Dalam bank ada RM30K tapi tetap tak bagi tahu suami walaupun suami susah

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Nama aku Murni, se0rang pegawai kerajaan dengan Gred 44. Berusia 36 tahun dan mempunyai anak anak. Aku sudah 13 tahun berkahwin, dengan se0rang suami yang mempunyai pekerjaan tetap tetapi tidaklah bergaji setara aku.

Apa yang ingin aku k0ngsikan adalah berkenaan sikap suami aku. Walau dia tahu, gaji aku besar, tetapi dia tidak pernah bertanya apa yang aku buat dengan gaji aku.

Di awal perkahwinan, aku hanyalah penganggur. Dari sekecil benda semuanya mengharapkan suami. Walau bagaimanapun, selepas memper0leh pekerjaan, aku tetap meneruskan hidup seperti biasa walaupun aku mampu untuk bermewah dengan gaji aku.

Kami tidak pernah beli benda baru yang betul betul bau kedai. TV, peti ais, mesin basuh, periuk nasi, seterika, semuanya suami beli di kedai sec0ndhand terutama di cash c0nverter.

Barang anak anak juga begitu. Str0ller, car seat semuanya sec0nd hand. Aku tidak pernah merungut pun, walaupun aku mampu untuk beli yang baru.

Aku terima dengan gembira malah meraikan sikap suami yang pada aku bijak berbelanja. Kalau tak berkenan pun diam sahaja. Jangan memperlekeh suami.

Aku beranggapan begini, kita sebagai isteri, jangan tunjukkan sangat yang kita ini berkemampuan, berduit atau berharta.

Suami aku, walaupun tidak bergaji besar tetapi rajin. Dia berniaga secara 0nline menjadi ejen dr0pship, malah kadang kadang menjadi runner. Ada sajalah kerja partime yang dibuat asal dapat menambah pendapatan. Kerja kerja rumah juga dilaksanakan dengan baik.

Daripada membantu menjaga anak, mengemas, mengg0s0k baju, mencuci pinggan, malah mengem0p lantai adalah biasa dilakukan. Hanya memasak saja yang tak berapa pandai. Dengan sikapnya yang begini, aku sangat bersyukur malah tidak berkira untuk berbelanja dalam rumah tangga kami.

Tetapi aku takkan menawarkan diri untuk membantu dengan begitu sahaja. Selagi suami tidak buka mulut untuk pinjam duit aku, memang aku buat tak tahu.

Aku tulis semuanya dengan ayat yang besar “HUTANG” dan tampal di pintu almari bilik kami. Walaupun aku tak pernah tuntut semula. Tetapi suami tetap membayarnya dengan cara yang lain. Seperti membayarkan bil telef0n, mengisi minyak kereta, t0p up t0uch n g0. Sikit sikit dia akan menanda “sudah bayar” Begitu lah.

Perk0ngsian aku ini mungkin nampak biasa biasa sahaja bagi sesetengah 0rang. Tetapi aku sudah melihat ramai rakan rakan aku yang dipergunakan 0leh suami mereka terutama apabila melibatkan wang.

Tak dapat bergaya, tak dapat beli apa yang kita suka, malah terpaksa pula berbelanja untuk keluarga. Bukan itu maksud aku. Yang aku maksudkan ialah perkahwinan perlu give and take. Juga perlu win win situati0n. Bukan s0al siapa bread winner, siapa p0wer atau siapa kaya.

Suami, jangan ambil kesempatan pada isteri. Jangan mempergunakan isteri. Isteri yang bahagia, bukan asbab kayanya se0rang suami. Tetapi bahagia kerana suami yang bertanggungjawab, mengh0rmati, belas ihsan dan sentiasa menyenangkan hati. Lebih utama, suami yang faham agama.

Sem0ga bermanfaat. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply