecil (supaya dia tidak kehilangan tempat tinggal) dan keperluan harian yang lain. Perbelanjaan perubatannya pula ditanggung.

Sumeth juga mengatakan bahawa dia tidak akan terus bekerja sebagai pemandu teksi kerana banyak 0rang telah menasihatinya untuk tidak melakukannya. Pada masa sama dia berjanji kepada semua atas bantuan yang diberikan dan berjanji akan mencari kerja yang lebih sesuai dengan fakt0r kesihatannya. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit L0bakmerah

Leave a Reply