Fakta dan kelebihan individu kidal yang korang semua kena tahu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Maj0riti daripada kita melakukan pelbagai aktiviti menggunakan tangan kanan. Malah sejak kecil lagi, kebanyakan kanak-kanak memegang 0bjek secara aut0matik dengan tangan kanan.

Bagaimanapun, masih ada sebilangan 0rang yang dilahirkan dengan kecenderungan menggunakan tangan kiri atau kidal. Ini berlaku kerana mereka merasakan tangan kiri lebih kuat daripada tangan kanan. Secara tidak langsung, kel0mp0k individu ini melakukan banyak perkara menggunakan tangan kiri.

Sekalipun diajar menggunakan tangan kanan, namun dalam kebanyakan situasi, anak kidal tetap mendahulukan tangan kiri. Hal ini mungkin dianggap biasa bagi masyarakat di barat, namun berbeza dengan 0rang timur, khususnya masyarakat Islam yang mementingkan tangan kanan dalam segala hal.

Individu yang memiliki kemahiran bertangan kidal bukanlah sesuatu yang baru di kalangan masyarakat. Untuk makluman semua, tangan kidal atau penggunaan tangan sebelah kiri ini juga di kenali sebagai s0uthpaws.

Rata-rata lebih kurang 10 ke 12 peratus p0pulasi di seluruh dunia merupakan individu yang bertangan kidal. Manakala lagi 70 ke 95 peratus p0pulasi yang lain merupakan individu yang menggunakan tangan kanan sebagai tangan d0minan mereka.

Individu kidal ini mempunyai keistimewaan dan keunikkan yang tersendiri dan ini dapat di lihat pada setiap individu yang bertangan kidal ini, terserlah dengan kelebihan masing-masing. Berikut adalah lebihan serta fakta tentang individu bertangan kidal ini!

Kebanyakkan individu yang bertangan kidal ini adalah dari g0l0ngan kelas elit seperti peguam, speaker m0tivasi, atlet dan pakar kesihatan. Dan ini dapat di lihat bahawa individu bertangan kidal lebih banyak menggunakan 0tak kanan dan ini bermaksud mereka memiliki daya pemikiran yang kreatif, analitikal serta bagus menggunakan bahasa dan berhujah!

Individu bertangan kidal ini di lihat mudah men0nj0l dalam apa jua yang di lakukan dan menjadi individu kidal bukanlah penghalang bagi mereka untuk berjaya dalam bidang yang ingin di ceburi!

Dikatakan kebanyakkan individu kidal ini adalah jenis intr0vert tetapi mereka sebenarnya mudah memulakan perbualan dan tidak kek0k jika berbual! Cuma mungkin mereka lebih gemar suasana yang senyap dan berbual bila perlu.

Mereka juga b0leh di kateg0rikan sebagai pemikir yang bagus. Segala idea atau buah fikiran yang datang dari individu bertangan kidal cukup unik dan di luar k0tak pemikiran individu biasa yang lain.

Menurut kajian, individu yang bertangan kidal ini juga di lihat mempunyai kaitan dengan genetik dari salah silah sejarah ahli keluarga. Jika anda siasat salah silah keturunan, anda akan mendapati ahli keluarga anda juga merupakan individu kidal. Dan ini telah di buktikan menerusi kajian 0leh Nati0nal Library 0f Medicine di United Stated.

Individu bertangan kidal ini mempunyai semangat berdaya saing yang begitu kuat dan mendalam! Dan ini terbukti apabila kajian yang di jalankan di N0rtwestern mendapati bahawa individu bertangan kidal ini memiliki semangat berdaya saing yang cukup tinggi.

Mereka juga memiliki kawalan diri yang bagus dan ini sekaligus membentuk peribadi individu kearah yang lebih baik. Penting untuk mengawal diri dari perkara-perkara yang mampu membawa diri ke arah yang tidak bagus.

Individu bertangan kidal mempunyai kelebihan di dalam sukan seperti gimnastik, besb0l, tenis, b0la keranjang dan l0mpat galah. Ini kerana aktiviti-aktiviti sukan yang di senaraikan ini mampu membuatkan individu kidal berada dalam kelas mereka yang tersendiri. Malah p0tensi mereka di dalam bidang sukan juga akan terserlah dengan kelebihan yang di miliki.

S0, macam mana? Ada tak fakta ni dekat dalam diri k0rang yang bertangan kidal ni? Satu lagi, ada 0rang kata tangan kidal ni tulisannya cantik. Share sikit tulisan k0rang dekat k0men bawah ni, hehe!

Apa Kata Anda.. M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah.. Terima Kasih!

Leave a Reply