Enam Harta Peninggalan Arw4h Ashraf Sinclair Utk BCL dan Noah Yg Ramai Tak Tahu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Ini adalah jumlah beberapa harta peninggalan berupa perniagaan dan pelaburan Ashraf Sinclair yang ditinggalkan kepada Bunga Citra Lestari (BCL) dan satu-satunya anak lelaki mereka, N0ah Sinclair.

Mencipta nama sebagai akt0r p0pular di Malaysia dan Ind0nsia, ternyata Ashraf Sinclair juga terlibat dalam dunia perniagaan. Namun kini ia akan diteruskan kepada BCL dan N0ah setelah pemergiannya.

Perniagaan Ashraf bermula dari syarikat pelaburan, rest0ran hingga gymnasium. Pemergian Ashraf Sinclair secara mengejut pada 18 Februari 2020 memang men1ngg4lkan kesed1han yang mendalam bagi BCL dan seluruh keluarganya.

Sudah lebih dari 2 bulan setelah pemergiannya, apa saja mengenai Ashraf Sinclair masih dibincangkan, terutama di kalangan peminat, keluarga dan isteri yang ditinggalkan.

Ashraf, yang nama penuhnya Ashraf Daniel M0hammed Sinclair, dilahirkan di L0nd0n, England. Selain menjadi pelak0n, Ashraf Sinclair juga berminat untuk memasuki dunia perniagaan, terutamanya syarikat startup.

Dipetik dari CNNIND0NESIA, berikut adalah harta pusaka Ashraf Sinclair untuk BCL dan N0ah Sinclair

Pelabur ‘Startup’

Minatnya yang besar dalam perniagaan ‘startup’ ditunjukkan melalui penggunaan dana peribadi untuk melabur di syarikat k0smetik K0rea, Althea, dan perkhidmatan vde0 0n-demand Iflix.

Menurut Asraf Sinclair pada satu kesempatan, industri kreatif di Ind0nesia akan berkembang dengan pesat dan ia memerlvk4n s0k0ngan m0dal dan tekn0l0gi.

Sertai Ventura partner

Dari data yang diambil dari laman web startup crunchbase.c0m, ternyata Ashraf Sinclair juga telah disenaraikan sebagai rakan k0ngsi Ventura dalam 500 startup sejak 2017.T

Selama ini, 500 startup telah melabur dalam beberapa startup Ind0nesia seperti BukaLapak, Kud0, Br0d0, Hijup, dan Krediv0.

Bulg0gi Br0thers

Selain menjadi pelabur dan perniagaan ‘startup’, Ashraf Sinclair juga mempunyai perniagaan lain dengan isterinya di dalam bidang makanan iaitu rest0ran Bulg0gi Br0thers.

Rest0ran ini dibuka 0leh BCL dan Ashraf Sinclair pada (17/10/2013) dan terletak di L0tte Sh0pping Avenue, Jakarta Selatan.

Bulg0gi Br0thers menyajikan makanan gaya K0rea dan merupakan rest0ran Bulg0gi Br0thers pertama di Ind0nesia.

T.G.I. Friday

T.G.I. Friday adalah rest0ran khas Amerika yang dibuka 0leh Ashraf Sinclair melalui perniagaan francais di Ind0nesia. Rest0ran ini terletak di daerah Kemang, Jakarta Selatan dan merupakan salah satu perniagaan impian Ashraf Sinclair.

Sepanjang hidupnya, Ashraf Sinclairpernah menceritakan pengalamannya bekerja sebagai pelayan di sebuah rest0ran francais Amerika, T.G.I Friday’s.

Ashraf Sinclair mengatakan keinginan untuk berniaga telah wujud sejak dia di k0lej. Ashraf Sinclair mengatakan bahawa pada masa itu dia ingin memiliki perniagaan walaupun dia tidak tahu perniagaan apa yang ingin dibuka.

P0nd0k Sunda

P0nd0k Sunda adalah rest0ran Ind0nesia yang mengkhususkan diri dalam masakan Sunda yang unik. Rest0ran ini terletak di Bandar Senayan Jl. Asia Afrika Jakarta Pusat.

Semasa membuka rest0ran ini, BCL berk0ngsi pengalamannya menyukai makanan. Bermula dari h0bi itu, dia kemudian memutuskan untuk membuka rest0ran dan bekerjasama dengan suaminya.

Cr0ssfit Equat0r

Cr0ssfit Equat0r adalah sebuah pusat kecergasan yang terletak di Jakarta Selatan. Bermula dari h0bi bersukan, Ashraf Sinclair akhirnya membuka pusat kecergasan.

Malah Ashraf Sinclair telah memf0kus pada cr0ssfit sejak 2012. Cr0ssfit sendiri merupakan salah satu sukan yang mula berkembang di Ind0nesia.

Dicipta 0leh Greg Glassman, pergerakan sukan ini diambil dari aktiviti harian, seperti men0lak, melempar, menarik, mel0mpat, dengan intensiti tinggi.

Latihan ini terkenal dengan aktiviti yang lasak, misalnya dalam satu sesi latihan, ia dapat merangkumi 100 pushup, 100 pullup, 100 situps dan 100 squat.

Malah sehari sebelum dia meningg4l, petang itu Ashraf masih berlatih cr0ssfit di pusat kecergasan yang tidak jauh dari rumahnya. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Murai

Leave a Reply