“Demi Allah tak tahu..”-Status FB Ustaz Abu Syafiq Bukan Tuju Kpd Ustaz Ebit Lew

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Semalam dan hari ini Ustaz Abu Syaifq mencvri perhatian ramai apabila memuat naik status yang menyatakan meletak gambar dan vde0 0rang miskin yg susah sehingga memalvkan dia adalah ‘a1ib. Har4m!

Melalui satu status Faceb00k 0leh Ustaz Abu Syafiq yang tidak bersetuju jika gambar mereka yang tidak berkemampuan dan tidak berbaju di muat naik ke s0sial media.

Ramai yang berkata status ini ditujukan kepada Ustaz Ebit, tapi sejauh mana kesahihannya masih belum pasti kerana tiada kenyataan rasmi daripada Ustaz Abu. Ramai yang membuat kesimpulan begitu kerana status itu ditulis setelah Ustaz Ebit memuat naik gambar selepas memberi sumbangan kepada suatu keluarga di utara semenanjung.

Berdasarkan beberapa keping f0t0 yang dik0ngsikan di Faceb00k Ebit menampakkan keuzuran kediaman yang didiami datuk bersama cucu-cucunya.

Terkini Ustaz Abu Syafiq, ada buat siaran langsung menjelaskan apa yang bermain di benak netzen. Sedikit klip video penjelasan Ustaz Abu Syafiq.

Ustaz Abu Syafiq beritahu untuk memberi sedekah mesti melibatkan 3 pihak iaitu melalui pusat zakat setempat, masjid setempat dan juga melalui YB kawasan tersebut

Penjelasan ini adalah supaya tidak berlaku fitn4h atau syak wasangka ramai bahawa keluarga yang susah itu tidak pernah di bantu. 0leh yang demikian 3 pihak ini hendaklah turut serta dalam menyampaikan sumbangan.

Berkenaan isu status yang dimuat naik 0leh Ustaz Abu Syafiq semalam, beliau menjelaskan status tersebut adalah untuk persatuan yang berada di negara luar dan kesannya ade berlaku di negara Malaysia iaitu kumpul duit derma tapi tidak disalurkan dengan betul dan dibelanja untuk kepentingan pemilik pertubuhan tersebut.

Menjawab mengenai Ustaz yang ditanyakan kepadanya, Ustaz Abu Syafiq jelaskan beliau tidak ambil tahu langsung dan tidak pernah berjumpa. Beliau menjelaskan juga status `Meletak gambar dan vide0 0rang miskin yg susah sehingga memalukan dia adalah ‘aib. Haram!. bukan ditujukan kepada siapa-siapa didalam negara ini.

Ustaz Abu juga beritahu beliau tidak tahu menahu ada gambar atau vde0 se0rang Ustaz memberi sumbangan dan Ustaz Abu hanya f0kus pada fatwa. Sem0ga penjelasan ini dapat membantu netzen.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Vde0 FB Ustaz Abu Syafiq kredit hits allhmt.

Leave a Reply