Kebaikan Makan Telur Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Kalau anda perasan makanan sarapan pagi tradisi0nal melayu kebanyakkan ada telur. Tak percaya? Lihat jelah pada hidangan nasi lemak, r0ti canai, atau juga bihun dan mee g0reng yang selalunya dihidangkan bersama telur g0reng.

Menarik lagi, jika anda mengalami tulang p@tah pun, d0kt0r meminta kita untuk mengambil telur pada setiap hari untuk menyembuhkan tisu badan. Ini kerana telur mengandungi kandungan pr0tein, mineral dan vitamin yang tinggi.

Mengurangkan risik0 terkena k@nser. Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal “Breast C@ncer Research”, pengambilan telur pada setiap hari dapat mengurangkan risik0 terkena k@nser payud@ra sebanyak 18%.

Telur merupakan makanan ruji yang diambil ketika waktu sarapan pagi, meskipun terdapat pelbagai menu yang b0leh di jadikan pilihan sebagai sarapan pagi tetapi rata-rata ramai 0rang gemar memilih telur sebagai pilihan utama untuk sarapan pagi mereka.

Jika di lihat rakyat di Malaysia gemar memakan telur rebus atau telur separuh masak bersama r0ti, lada putih dan cuka atau kicap. Tapi antara kedua-dua jenis telur ini yang mana satu bagus untuk kesihatan.

Mungkin dari mata pandangan mata kasar perbezaan yang dapat di lihat adalah masa yang di perlukan bagi memasak telur rebus dan telur separuh masak.

Tapi adakah itu sahaja, bagaimana kita mahu mengenalpasti yang mana satu lebih baik untuk kesihatan diri. Pastinya kita bukan saja mahu perut berasa kenyang di pagi hari tetapi dalam masa yang sama, berharap makanan yang di makan dapat memberikan khasiat dan menjana kesihatan diri juga.

Di antara telur rebus dan telur separuh masak ini, kedua-duanya mengandungi khasiat dan sumber nutrisi yang baik untuk kesihatan manusia. Dan kebaikan yang diberikan 0leh kedua-dua jenis telur ini hampir sama jadi bagaimana hendak membuat perbandingan?

Mari kita lihat khasiat atau manfaat yang diberikan 0leh telur rebus dan telur separuh masak serta apakah kesan bvruk yang terdapat pada telur tersebut.

Manfaat memakan telur rebus dari segi kesihatan adalah ianya baik untuk kesihatan mata dan pengambilan telur rebus secara rutin akan memberikan banyak kar0ten0id yang mana ia memainkan peranan penting bagi melindungi mata dari m@salah penurunan fungsi penglihatan.

Kuku menjadi sihat dan kuat. Telur rebus juga mengandungi sumber vitamin D, mineral dan anti 0ksidan yang dapat membantu menjaga kesihatan dan kekuatan kuku agar tidak mudah patah.

Meningkatkan kesihatan 0tak. Pengambilan telur rebus juga dapat membantu meningkatkan kesihatan 0tak, ini adalah kerana telur rebus memiliki sumber ch0line yang baik iaitu zat yang diperlukan untuk menjaga fungsi 0tak.

Mahukan tulang yang sihat dan kuat, makanlah telur rebus. Telur rebus yang kaya dengan vitamin D yang dapat membantu penyerapan kalsium dan mengawal peningkatan kalsium dalam d@rah. Dan mengambil telur rebus secara rutin juga dapat menghindarkan peny@kit 0ste0p0r0sis.

Telur rebus dapat membantu kesihatan jantung dan mencegah saluran pembuluh d@rah menjadi beku atau tersumbat serta pengambilan telur rebus juga dapat mengelak dari berlakunya serangan str0k.

Telur rebus sangat bagus untuk para wanita untuk menjaga kesihatan payud@ra, ini adalah kerana telur rebus dapat membantu menurunkan risik0 peny@kit payud@ra terutama k@nser payud@ra.

Tahu tak dengan memakan telur rebus secara rutin dapat membantu menurunkan berat badan secara berkesan. Selain mengandungi kal0ri dan pr0tein yang bagus untuk diet, kamu tidak perlu tentang kehilangan nutrisi dari makanan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply