“Ikut cara PU Azman menegur..”-Janna Nick s0und PU Syed Kerana Cara Teguran Yang K3ji Utk Raih Perhatian

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Vde0 ‘drama sebabak’ yang dik0ngsi Janna Nick di akaun 1nstagram miliknya ditegur PU Syed. Dalam vde0 yang berdurasi 1:37 minit itu, Janna melak0nkan watak se0lah sedang berhibur di kelab malam.

Meskipun menyedari vde0 ini hanyalah lak0nan semata-mata, namun, ianya mengundang PU Syed untuk menegur kenyataan yang dikeluarkan pelak0n wanita itu.

Susulan itu, PU Syed mengambil kesempatan menegur tindakan keterlaluan pelak0n itu hanya di ruangan media s0sialnya. Dia menyifatkan pengisian vde0 seperti itu tidak perlu ditayangkan umum kerana bakal dapat pandangan neg4tif masyarakat. Ini pula resp0n Janna Nick.

Vde0 tersebut memperlihatkan lak0nan Janna Nick menerima panggilan vde0 (vde0 call) dari kekasihnya. Situasi se0lah berada di sebuah kelab dan ditangan pelak0n itu memegang segelas air sirap yang diibaratkan ar4k.

Why n0t I pergi ner4ka je..

Biarlah dengan iman bukan nafsu

PU Syed menegur tindakan dan aksi Janna Nick adalah tidak sepatutnya. Seharusnya dia sebagai pelak0n perlu menunjukkan tingkah laku yang baik untuk pengikut dan peminat.

“Vde0-vde0 yang membawa kepada fitn4h, t0ksah di publish kepada khalayak, anda ramai f0ll0wers, jika mereka ikut, takkah membawa d0sa pada diri mereka dan anda juga akan berk0ngsi bersama-sama d0sa tersebut.”

“Maaf ambe guna bahasa s4rcastic dalam teguran terbuka ini, harap difahami, kita semua satu akidah, kita sayang saudara seIslam kita.”

Baguskah lak0nan begitu?

PU Syed turut mengakui dan menyedari bahawa vide0 tersebut hanya lak0nan sahaja. Tetapi menjadi pers0alannya, adakah lak0nan sedemikian adalah sesuatu yang wajar disisi agama.

“Ambe berdakwah sejak di bangku sek0lah menengah lagi, masa tu belum ada IG, FB, dan ambe belum lagi berniaga. Tegur secara terbuka lebih kena pada 0rang yang ramai f0ll0wers, agar mereka sedar akan kesilapan yang dilakukan 0leh 0rang yang mereka f0ll0w itu dan mereka dapat menegurnya juga agar lebih menjaga penampilan di dunia ini.”

“Ambe tahu, vide0 itu hanya lak0nan, tapi baguskah lak0nan begitu dengan gaya begitu? Matlamat tidak menghalalkan cara wahai saudari.”

“R0sak peminat sebab r0saknya apa yang mereka minati, di seluruh dunia manusia diser4ng satu peny4kit, iaitu berser0n0k-ser0n0k dengan d0sa sehingga merasakan apa yang mereka lakukan itu tidak ada apa-apa, hanya suka-suka. Dalam Islam ada istilah Amar Ma’ruf dan Nahiy Munkar.”

Ikhlas dari se0rang yang masih belajar

Sementara itu, Janna Nick turut resp0n terhadap teguran yang dil0ntarkan PU Syed. Dia mengakui masih dalam pr0ses untuk mendalami ilmu agama dan tidak salah sekiranya individu menegurnya dengan cara baik.

Janna Nick mengakui dan mempercayai dengan individu yang mempunyai gelaran ‘Pencetus Ummah’ dapat membimbing dan memberi ilmu. Dia juga mengagumi teguran yang diamalkan PU Azman dalam menyampaikan dakwah. Teguran PU Azman tidak meny4kiti mana-mana individu dan membuatkan ramai suka akan teguran tersebut.

Sekadar buat hiburan untuk pengikut

“Kepada PU Syed, guna cara kreatif untuk raih viewers yang tinggi untuk s0sial media. Bukan cara meng3ji atau menyebar b3nci. Saya di instagram bukan 100% diri saya. Sekadar buat hiburan untuk pengikut. Dalam erti kata lain hanya c0ntent. Hiburan buat yang men0nt0n.”

Janna Nick turut menegur PU Syed untuk menggunakan platf0rm Instagram dengan cara kreatif bagi raih pen0nt0n. Bukannya menggunakan teguran k3ji untuk raih perhatian. Janna mengakui dirinya di Instagram hanya untuk menghiburkan pengikut dan sebagai hiburan semata. Pelak0n itu bagaimanapun mem0h0n maaf sekiranya kata-katanya itu telah meny4kiti mana-mana pihak.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Janna Nick, PU Syed, 0hbulan

Leave a Reply