Gejala lebam pada jari kaki dan kaki mungkin petanda baharu anda dijngkiti C0v1d19

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

KESAN luk4 dan lebam berwarna ungu yang menyerupai cacar air atau campak di bahagian jari kaki dan kaki mungkin menjadi tanda anda dijngkiti k0r0nav1rus, lap0r d0kt0r di Sepany0l dan Itali.

Pes4kit yang mempunyai kesan lebam warna gelap gelap, terutama kanak-kanak dan remaja telah disahkan p0sitif C0v1d19 di Sepany0l, begitu juga di Itali dan Perancis.

Antara k3s awal yang dilap0rkan melibatkan se0rang budak lelaki berusia 13 tahun di Itali, yang mana kesan itu pada mulanya dianggap sebagai gigitan labah-labah.

Dia pergi ke h0spital pada 8 Mac setelah mengalami luka pada kulit sebelum ia merekah. Dua hari kemudian dia mengalami demam, s4kit 0t0t, s4kit kepala dan gatal serta lebam teruk pada kaki. Bagaimanapun, disebabkan benc4na kesihatan yang menyelubungi Itali, ujian k0r0nav1rus tidak dijalankan terhadapnya.

Tetapi pada 29 Mac, lima minggu selepas k3s C0v1d19 pertama di Itali, lap0ran rasmi pertama melibatkan kanak-kanak dengan gejala w4bak itu dikeluarkan. Kini, se0rang daripada lima pes4kit di h0spital Itali mengalami keadaan dermat0l0gi yang pelik.

Se0rang pakar dermat0l0gi kanak-kanak di Bari, Mazz0tta Tr0cc0li berkata situasi ini menjadi semakin biasa di seluruh Itali.

Dia menulis: “Jika pemerhatian lanjut dan data makmal akan mengesahkan bahawa kita berdepan petunjuk klinikal C0v1d19, tanda dermat0l0gi ini mungkin berguna untuk mengenal pasti kanak-kanak dan remaja dengan bentuk jngkitan yang minimum, tetapi sumber yang berp0tensi untuk mendapat jngkitan seterusnya.”

Biasanya C0v1d19 menjejaskan paru-paru, menyebabkan batuk berterusan, masalah pernafasan dan demam tinggi.

Walau bagaimanapun, terdapat juga peningkatan lap0ran cirit-birit, s4kit testis dan kehilangan deria rasa dan bau sebagai tambahan kepada penemuan terbaharu ini.

Sebuah majlis kesihatan di Sepany0l juga menimbulkan kebimbangan mengenai gejala baharu di kaki ini. Majlis itu, yang mempunyai 7,500 angg0ta pr0fesi0nal, telah membuka satu pangkalan data mengenai kemungkinan k3s C0v1d19 dan mereka yang mengalami kesan melecet serta lebam di kaki.

“Banyak k3s sedang dalam pemerhatian di pelbagai negara; Itali, Perancis, Sepany0l.

“Penemuan yang mula tersebar ini menimbulkan rasa ingin tahu di bidang penjagaan kesihatan, kalangan ahli dermat0l0gi dan d0kt0r haiwan, secara asasnya: gejala yang sama semakin banyak dikesan pada pes4kit C0v1d19, terutama kanak-kanak dan remaja, walaupun beberapa k3s juga telah dikesan pada 0rang dewasa.

“Ia adalah kesan melecet berwarna ungu (sangat mirip dengan cacar air, campak) yang biasanya muncul di sekitar jari kaki dan biasanya sembuh tanpa meninggalkan bekas pada kulit,” tulis majlis itu. -Metr0 UK

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply