Janganlah kedekut untuk beli makanan kucing,rezekinya memang menakjubkan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.Ramai daripada kita yang membela kucing sebagai haiwan peliharaan kerana sifatnya yang manja dan c0mel.

Malah membela kucing juga sangat istimewa kerana ia bukan sahaja sebagai terapi malah dapat membentuk diri kita agar menjadi se0rang yang bertanggungjawab dan berdisiplin.

Dalam Islam sendiri sangat menganjurkan untuk kita memelihara kucing malah terdapat pelbagai kebaikan termasuk mendapat pahala dan dimurahkan rezeki.

Atas fakt0r itu juga, janganlah kita berkira dengan si bulus dalam menyediakan keperluannya bagi memastikan ia sentiasa sihat malah ia mendidik kita agar menjadi se0rang yang tidak kedekut.

Terdapat pelbagai jenis makanan kucing di pasaran cumanya, kandungan dalam makanan dan kualiti makanan itu berbeza. Sebaiknya beri kucing makanan jenis kering dan basah. bagi makanan basah sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali seminggu. Untuk menjimatkan k0s selain mempelbagaikan diet kucing, pilihan seperti ikan dan ayam rebus b0leh menjadi pengganti.

Pasir juga penting dan berbelanjalah lebih sedikit untuk pastikan kualiti pasir yang digunakan dapat memerangkap bau dan menggumpal sisa buangan.

Jadi rumah tidaklah berbau dan selesa. Jangan l0kek berbelanja untuk pasir berkualiti bagi memerangkap bau dan najis kucing.

Kos perubatan bergantung kepada r@watan. Vaksin dan dew0rm b0leh mencecah k0s RM100 untuk seek0r kucing manakala rawatan kutu juga penting, jadi jika ada peruntukan lebih b0leh lakukan untuk kucing anda.

R@watan lain yang diperlukan kucing termasuk semburan dan neutered yang harganya berbeza mengikut tempat dan jantina, anggaran antara RM60 ke RM120 (kucing jantan) dan RM100 ke RM150 (kucing betina).

Jika ada bajet lebih, mengapa tidak manjakan kucing anda dengan akses0ri termasuk syampu, tisu basah, putik kapas dan sebagainya.

Untuk mandikan kucing, cukup sekadar seminggu sekali dan sekiranya berkesempatan cuba untuk bersihkan badan kucing setiap hari terutamanya bahagian mata, telinga dan mulut untuk pastikan tiada sebarang j@ngkitan atau peny@kit.

Sesekali, apa kata anda manjakan mereka dengan menghantarnya ke spa! Kebersihan kucing juga perlu dititikberatkan barulah bertambah c0mel.

Bukan kucing sahaja yang perlu dijaga. Pemilik juga perlu menjaga kebersihan dengan memastikan rumah dalam keadaan bersih dan memvakum karpet atau s0fa agar tiada bulu kucing melekat.

Bagi yang tinggal di kawasan perumahan, ambil kira juga fakt0r k0muniti dan jangan kerana kecuaian atau anda mengabaikan kebersihan kucing ia menyusahkan pihak lain.

Jika anda mempunyai peruntukan lebih mengapa tidak memasang penapis udara bagi memastikan pengaliran udara dalam rumah dalam keadaan baik malah ia b0leh mengh@puskan bau yang tidak selesa.

Apa Kata Anda.. M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah.. Terima Kasih! Sumber Mstar, pes0napengantin

Leave a Reply