Fakta dan rahsia tentang bersin yang menarik untuk anda tahu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Semua kita selalu saja bersin. Men@kutkan sebenarnya bersin ini. Apatah lagi bila kita makan di luar dan kita ternampak tukang masak atau pembancuh air bersin.

Kalau kita nampak, memang kita akan angkat kaki. Tetapi tahukah anda mengapa sangat disarankan jika kita bersin, kita perlu menutup mulut dan tidak hanya bersin secara terbuka?

Di bawah adalah beberapa fakta yang dik0ngsikan berkenaan bersin yang mungkin akan membuatkan anda mengubah tabiat bersin anda selepas ini. Berikut adalah fakta dan bersin tentang bersin yang menarik untuk anda tahu

Menurut satu kajian “Vi0l3nt expirat0ry events: 0n c0ughing and sneezing” yang dilakukan 0leh penyelidik MIT, dengan menggunakan kamera berkelajuan tinggi, jarak paling jauh sebiji partikel air bersin mampu mencapai jarak 8 meter.

Ia juga bersamaan dengan lebih kurang 4 biji kereta atau panjang satu k0ntena l0ri. Hembusan nafas yang keluar dari mulut dan hidung ketika bersin juga dapat mencapai kecepatan 106 Km/jam.

Adakah anda tahu setiap kali anda bersin, sebanyak hampir 100 ribu kum@n dikeluarkan ke udara dan kum@n-kum@n ini, ada yang akan terapung dan melayang ke siling.

Penemuan penyelidik MIT pada tahun 2014 mampu memberikan perspektif baru pada rekaan ruang udara yang dipasang di bangunan-bangunan kerana jika tidak ada tindakan diambil, siling b0leh menjadi tempat pengumpulan b@kteria.

Pes@kit yang mengalami sinus1t1s jarang bersin kerana pr0ses bersin itu jarang diaktifkan 0leh badan mereka. Bersin sebenarnya banyak memberi kesan p0sitif pada hidup sese0rang.

Apabila bersin berfungsi dengan sempurna, badan kita akan mengaktifkan saraf untuk bersin supaya partikel kum@n ‘j@hat’ yang kita sedut ketika bernafas diperangkap, kemudian dikeluarkan semula ketika bersin.

Walau apa pun anda lakukan, anda akan tetap memejamkan mata ketika bersin. Jika anda bersin pada ketika memandu, pastikan tangan anda memegang stereng dengan betul.

Ini adalah satu tindakan refleks luar kawal yang pasti berlaku kerana 0tak kita akan mengarahkan mata kita dipejamkan ketika bersin. Ketika kita tidur, saraf yang mengawal refleks bersin juga tidur. K0ndisi ketika kita tidur yang dinamakan rapid eye m0vement at0nia atau REM at0nia.

Ia membuatkan neur0n m0t0r bersin ditutup sementara. Yang pasti, kita akan terjaga dulu sebelum bersin setiap kali kita tidur. Jika anda mahu bersin, jangan tahan kerana ada kemungkinan anda akan mengalami keced3raan apabila menahan bersin yang sudah separuh jalan keluar.

Tetapi peluangnya untuk berlaku amatlah rendah. Antara keced3raan yang b0leh berlaku adalah pec@h salur d@rah di mata, keced3raan pada gegendang telinga dan keced3raan pada salur d@rah di kepala.

Cara terbaik untuk menghilangkan rasa hendak bersin adalah dengan menyapu hidung, bernafas dengan kuat atau menekan bahagian di antara bibir atas dan hidung dengan jari. Cara ini amat berguna kalau anda sedang bermain s0r0k-s0r0k untuk mengelakkan anda dit@ngkap.

Ramai menyangka jantung kita akan terhenti ketika bersin.sebenarnya tidak dan ia adalah mit0s yang masih disebar sehingga kini. Apa yang sebenarnya berlaku adalah saluran d4rah di jantung kita akan berubah menjadi sempit.

Ketika kita hendak bersin, kita sebenarnya menarik nafas yang panjang yang menyebabkan tekanan pada dada meningkat dan seterusnya akan menurunkan kadar peredaran d@rah.

Situasi ini hanya berlaku pada satu kali degupan jantung sahaja dan tidaklah sehingga jantung kita benar-benar terhenti, seperti yang ramai percayai. Tekanan d@rah kita menurun, tidaklah sampai berhenti jantung kita.

Anda mesti menutup mulut ketika bersin tapi bukan dengan tangan.Pastikan kita menutup mulut ketika bersin tetapi bukan dengan tangan. Kita patut jadikan ini sebagai amalan selepas ini. Dengan menggunakan tisu atau sapu tangan, tutup mulut anda setiap kali anda bersin.

Ini untuk mengelakkan kum@n-kum@n yang terdapat di dalam bersin anda terbang ke udara. Jika anda terpaksa menggunakan tangan untuk menutup bersin, pastikan anda membasuh tangan anda dengan sabun selepas itu. Apa Kata Anda.M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah..Terima Kasih!

Leave a Reply