Diminta m0h0n maaf,Fynn Jamal terdiam bila ditarbiah Wardina Safiyyah

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Nampaknya isu berkaitan Fynn Jamal dan kenyataan beraninya berhubung isu r0g0l dan penampilan wanita belum ada surutnya. Isu tersebut masih lagi dibahas di ruangan 1nstagram penyanyi tersebut sehingga mendapat resp0n yang pelbagai daripada pihak-pihak tertentu.

Wardina vs Fynn Jamal

Semalam, vide0 live IG pemilik lagu Arjuna Beta itu mengulas isu semasa sekali lagi tul4r apabila kenyataannya sebelum ini disanggah 0leh se0rang pelak0n wanita, Wardina Safiyyah yang memberikan jawapan ‘padu’ kepada Fynn.

Vide0 tersebut tul4r dan telah dimuat naik kembali 0leh se0rang pengguna Tw1tter dikenali sebagai Kefli Nawawi sehingga mendapat perhatian warganet.

Wardina tempelak Fynn?

Dalam vide0 tersebut, Wardina Safiyyah menempelak Fynn Jamal berikutan kenyataan yang agak mengelirukan kepada 0rang lain sehingga Fynn Jamal terdiam.

“Semua 0rang menutup aurat tapi hakikatnya r0g0l berlaku sejak sekian lama dan sukar dibendung. Walau niat Fynn untuk menyedarkan 0rang ramai tapi cara awak seperti menyalahkan wanita semata-mata. Tutup salah, tak tutup salah.

Hakikatnya dalam dunia ini tak semua wanita menutup aurat misalnya wanita bukan Islam. Jadi, isu ini k0mpleks dan ada banyak lapisan. Ia tidak b0leh dibincangkan dengan cara sebegini.”

Nasihat agar minta maaf

0leh sebab itu, pelak0n sitk0m Spana Jaya tersebut meminta agar Fynn Jamal melakukan perm0h0nan maaf atas kekeliruan yang dibuat sebelum ini sehingga mengundang pelbagai persepsi neg4tif berkaitan Islam itu sendiri.

“Nasihat saya minta maaf dan akui bahawa isu ini k0mpleks. Katakan bahawa awak bersimpati atas mangsa r0g0l. Lelaki patut dipersalahkan, tapi ada banyak fakt0r yang mend0r0ng lelaki melakukan jen4yah itu antaranya fakt0r psik0l0gikal.”

Menyel4r kenyataan Fynn

Dalam perdebatan tersebut juga, Wardina Safiyyah turut menzahirkan rasa tidak setuju dengan d4kwaan Fynn yang mengatakan bahawa penampilan wanita ketika bergambar turut menjadi salah satu punca berlakunya jen4yah r0g0l.

“Bila awak cakap selfie, akan ada banyak cara untuk 0rang menyalahtafsirkannya. Jadi jangan cakap. Tak ada salahnya kalau nak upl0ad gambar sendiri.”

“Wanita bukan satu fitn4h tapi seluruh dunia ini fitn4h. Tapi kita perlu hidup dalam masyarakat yang mana wanita pun b0leh keluar rumah dan pergi belajar.”

Terdahulu, Fynn Jamal telah mengeluarkan kenyataan yang agak menglirukan berhubung isu r0g0l dalam sesi s0al jawab menerusi 1nstagramnya.

Kenyataan yang menjurus kepada menyalahkan wanita dalam k3s r0g0l ini telah membuatkan netzen b3rang sehingga menarik perhatian banyak pihak. 0leh itu, rapper terkenal Caprice telah mengajak Fynn Jamal untuk membincangkan isu tersebut namun berakhir dengan lebih banyak kekeliruan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Fynn Jamal, Kefli Nawawi kredit 0hmymedia

Leave a Reply