Fr0ntliners Luah Rasa Kecew4 Dan Kecil Hati ‘Kerajaan Macam Tak Ikhlas Beri Elaun’

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Sebelum ini Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ada mengumumkan pemberian elaun kepada petugas barisan hadapan yang berkhidmat sepanjang C0v1d19 melanda negara.

Pengumuman itu nyata memberi khabar gembira kepada g0l0ngan fr0ntliners yang rata-rata menghabiskan masa mereka bertugas demi rakyat dan negara.

Namun khabar kurang enak didengar apabila terbaru dilap0rkan…

“fr0ntliners yang bertugas sepanjang temp0h Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menzahirkan kekecew4an mereka kerana kesuk4ran untuk membuat tuntutan elaun penugasan C0v1d19 yang berjumlah RM200.”

Malah ada yang menyifatkan kerajaan seperti tak ikhlas dalam pemberian elaun tersebut apabila angg0ta dan pegawai p0lis terlibat perlu isi 3 salinan b0rang sebelum tuntutan elaun dibuat, lap0r Sinar.

Banyak pr0sedur yang perlu dilakukan sebelum mendapat elaun RM200

Salah se0rang angg0ta p0lis dari Pulau Pinang yang hanya mahu dikenali sebagai Ali berkata…

…mereka perlu isi b0rang melalui e-siar dan perlu diisi secara bertaip, malah ia perlu disertakan bersama enam jenis salinan d0kumen peribadi.

Antara yang diperlukan ialah salinan akaun bank gaji, salinan slip gaji, surat arahan bertugas daripada ketua bahagian dan surat arahan bertugas yang ditandatangani 0leh ketua p0lis daerah serta senarai nama petugas.

“Memang benar banyak sangat pr0sedur, macam tak ikhlas. Selain itu ia juga dilihat tidak adil kepada mereka yang bertugas pada awal pelaksanaan PKP iaitu 18 Mac kerana tuntutan penugasan b0leh dibuat bermula dari 1 hingga 30 April.

“Ia juga mengambil kira jumlah penugasan 15 hari ke atas sahaja yang layak menerima RM200 manakala mereka yang bertugas kurang daripada 15 hari cuma layak menerima RM100. Penugasan dikira lapan jam sehari,”

Ramai angg0ta p0lis kecil hati, ambik keputusan tak apply elaun RM200

Manakala salah se0rang angg0ta p0lis dari Selang0r yang ingin dikenali sebagai Musa berkata, ramai angg0ta p0lis berasa kecil hati dengan perkara tersebut sehingga ada yang enggan membuat tuntutan.

“Perkara ini sudah kec0h dalam kalangan angg0ta p0lis kerana tidak berbal0i untuk isi tiga set tuntutan setebal 60 muka surat hanya untuk mendapatkan elaun sebanyak RM200,”

Untuk rek0d seramai 42,000 angg0ta p0lis dibantu 6,000 angkatan tentera ditugaskan di seluruh negara sepanjang PKP berlangsung supaya keadaan terkawal dan lancar.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber l0bakmerah

Leave a Reply