Jgn Terkejut P0lis Akan Datang Beraya Rumah Individu yg Terlepas Balik Kampung Rentas Negeri

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Jangan ser0n0k sangat kepada yang dah berjaya balik kampung. Pihak berkuasa mungkin akan mengunjungi kediaman individu yang l0l0s larangan rentas negeri pada Hari Raya nanti. Anggota p0lis bersama tentera membuat pemeriksaan setiap kenderaan yang melalui sekatan jalan raya di Beranang, Semenyih.

Seperti dilap0rkan p0rtal berita Harian Metr0 jumlah kenderaan yang ditahan p0lis kerana cuba merentas negeri untuk pulang ke kampung, meningkat sekali ganda berbanding kelmarin.

Menteri Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaak0b berkata, sebanyak 1,248 kenderaan ditahan semalam, berbanding 508 kenderaan kelmarin dan masing-masing diarahkan berpatah balik.

“Maknanya lebih ramai rakyat yang cuba cvri-cvri pulang ke kampung dengan pelbagai alasan. Ada yang bersiap-siap lepas sahur bawa anak isteri tapi bila sampai sekatan jalan raya diarah patah balik.

“Alhamdulillah p0lis arah patah balik, kalau dikenakan dik0mpaun RM1,000 jadi yang rugi adalah kita. Saya harap tidak perlulah cuba balik kampung terutama rentas negeri,” katanya pada sidang media harian Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya, hari ini.

Ismail Sabri berkata, beliau memahami perasaan 0rang ramai yang amat merindui kampung halaman masing-masing.

P0lis Akan Datang ‘Beraya’

Namun jika masyarakat mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) dan k3s jngkitan C0v1d19 berkurangan, pastinya PKP berakhir segera.

Ketua P0lis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bad0r, berkata pihak berkuasa memandang berat larangan pergerakan antara negeri, khususnya perjalanan tanpa kebenaran p0lis semata-mata untuk menyambut Aidilfitri.

Katanya, angg0ta P0lis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengesan individu yang disyaki melakukan kesalahan pergerakan rentas negeri tanpa permit.

Selain daripada melakukan pemeriksaan di sekatan jalan raya, p0lis akan menjalankan pemeriksaan di kawasan perumahan dan kampung. Ini untuk mengesan mereka yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan bergerak melampaui perbatasan negeri untuk balik berhari raya.

Bagi tujuan ini pasukan pemantau PDRM dan ATM akan meninjau rumah di taman perumahan dan kampung di seluruh negara.

Beliau berkata, p0lis akan memeriksa bagi mengesan kenderaan yang tidak mempunyai permit pergerakan. P0lis memiliki rek0d butiran individu serta kenderaan mereka yang diberikan permit atau kebenaran untuk melakukan pergerakan antara negeri

Sebarang kesalahan pergerakan rentas negeri b0leh disiasat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit 1988 (Akta 342) dan Akta P0lis 1967.

Sebelum ini Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaak0b, berulang-kali menegaskan supaya masyarakat tidak melakukan sebarang pergerakan rentas negeri semasa musim perayaan ini.

Beliau turut memberi peringatan bahawa mereka yang sebelum ini sudah ‘terlepas’ pulang ke kampung halaman tidak semestinya akan ‘terlepas’ apabila hendak kembali semula ke rumah.

” Walaupun pelbagai nasihat dikeluarkan dan pihak p0lis mengarahkan untuk patah balik dan memberi nasihat,” katanya dalam sidang media harian mengenai perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) hari ini.

Sementara itu, ditanya mengenai dapatan s0al selidik 0leh Majlis Keselamatan Negara (MKN), beliau berkata lebih 70 peratus daripada 215,712 resp0nden bersetuju meraikan Hari Raya Pertama bersama ahli keluarga di rumah yang sama sahaja.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply