Gara2 Terlalu Cepat Tamatkan L0ckd0wn,Pulau Hokkaido Di Jepun Hadapi Gelombang Kedua C0v1d19

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Baru-baru ini, pihak kerajaan Malaysia telah membenarkan beberapa sekt0r ek0n0mi seperti industri perkilangan untuk ber0perasi dengan sepenuhnya ketika perintah kawalan pergerakan fasa keempat.

Namun, kita perlu berhati-hati sebab kawasan utara di pulau H0kkaid0 di Jepun kini terpaksa hadapi gel0mbang kedua jngkitan w4bak C0r0nav1rus, lap0r Yah00 News.

Menurut pakar, gel0mbang kedua itu terjadi sebab pihak berkuasa pulau itu telah bertindak menamatkan l0ckd0wn terlalu awal. Dr. Kiy0shi Nagase, Pengerusi Persatuan Perubatan H0kkaid0 mengatakan dia sangat menyesal dengan tindakan itu.

“Sepatutnya kita tidak perlu menghentikan darurat pertama negara (l0ckd0wn)”

Pakar terbabit juga menyarankan agar perkara ini akan diambil iktibar 0leh bandar dan negara lain yang berniat mahu menamatkan kawalan pergerakan dan membuka semula sek0lah dan perniagaan terlalu awal. Kita tak b0leh biarkan perkara yang sama terjadi kat negara kita ni.

Gaben0r wilayah itu, Na0michi Suzuki sebelum ini mengistiharkan d4rurat pada 29 Februari selepas k3s p0sitif C0v1d19 di H0kkaid0 naik secara mendadak disebabkan Festival Salji Sapp0r0 yang diadakan pada awal bulan. Dengan lebih dua juta pengunjung festival itu, ramai yang telah dijngkiti v1rus tersebut.

Sek0lah ditutup, semua perhimpunan awam dibatalkan dan penduduk diarahkan untuk stay at h0me. Perintah d4rurat yang dijalankan terbukti berkesan sebab seminggu lepas itu, bilangan k3s p0sitif menurun kepada hanya satu atau dua k3s sehari.

Namun, mereka telah dibenarkan bekerja dan sek0lah dibuka semula pada 19 Mac. Namun, 26 hari kemudian, 135 k3s p0sitif dilap0rkan. Buat masa sekarang, mereka telah menyambung semula temp0h d4rurat sehingga 6 Mei depan.

Jadi, kalau kita taknak perkara yang sama berlaku, rasanya temp0h PKP perlu dilanjutkan sehingga takde langsung bilangan k3s p0sitif. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit l0bakmerah

Leave a Reply