Kawasan Yang Selalu Jerawat Tumbuh Dan Kaitannya Dengan Kesihatan Kita

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Semua orang mengalami mas@lah jerawat.Tumbuh pula ditempat-tempat yang sememangnya orang lain boleh Nampak dan sedikit sebanyak kita rasa amat malu dengan jerawat tersebut.

“Aduh, naik jerawat kat hidung lagi. Kenapalah asyik hidung aku saja yang jadi m@ngsa? Dahlah nampak sebijik besar macam ni. Kalau dekat dahi atau dagu ke, ters0r0klah sikit…” begitulah nada kita apabila jerawat muncul.

Kebanyakan kita selalu mengaitkan tumbuhnya jerawat setiap bulan disebabkan turun naik h0rm0n atau lubang p0ri yang tersumbat. Tapi, sebenarnya terdapat satu te0ri yang membuat perkaitan antara l0kasi tumbuhnya jerawat dengan keadaan kesihatan tubuh.

Face mapping ini berasal daripada perubatan Cina dan Ayurveda yang telah dipakai sejak beribu tahun lamanya. Ia sangat p0pular dan telah menjadi rujukan rawatan alternatif di seluruh dunia.

Dalam sebuah rencana Reader’s Digest, Dr R0shini Raj, se0rang d0kt0r pakar, menerangkan perkaitan antara beberapa z0n jerawat yang p0pular dengan tahap kesihatan anda.

Jika anda selalu diser@ng jerawat pada bahagian dahi, salah satu puncanya yang paling ketara adalah kerana fakt0r yang paling direct iaitu rambut, t0pi, tudung, dan sebagainya.

Pr0duk rambut tertentu seperti c0nditi0ner atau syampu b0leh menyebabkan m@salah kulit pada bahagian dahi. Bagi yang bertudung, pilihlah material yang selesa, tidak terlalu panas, dan gantikan anak tudung dengan kerap.
Di samping itu, Dr R0shini turut menjelaskan bahawa m@salah pencernaan dan str3s berkait rapat dengan pertumbuhan jerawat pada bahagian dahi

Menurut sumber, jerawat pada bahagian tulang pipi atas ini biasanya dikaitkan dengan sistem pernafasan. 0leh itu, jika wajah anda selalu terded@h kepada habuk dan cahaya matahari akibat kerja luar, jangan lupa utamakan kebersihan wajah setiap hari.

Manakala bahagian pipi bawah yang berjerawat pula adalah salah satu petanda m@salah gigi dan mulut. Tetapi, ia juga mungkin disebabkan geseran dengan permukaan telef0n bimbit, sarung bantal, atau berus make-up. Jadi, pastikan semua item ini bersih ya!

Z0n-T adalah kawasan muka di antara 2 kening dan hidung. Bahagian ini terdapat lebih banyak kelenjar minyak berbanding bahagian lain pada wajah. Maka, tidak hairanlah jerawat lebih selalu ‘naik’ pada bahagian ini.

Secara spesifiknya, jerawat pada hidung dikaitkan dengan tahap kesihatan buah pinggang dan hati. Jadi, kalau jerawat asyik tumbuh di bahagian ini, pastikan anda menjaga pemakanan dengan mengurangkan makanan tinggi garam, memilih sumber pr0tein yang berkualiti, meningkatkan pengambilan sayuran hijau dan buah-buahan, serta menjauhi alk0h0l.

Jerawat pada dagu adalah salah satu tanda ketidakseimbangan h0rm0n yang paling jelas. Anda mungkin sese0rang yang tidur tidak tentu waktu, makan secara tidak seimbang, atau mempunyai kitaran haid yang tidak tetap.

Sekiranya m@salah ini berlanjutan, mungkin anda b0leh berbincang dengan d0kt0r untuk membantu menetapkan kitaran haid ini dengan menggunakan pil perancang atau alternatif lain yang selamat.

Bahagian belakang, lengan, dan peha selalunya disebabkan 0leh paras turun naik h0rm0n dan genetik. Namun, ia juga b0leh berpunca daripada fakt0r luaran seperti peluh, jenis sabun badan yang digunakan, kesesuaian sabun pencuci baju, serta cara menjaga kebersihan badan.

Jika anda berkulit sens1tif, pastikan anda menggunakan pr0duk semulajadi yang tidak terlalu ‘kuat’ bahan kimianya. D0kt0r juga b0leh membantu mengenalpasti sama ada ‘jerawat’ itu sebenarnya ruam atau sejenis iritasi kulit.

Sungguhpun terdapat kajian yang meny0k0ng fakta ini, tapi janganlah menganggap indikasi ini sebagai ‘medical check-up’ yang menyeluruh terhadap kesihatan tubuh anda. M@salah kesihatan yang serius tentunya perlu diperiksa 0leh d0kt0r untuk didiagn0s dengan lebih rapi.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply