Kau buat apa dgn suami aku,dah puas jadi per4mpas.Memang padan muka siapa suruh cari pasal

Gambar diatas adalah untuk ilustrasi sahaja.Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Budaya pr4nk melampau ni dulu kita nampak 0rang Barat saja kerap buat. Pastu ingat lagi kat rancangan Bang Bang B00m pun lucu-lucu sangat kat TV3 dulu.Tapi sekarang makin kemaruk buat and yes, benda tu menghiburkan. Tapi bila pr4nk yang dibuat tu melibatkan hal rumah tangga, MasyaAllah rasa terganggu sangat jiwa ni.

Pr4nk menurut kamus dewan bahasa adalah usikan yang kebudak-budakan. Pr4nk adalah satu istilah moden yang digunakan bagi menggambarkan perbuatan mengusik seseorang dengan perkataan atau perbuatan sebagai bahan jenaka atau menguji seseorang. Adakalanya, gurauan atau pr4nk tersebut agak melampau sehingga menyebabkan kec3deraan fizikal dan emosi seseorang. Seseorang yang terkena pr4nk akan merasa malu, kecewa dan merasa tertipu.

Tambahan lagi, budaya ini makin menjadi-jadi terutamanya dalam kalangan pembuat vid3o di Y0utube dan media sosial yang lain kerana kebiasaannya vid3o-vid3o pr4nk sebegini akan mendapat sambutan dan tontonan yang ramai. Hasil daripada tontonan tersebut, pemilik vid3o akan memperoleh pengikut-pengikut baharu dan juga boleh dibayar oleh Y0utube atas capaian dan tontotan yang tinggi tersebut. Oleh kerana itu, makin ramai yang menghasilkan vid3o-vid3o berunsurkan pr4nk ini untuk mendapatkan tontonan yang tinggi dan sekaligus mendapat hasil pendapatan darinya.

K0rang perasan tak dekat tikt0k terutamanya, ada beberapa surprise planner yang mulakan benda ni sejak awak tahun lepas.Client nak bagi hadiah tapi surprise sekali k0n0n seller tu as awek/isteri 0rang. Bermulalah drama kenakan si penerima k0n0nnya dia dah kacau rumah tangga 0rang.

Jadi penerima tu akan rasa d0wn dapat tahu lelaki yang dia0rang cinta rupanya dah jadi suami/pakwe 0rang.Ada timbul perasaan kecewa, takut dan juga macam hilang kepercayaan. Rasa tak guna sebab macam dah ambil hak 0rang padahal semua tu rekaan saja.

Bila dah nangis 0verthinking macam-macam, barulah seller cakap semua tu pr4nk saja sambil bergembira nyanyikan lagu Hari Jadi sambil gelak bagai nak rak.What??? Aku tak kisahlah 0rang nak kata aku ni kun0 ke, tak sp0rting ke. Tapi bila kau buat pr4nk berbentuk unsur cur4ng-cur4ng acah nak exp3rimen macam mana reaksi pasangan tu, memang 0tak kau pendek.

Takde c0mm0n sense ke.Mula-mula seller sendiri cipta idea macam tu. Bila dah vir4l, ramai yang rasa ser0n0k pakat 0rder surprise dengan pakej nak pr4nk benda sama juga.Yang menyedihkan, ramai sangat meny0k0ng benda sebegitu. Alasannya? “ALA PR4NK saja PUN. TAKYAH SERIUS SANGAT”.

Sejujurnya aku punyai se0rang kawan perempuan. Baru 3 tahun kahwin. Dia duduk PJJ dengan suami dia. Satu hari masa jaga anak kat rumah, s0rang seller ni datang bagi salam. Dia keluarlah ingatkan sapa datang.

Tiba-tiba seller tu cakap ayat macam “Kau Lina eh? Kau buat apa dengan suami aku eh. Puas jadi perempas?”.Jadi kawan aku yang tengah stress jaga anak s0rang kat rumah pun dah terkejut. Blur gila perampas apa pula ni?? Mulalah drama acah-acah kau rampas suami aku bagai.

Kawan aku memang dah baran tapi terkedu tak tahu nak jawab apa. Keluar air mata dia terfikir rupanya laki dia adalah laki 0rang lain. Tiba-tiba keluar s0rang lagi perempuan lain dari kereta bawa kek and bunga.Lah rupanya suami dia yang upah geng seller ni buat suprise sempena anniversary dia0rang.

Happy ker..Kawan aku tak happy langsung. Bahkan sejak kejadian tu, mula timbul rasa syak wasangka yang sangat tinggi beserta 0verthinking.Padahal sebelum ni, kepercayaan dia pada suami 0key saja walaupun duduk jauh. Dahlah pjj, bila jadi macam tu, dia mula fikir benda bukan-bukan sampai menangis keresahan setiap malam.

Daripada sihat terus ada mental health pr0blem iaitu 4nxiety.Puncanya..Pr4nk cur4ng macam-macam itu la. Jadi, k0rang rasa benda tu n0rmal ke..N0RMALISASI sangat bah4ya di mana bila terlalu ramai buat benda tu, benda buruk pun akan dianggap biasa and n0rmal.

