“Fikiran bercelaru hanya fikir perkara buruk..”-Syanie jalani pemb3dahan buang rahim dan 0vari

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

PELAK0N Syanie meluahkan rasa syukur apabila selamat menjalani pemb3dahan membuang rahim dan 0vari pada Rabu lalu. Syanie atau nama sebenarnya, Syaniza Hisham, berkata, pembedahan yang sepatutnya mengambil masa tiga jam itu berlanjutan selama tujuh jam sebelum keadaanya stabil dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) di sebuah pusat perubatan.

“Pada 29 April lalu, saya telah menjalani pemb3dahan rahim dan 0vari yang saya sendiri tak pernah terfikir akan melaluinya. Terdapat masalah pada 0vari dan uterus saya yang perlu dibuang. Pemb3dahan yang disangka mengambil masa tiga jam hanya selesai dalam masa tujuh jam dan berada di ICU dalam keadaan baik.

Berk0ngsi perkara itu, Syanie berkata, biarpun dia pernah melalui beberapa kali pemb3dahan, namun dia tetap berasa takut untuk menjalaninya kali ini.

Katanya fakt0r usia dan saiz badannya membuatkan dia memikirkan pelbagai risik0 yang b0leh berlaku sepanjang pemb3dahan itu.

“Bagaimanapun, dengan usia dan saiz begini, saya sangat takut dengan apa yang bakal berlaku. Ya, saya mungkin telah menjalani banyak pemb3dahan berbanding 0rang lain.

“Mungkin ada yang terfikir saya sudah terbiasa dengan situasi begini tapi percayalah, kali ini ia sangat berbeza. Fikiran saya ketika itu bercelaru dan hanya fikirkan perkara yang terburuk b0leh terjadi” ujarnya.

Syanie yang menyambut ulang tahun ke 46 pada Khamis terharu dengan kasih sayang dan kata-kata semangat daripada ahli keluarga yang sentiasa berada di sisi.

“Saya bersyukur keluarga saya ada bersama terutamanya adik saya, Ayin yang asyik m4rahkan saya (cara dia menunjukkan se0lah-0lah dia kuat walaupun saya tahu dia juga sedang bersedih) dan menyuruh saya untuk berfikiran p0sitif dan sentiasa ingat pada Allah.

“Satu-satunya perkara yang membuat saya sebak apabila ibu berkata yang ibu b0leh cari duit tapi tidak akan jumpa anak perempuan seperti saya jadi ibu pesan supaya jangan bersedih dan sentiasa ingat Allah, zikir dan selawat.

“Tak lupa juga adik beradik yang lain serta ipar duai. Mereka semua ada cara masing-masing dalam menunjukkan perasaan sayang terhadap saya. Mereka juga akan pastikan saya sentiasa tenang,” ujar Syanie.

Selain itu, Syanie berterima kasih kepada 0rang ramai yang mend0akan kesihatanya dan berharap kesihatannya kembali pulih seperti biasa.

“Saya ingin berterima kasih kepada semua yang telah mend0akan kesihatan dan terus meny0k0ng saya, kepada d0kt0r-d0kt0r yang saya anggap seperti her0, keluarga kerana menyayangi, menjaga dan meyakinkan saya.

“Terima kasih Ya Allah untuk timeline baru yang Engkau berikan. Saya berd0a dan berharap agar ia menjadi sesuatu yang lebih baik. InsyaAllah,” ujarnya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply