Dikatakan mahu berg4duh,tidak jaga 4ib Ogy..Vicha, Syura buka rahsia Ogy yg ramai tak tahu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Pelawak dari Ind0nesia, Vicha menjelaskan tindakan bersuara mengenai isu bayaran pelak0n dan kru teater, K0rvpsi Dewan Semandung bukan untuk memburukkan penerbit, Syarikat 0gy Ventures & Netw0rk milik Fauziah Ahmad Daud.

Vicha yang mend4kwa belum menerima baki bayaran sebanyak 70 peratus berkata, langkah memuat naik entri di laman s0sial dibuat bagi menuntut hak semua pihak.

“Saya bukan hendak memburuk atau mencari g4duh dengan Kak 0gy. Saya dan teman-teman mahukan hak kami. Baki yang belum dijelaskan bukannya sedikit. Kalau RM1,000 atau RM2,000 saya b0leh bertimbang rasa lagi… Ini lebih banyak daripada itu,” katanya kepada BH 0nline.

Sejak minggu lalu, isu bayaran pelak0n dan kru teater k0medi ser4m, K0rupsi Dewan Semandung yang dipentaskan di Istana Budaya (IB), Februari lalu, hangat diperkatakan apabila se0rang demi se0rang tampil bersuara.

Fauziah atau mesra disapa 0gy bagaimanapun menjelaskan, semua bayaran tertunggak akan dibayar seperti dijanjikan. Vicha berkata, dia dan barisan pelak0n termasuk kru melakukan yang terbaik bagi menjayakan pementasan itu.

“Kami memberi k0mitmen yang tinggi. Dari jam 9 pagi hingga tengah malam kami berlatih di IB. Tahulah Kak 0gy, kalau lambat sikit, dia mar4h dan ditegur tidak berdisiplin. Dia cakap kalau sudah masuk kawasannya, kami semua kena akur dengan arahan. Kami ikut apa yang diarah. Kami tidak ambil tawaran kerja lain bagi memberi yang terbaik,” katanya.

Mend4kwa pernah mendengar cerita mengenai kerenah Fauziah, Vicha mengaku menerima tawaran kerana pengarahnya, Khir Rahman. Vicha yang mencari rezeki di Malaysia sejak 2011, mengaku isu tunggakan bayaran itu memberi kesan kepada pendapatannya.

“Saya ada keluarga untuk ditanggung di Ind0nesia. Setiap bulan mereka menunggu wang daripada saya. Apabila tiada wang, kasihan mereka tidak dapat mengurus hidup dengan baik.

“Apatah lagi pada bulan puasa, selalunya, anak-anak datang ke Kuala Lumpur. Namun, disebabkan C0V1D19, mereka tidak b0leh datang. Saya juga tidak b0leh pulang beraya.

“Sudahlah tidak dapat balik, sekurang-kurangnya saya mahu beri mereka belanja menyambut Ramadan dan Syawal,” kata ibu kepada tiga anak perempuan ini.

Vicha atau nama penuhnya, Refika N0vianti Fatur0hman, 32, berkata, dia menjual baks0 bagi menampung kehidupan apatah lagi pada waktu mencabar ini.

“Alhamdulillah, saya ada perniagaan yang b0leh membantu. Cuba fikir pelak0n dan kru yang bergantung kepada kerja seni. Tidakkah kasihan, tiada belanja hingga perlu meminjam daripada 0rang lain,” kata bekas angg0ta kumpulan Saywh0 ini.

Sementara itu penyanyi dan pelak0n, Syura Badr0n, 33, mengaku dia berasa tert1ipu dan kecew4 dengan janji manis diberi penerbit teater K0rupsi Dewan Semandung iaitu Fauziah Datuk Ahmad Daud atau 0gy. Syura atau nama sebenar Zuraidah Badr0n berkata daripada jumlah bayaran dijanjikan, dia baru memper0leh enam paratus saja dan bakinya ada 94 peratus lagi.

“Malu nak cakap jumlah enam peratus tu mewakili berapa banyak bayarannya. Cuma, apa yang b0leh dikatakan, saya kesal dan terkilan dengan sikap 0gy yang tidak menepati janji.

“Saya terima tawaran untuk terbabit dalam teater K0rupsi Dewan Semandung itu kerana teruja nak bekerja dengan pr0duksi milik primad0na terkenal tanah air sepertinya. 0gy Ahnad Daud, siapa yang tidak kenal dalam industri, dia sangat dikagumi, nama besar dan pengalaman sangat banyak. Tapi, begini pula jadinya.

“Masalah bayaran ini sebenarnya sudah dapat dikesan awal, tetapi bila saya bertanya kepada pen0l0ng penerbit, jawapannya 0gy maklumkan saya akan dibayar penuh selepas dua minggu pementasan selesai iaitu 16 Mac lalu. Jika ikutkan k0ntrak yang diberi pun, bayaran awal diterima selepas bersetuju adalah 30 peratus, diikuti 30 peratus lagi dibayar sehari sebelum persembahan dan 40 peratus bakinya selepas dua minggu pementasan berakhir,” katanya.

Apapun, Syura berkata ia hanya janji manis sahaja apabila bayaran enam peratus itu pun diper0lehnya selepas menunggu lebih sebulan sesudah pementasan berakhir.

“Dalam hal ini, sebagai penerbit, 0gy sepatutnya sudah menjelaskan lebih awal bahawa syarikatnya berdepan dengan masalah kewangan. Namun, dia tidak berbuat demikian. Perkara tidak akan jadi besar sebegini jika dia berjumpa dengan semua pelak0n secara bersemuka dan memberikan penjelasan yang wajar. Memang tanggungjawab penerbit pun untuk membayar urusan kerja yang sudah selesai dibuat,” katanya.

Ujar Syura, jika dia nak bercerita lanjut mengenai perkara itu, memang terlalu panjang. Cuma, katanya t0l0ng bertanggungjawab kerana pelak0n dan semua kru terbabit sudah memberi k0mitmen terbaik.

Menurut Syura lagi, ada juga segelintir warganet mempers0alkan kenapa tidak menjaga ai1b 0gy, katanya semua pelak0n dan kru sudah bersabar terlalu lama dan bayaran dituntut itu adalah hak mereka apabla segala kerja diselesaikan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber BH via HM

Leave a Reply