Bagilah pada mana-mana perempuan pun, siapa saja yang tak suka 0rang buat kejutan? Tapi 0nce hati dah dipermainkan dengan pr4nk melibatkan kepercayaan ni, dekat situlah berputik masalah baru yang lebih besar iaitu isu kepercayaan.

Bila kita tegur seller jangan business dengan cara macam tu, seller akan jawab “Ini cust0mer yang request. Jangan sedap cakap kalau tak tahu cerita”.Padahal dia la yang mula-mula sekali cipta pr4nk yang macam tu sampai ramai terikut. Tak rasa bersalah ke? Kalau nak pr4nk pun, biarlah guna hati dan fikiran yang Allah bagi. Banyak lagi idea fun yang lain.

0rang sekarang ni, banyak sangat nak dijadikan trend pr4nk. Bila 0rang tu sampai nangis marah mengamuk baru puas hati.Dulu cur4ng ni isu yang sangat sensitif. Minta dijauhkan dalam rumah tangga kita. Takut nak sebut sebab kata-kata adalah D0A.Nauzubillah.

Tapi sekarang? Cur4ng pun jadi c0ntent semata-mata demi view. Bukankah rumah tangga asasnya adalah kematangan? Jadi sebenarnya b0leh saja fikir balik apa impak buruk bila buat macam tu.Lagi pula perempuan ni sejenis makhluk yang mudah dikawal em0si. Jadi kenapa sengaja nak pancing atas dasar pr4nk?

Suprise tu sekejap saja macam 10 minit dah settle buat. Tapi kepercayaan bertahun-tahun kahwin hilang sekelip mata bila kita tanamkan sendiri MASALAH BARU kepada pasangan kita.El0k saja dia percaya and hidup bahagia dengan kita, alih-alih terus rasa tak tenang all the time terkenangkan balik surprise yang sangat TR4UMA tu.

Kalau betul nak pr4nk pun, plan la apa-apa asalkan jangan melibatkan isu cur4ng macam ni. K0rang nak experimen, akhirnya pasangan merana pun tak bagus tau.Sendiri cari penyakit. Nanti bila pasangan mula berubah, awak juga pening balik nak betulkan keadaan.

Memang padan muka. Siapa suruh cari pasal. Rumah tangga dah bahagia tu layanlah baik-baik sesama pasangan. Jangan sebab pr4nk sesaat, ranap segalanya.Apa yang 0rang lain buat, tak semestinya kita kena ikut. Tepuk balik hati, tanya kewarasan akal.

Kita lebih kenal pasangan kita macam mana. Rasanya lagi baik surprise makan kat h0tel 0r bagi hadiah handbag saja terus daripada sibuk pr4nk bagai siap upah seller menyamar jadi bini 0rang.Pasangan mesti suka, surprise menjadi and jadi kenangan gembira dalam ingatan dia. Bukannya kenangan yang meninggalkan trauma besar.

Harap jangan marah ya. Aku cuma risau teng0k trend ni makin melampau. Silap-silap hari bulan ada yang bercerai bertalak pulak takkan baru nak sedar pr4nk cur4ng ni benda b0d0h?Jangan cakap “ala seriusnya TT ni”. Semua 0rang b0leh terima gurauan. Tapi gurauan dalam bentuk sebegitu, tak semua 0rang b0leh terima.

In the very first place, tak sepatutnya dijadikan pr4nk pun isu CUR4NG ni.Tapi kalau masih nak berpegang dengan benda ni sekadar gurauan, suka hatilah. Yang tanggung nanti pasangan k0rang, bukan kami.

Saya tak bermaksud nak kupas maksud, pengenalan atau sejarah asal-usul pr4nk tu dalam t0pik ni. K0rang g00gle lah sendiri mengenai tu. Tapi lebih pada nak share mengenai budaya pr4nk kat malaysia di alaf ini.

Pr4nk ni macam satu bentuk lak0nan dan gurauan nak kenakan sese0rang dengan niat gurauan semata2 tapi s0metimes c0uld g0 wr0ng. Saya pasti k0rang mungkin pernah ada pengalaman kena pr4nk atau pr4nk 0rang.Tak kisah lah dengan kawan2, ahli keluarga atau kenalan. Saya pun pernah terkena tapi cuma pr4nk biasa saja. Tak menarik pun kalau nak share.

Back t0 the t0pic ab0ut pr4nk ni, saya bagi 2 c0nt0h situasi. Yang pertama, pr4nkster (tukang pr4nk) pr4nk s0rang ni dengan cabut tayar kereta dia, k0n0n macam tayar si p0lan ni kena curi. Tapi bila diperiksa, rupa2nya itu tindakan kawan sendiri.

Yang tak best nya, si tukang pr4nk ni tak tahu nak pasang balik empat2 tayar tu. Dah mangsa pula kena keluarkan duit sendiri untuk pasang balik tayar tu. Memang kena maki lah si tukang pr4nk.Yang kedua, si tukang pr4nk buat2 mengamuk, macam gangguan em0si, tengah serabut dan guna pisau dan darah palsu buat macam tertikam diri sendiri. Buat kawan2 dia menggelabah. Rupanya cuma lak0nan.

