“Biasanya saya bawa jen4zah orang,tak sanggup rasanya nak memandu van jen4zah anak sendiri..”-Bapa

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

BIASANYA saya yang bawa jenaz4h 0rang, tak sangka kali ini tiga jenaz4h anak serentak sampai di rumah…tak sanggup saya nak memandu van jenaz4h mereka ke tanah perkvburan, biarlah 0rang lain yang bawa, kata M0hd Ismail, 64.

Bapa kepada tiga beradik yang lem4s di Sungai Terengganu dekat Kampung Kuala Telem0ng itu berkata, beliau telah berkhidmat sebagai pemandu van jenaz4h sejak empat tahun lalu dan tidak pernah membayangkan untuk melalui dugaan berat kehilangan tiga anak lelaki sekali gus, dalam sekelip mata.

M0hd Ismail, 64, menunjukkan gambar bersama anaknya yang dikhuatiri lem4s, Umar Iskandar, 21, Khairil Firdaus, 17, dan Khalif Naim, 16, dirakam pada Aidilfitri baru-baru ini. F0t0: mStar

“Namun, saya reda kerana itulah ketentuan Allah. Syukur banyak-banyak kerana Allah permudahkan urusan sepanjang 0perasi mencari dan menyelamat dilakukan.

“Insyaallah, mat1 sebab lem4s akan dikurniakan syahid kecil… ketiga-tiga mereka adalah anak harapan keluarga, ringan tulang dan h0rmatkan 0rang tua. Mungkin ada kebaikan yang mereka lakukan sehingga Allah permudahkan urusan mereka,” katanya dalam nada sebak ketika ditemui pemberita.

Beliau turut berterima kasih kepada Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri M0khtar dan pelbagai pihak yang turun padang, menziarahi serta membantu melancarkan lagi urusan sehingga ke pr0ses pengebvmian jenaz4h yang dijangka dilakukan selepas Asar di Tanah Perkvburan Al0r Limbat di Marang, Terengganu.

Sementara itu, pemergian Khalif Naim M0hd, 16, dianggap suatu kehilangan besar buat warga Sek0lah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu Kuala Berang, memandangkan Allahy4rham adalah pelajar yang pintar dan berbudi pekerti.

Guru tasmik halaqah al-Quran sek0lah tersebut M0hd Sidik Hassan berkata, Allahy4rham adalah se0rang pelajar yang sangat mengh0rmat1 guru, disenangi rakan, dan mempunyai ingatan cerdas dalam hafazan al- Quran.

“Allahy4rham baru sahaja tamat menghafaz 30 juzuk al-Quran pada 10 Mac lepas. Allahy4rham memang pelajar yang bagus, dan senang dibawa berbincang.… bersama-samalah kita semua d0akan agar r0hnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan 0rang beriman,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Terdahulu myat pertama, Umar Iskandar ditemui di dasar sungai kira-kira 100 meter dari l0kasi kejadian pada 9.50 pagi, disusuli myat Khairil Firdaus, 17, pada 11.36 pagi. Khalif Naim ialah pelajar tingkatan empat Sek0lah Menengah Imtiaz, Kuala Berang dan dilap0rkan baru sahaja menghafaz 30 juzuk al-Quran pada 10 Mac lepas.

Khairil Firdaus pula ialah pelajar tingkatan lima Sek0lah Agama Mahmudiah, Kuala Berang manakala Umar Iskandar adalah pelajar Universiti Malaya. Kesemua mangsa dikatakan ke sungai itu yang terletak hanya 200 meter dari rumah mereka kira-kira 6 petang semalam (Rabu). – BERNAMA.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply