“Jgn gel0joh..jgn jadi sprt Kanada dan Jepun”-Najib Razak Tak Puas Hati Dgn Cadangan Kerajaan Muhyiddin Yassin

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Kelmarin Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah buat keputusan untuk mel0nggarkan PKP pada 4hb Mei 2020. Rentetan itu bekas Perdana Menteri, Dat0 Seri Najib Razak telah menyuarakan pendapat kurang setuju dengan rancangan kerajaan Muhyiddin Yasin. J0m baca.

Hari ini negara kita rek0dkan 69 k3s C0v1d19 baru di mana 12 adalah k3s imp0rt manakala hanya 39 pes4kit sembuh. Ini bermakna 57 adalah j4ngkitan dalam negara akibat penul4ran v1rus C0v1d yang masih mereb4k dalam masyarakat tempatan.

Angka yang meningkat sejak beberapa hari lalu.

Maka, kita bertanya, apa keperluan untuk beri kel0nggaran begitu besar secara serentak bermula Isnin depan walaupun fasa ke-4 PKP ini hanya akan berakhir pada 12 Mei?

Sl0w and steady. Sekt0r demi sekt0r. Secara beransur ansur. Tak perlu gel0j0h sangat. Janganlah sekaligus. Nanti susah nak kawal. Bila kita buat sekaligus macam ini, ia akan beri ri1sik0 kepada khidmat kesihatan dan petugas kesihatan kita.

Adakah mereka bersedia jika berlaku kluster baharu secara mendadak dan jumlah yang ramai? Kanada dan Jepun sudahpun berlaku apabila mereka l0ngg4rkan l0ckd0wn, k3s j4ngkitan meningkat mendadak.

Dan jikapun nak buka semula, beritahulah awal-awal supaya kita b0leh membuat persediaan yang lebih teratur. Ini hari Jumaat beritahu, hari Isnin depan dah perlu kerja. Pulak tu, hari ini adalah hari kelepasan am. Mahu kelam kabut dibuatnya. Perancangan kena betul kerana ia melibatkan rakyat.

Apa kata minggu depan bermula 4 Mei dikira sebagai temp0h persediaan untuk membuka sahaja? Sebagai c0nt0h, pengusaha rest0ran b0leh aturkan meja, beli sanitizer, buat signb0ard peringatan S0P jarak diri, buat jadual kerja untuk pekerja. Sediakan kertas untuk catat nama pelanggan dan n0mb0r telef0n. Beli st0k. Lukis garisan untuk tempat beratur.

Selepas itu, 11 Mei baru rest0ran b0leh dibuka untuk pelanggan duduk makan? Gunakan temp0h satu minggu ini juga untuk ajar Rakyat bagaimana nak amalkan S0P s0cial distancing semasa di tempat-tempat umum.

Bagaimana nak makan berasingan dalam rest0ran. Bagaimana nak beratur semasa membayar kat kaunter atau naik bas. Cara untuk duduk dalam pengangkutan awam. Kenapa perlunya pelanggan memberi nama, alamat dan n0mb0r telef0n untuk tujuan c0ntact tracing.

Perlu dilakukan secara beransur-ansur dan bukan secara mendadak seperti ini. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Najib Razak kredit : EES0h0r

Leave a Reply