K0rang b0leh bayangkan tak, kalau kita ada dlm situasi yang jadi mangsa pr4nk tu. Bukan semua 0rang kuat em0si dia b0leh hadapi benda2 macam tu.Bukan semua 0rang b0leh bertenang, bukan semua b0leh rasi0nal. Silap2, akan ada kecuaian dan bila things g0 wr0ng, end up b0leh jadi tragedi.

Setakat ni, memang lah belum ada tragedi disebabkan pr4nk kat Malaysia ni, tapi di luar negara, Di Amerika sebagai c0nt0h, memang ada. Nak tunggu jadi ke baru nak tular bahaya pr4nk tak beringat ni?Di Malaysia buat masa ni, memang pr4nk yang dibuat berpada, ada batas, sebab kita masih ada nilai agama dan budaya timur. Pr4nk lebih kepada gurauan secara berbatas.

Cuma untuk suka2 tapi pr4nk yang ekstrem macam di negara barat sememangnya mengundang kecaman. saya bagi c0nt0h.Kalau k0rang pernah tahu dan ingat pr4nk 0rang berpakaian badut, atau meniru watak dalam filem ‘The Nun’ lepastu kejar 0rang awam untuk buat mereka takut.

Benda tu sumpah tak kelakar. Tak tahu ke kalau 0rang tu ada penyakit jantung, atau r0sak em0si yang memungkinkan trauma.Di Malaysia, ada banyak juga medium melalui y0utube, tikt0k, dan lain2. Tak perlulah saya bagitahu nama influencer.

Antara pr4nk yang saya ingat, seperti buat macam tercicir duit, nak buat eksperimen s0sial k0n0nnya, pr4nk flash m0b pun pernah tular dulu.Ramai2 bergerak and kaku pada masa yang sama. Pr4nk di Malaysia menarik dan b0leh dilayan lagi kerana tak terlalu melampau.

Saya cuma nak highlight sedikit isu berkenaan budaya pr4nk ketika ni. T0l0ng h0rmati adab bergurau iaitu tak berlebihan dan perasaan mangsa terlibat.C0nt0h macam situasi pertama tadi. Kalau dah sampai baraikan harta 0rang, pasang lah semula. Biar ada perasaan tanggungjawab bukan main lepas tangan saja!

B0leh kalau nak bergurau, tapi jangan berlebihan sampai menghina 0rang lain.Seterusnya, pr4nk tu kalau b0leh, biarlah ada unsur pengajaran. Dalam berhibur, biar ada sesuatu yang kita b0leh belajar. Nilai yang kita dapat sekurangnya b0leh bantu bina peribadi diri.

C0nt0h macam jujur ke, berani ke, bermaruah dan lain2. Kalau buat pr4nk b0d0h saja nanti cuma dapat gelak jela. Tapi pen0nt0n tak belajar apa2. Rugilah nanti.

Yang terakhir, pr4nk tu pun perlu lah atas dasar memberi pengajaran. Niat tu untuk pen0nt0n dapat pengajaran. Dapat s0mething valuable supaya masyarakat tahu baik dan buruk. Jangan lah menyesatkan lagi.Saya malas nak bagi c0nt0h sebab ni pun dah zaman tekn0l0gi di hujung jari, gunakan lah kemudahan tu secara berhemah.

Ada yang tertanya-tanya apakah hukum buat pr4nk? Dan Apa hukum buat pr4nk dan upload dalam channel Y0utube atau media s0sial lain?

Admin pun tidak pasti.Tetapi memetik laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di ruangan Irsyad Al-Fatwa yang diterbitkan pada 7 Mei 2021,ada menyatakan hukum asal bagi gurauan atau pr4nk adalah dibolehkan selagi mana gurauan tersebut tidak melampau dan boleh diterima oleh orang yang diajak bergurau.

Sekiranya gurauan tersebut melampau seperti men1pu orang lain, menakut-nakutkan, membuka 4ib pada orang ramai, dan tidak boleh diterima oleh orang yang diguraukan maka ianya adalah suatu perbuatan yang h4ram dan dilarang untuk melakukannya. Tambahan lagi, vide0 pr4nk yang dirakam tersebut di muat naik dalam media s0sial dan akan ditonton oleh pengguna-pengguna lain, sekali gus menyebarkan 4ib seseorang yang menjadi m4ngsa.

Oleh kerana itu, dinasihatkan agar mengelakkan dari menghasilkan vid3o-vid3o atau c0ntent pr4nk sedemikian yang boleh menjatuhkan maruah orang lain dan menyebarkan 4ibnya kepada masyarakat umum. Sebaiknya, vid3o-vid3o atau c0ntent sedemikian perlu digantikan dengan vid3o-vid3o lain yang boleh memberi manfaat pada penonton serta dapat memberikan pengajaran.

Sem0ga ada sesuatu yang anda dapat atau ingin k0ngsikan di ruang k0men mengenai budaya pr4nk di Malaysia ni. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah.. Terima Kasih!

Leave a Reply