Kedatangan mengejut Amyza Aznan bawa media ke firma gu4man langgar etika

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

TINDAKAN pelak0n Amyza Aznan dan pegu4mnya hadir secara mengejut ke pejabat firma gu4man Tetuan Nurul Hafidzah and Ass0ciates, Adv0cates and S0licit0rs pada Rabu bersama media menyalahi etika gu4man.

Menerusi kenyataan media kepada mStar, pegu4m yang dilantik 0leh Amyza perlu secara rasmi berhubung dengan pihak pegu4m Zarina Anj0ulie dan memaklumkan mengenai perwakilan untuk dimaklumkan kepada m4hkamah.

“Merujuk kepada lap0ran media pada hari ini, pihak kami menerima kedatangan mengejut tanpa sebarang temujanji dari def3ndan Amyza Aznan dan pengu4mnya semasa ketidakhadiran rakan k0ngsi utama, Nurul Hafidzah Hassan.

“Def3ndan iaitu Amyza dan pegu4mnya mengarahkan dan mendesak serahan s4man dilakukan di hadapan wakil media bagi k3s s4man fitn4h anak gu4m Zarina Anj0ulie. Kehadiran mengejut bersama pihak media mengundang kesangsian pihak firma kami.

“Firma Tetuan Nurul Hafidzah and Ass0ciates memaklumkan bahawa pr0sedur penyerahan s4man tersebut telah dipenuhi mengikut kaedah m4hkamah. 0leh kerana def3ndan Amyza Aznan diwakili pegu4m, urusan penyerahan perlu dilakukan secara teratur,” katanya.

Pada Rabu, Amyza bersama pegu4mnya M0hammed Nasser Yus0f dan M0hamad Fauzi Abd Samad hadir di pejabat Messrs Nurul Hafidzah & Ass0ciates di Shah Alam, Selang0r bagi menghantar n0tis tuntutan.

Amyza menuntut perm0h0nan maaf dan ganti rugi bernilai RM5 juta terhadap pegu4m kepada Zarina Anj0ulie iaitu Nurul Hafidzah Hassan kerana mengeluarkan kenyataan media berunsur fitn4h.

Nasser mend4kwa tindakan Hafidzah mengeluarkan kenyataan dan ia disiarkan dalam sebuah artikel dan diulang siar di laman s0sial Instagramnya pada 16 April lalu jelas mer0sakkan reputasi Amyza sebagai anak seni.

Bagaimanapun, ketika n0tis dihantar Hafidzah tidak berada di pejabat dan diserahkan kepada salah se0rang kakitangan syarikat berkenaan.

Sementara itu, Tetuan Nurul Hafidzah and Ass0ciates memaklumkan akan menulis surat kepada m4hkamah mengenai tindakan yang dilakukan 0leh Amyza dan pegu4mnya itu.

“Pegu4m def3ndan perlu secara rasmi berhubung dengan firma kami dan memaklumkan mengenai perwakilan untuk dimaklumkan kepada m4hkamah. Bagaimanapun, pegu4m beliau tidak pernah menulis kepada pihak firma kami tentang lantikannya.

“Pihak firma kami juga akan menulis surat kepada m4hkamah berkenaan kejadian def3ndan Amyza Aznan bersama dengan pihak media dan dari segi etika gu4man, perbuatan pegu4m def3ndan Amyza Aznan b0leh diadukan ke Badan Pegu4m Malaysia. Ini merupakan kali pertama firma kami berhadapan dengan pihak def3ndan dan pegu4m yang pergi ke premis pegu4m lain untuk menerima s4man bersama media.

“Kesemua kertas kausa telah dihantar kepada def3ndan Amyza Aznan pada 24 dan 26 April, 2020 dan serahan n0tis dihantar pada 2 Jun, 2020 mengikut pr0sedur undang-undang. Insiden sebegini, di antara pegu4m, b0leh dielak dan telah menjadi pemahaman industri gu4man mengenai tatacara berhubung sesama pegu4m dan etika berurusan adalah penting bagi pr0fesi0n terh0rmat ini,” ujarnya.

Sebelum ini, pelak0n dan m0del Zarina Anj0ulie melalui pegu4mnya telah menghantar dua surat tuntutan berasingan terhadap Emelda dan Amyza yang menuntut perm0h0nan maaf dan pampasan sebanyak RM4 juta, iaitu tuntutan RM3 juta daripada Amyza dan RM1 juta daripada Emelda R0smila.

Pada Khamis lalu, perm0h0nan Zarina supaya M4hkamah Kuala Lumpur memasukkan pengh4kiman terhadap Amyza Aznan yang gagal menjawab s4man fitn4h bagi menuntut ganti rugi RM3 Juta akan didengar pada 3 Julai depan.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply