Malaysia Laksanakan Perintah Kaw4lan Pergerakan Selama Dua Minggu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Kerajaan Malaysia telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai Rabu ini, 18 Mac sehingga 31 Mac 2020, di seluruh negara. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Perintah kawalan itu dibuat mengikut Akta Penceg4han dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988 dan Akta P0lis 1967.

Katanya, perintah Kawalan Pergerakan ini meliputi; pertama, l4rangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, s0sial dan budaya.

“Untuk menguatkuasakan l4rangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup, kecuali pasar raya, pasar awam, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barangan keperluan harian.

“Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk S0lat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac (semalam),” katanya dalam Perutusan khas C0vid-19, di Putrajaya, hari ini.

Bagi Kawalan Pergerakan kedua, beliau berkata, sek4tan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara.

“Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan ku4rantin secara sukarela (atau self qu4rantine) selama 14 hari;

“Ketiga, sekatan kemasukan semua pelanc0ng dan pelawat asing ke dalam negara; Keempat, penutupan semua taska, sek0lah kerajaan dan swasta termasuk sek0lah harian, sek0lah berasrama penuh, sek0lah antarabangsa, pusat tahfiz dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti;

“Kelima, penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) awam dan swasta serta institut latihan kemahiran di seluruh negara; dan

“Keenam, penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terbabit dengan perkhidmatan penting negara (atau essential services) iaitu air, elektrik, tenaga, telek0munikasi, p0s, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, b0mba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan,” katanya.

Muhyiddin berkata, beliau sedar rakyat di negara ini mungkin merasakan tindakan yang diambil 0leh kerajaan ini menimbulkan kesulitan dan kesukaran.

“Namun, tindakan ini mesti diambil 0leh kerajaan untuk membendung penul4ran wabak C0v1d19 yang berkemungkinan meragut ny4wa rakyat negara ini,” katanya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Hmter0

Leave a Reply