“Kejap pakar bed4h…kejap pelatih pakar bed4h”-Netzen pertikai status doktor milik Nur Amalina

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Nur Amalina Che Bakri atau lebih dikenali sebagai Amalina Bakri merupakan pelajar pintar kelahiran K0ta Bharu, Kelantan yang mula mendapat perhatian selepas kejayaannya mencapai keputusan cemerlang 17A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 2004.

Rentetan itu, beliau menjadi bualan hangat di kalangan masyarakat yang rata-ratanya kagum dengan pencapaian demi pencapaian diraihnya.

Namun pandangan masyarakat mula berubah apabila Amalina mula mengecew4kan rakyat Malaysia dengan meng0ngsikan kehidupannya yang serba hanyut di negara barat sewaktu melanjutkan pelajaran.

Terbaru beliau sekali lagi dikec4m 0leh maj0riti rakyat Malaysia apabila membuat kr1tikan terpilih dengan mengkr1tik Menteri Kesihatan Dr Adham Baba dalam isu ‘air suam’

Namun mendiamkan diri apabila menteri kesihatan di pihak Pakatan Harapan mengeluarkan pendapat yang dianggap kurang bijak.

Antara lain c0nt0h yang sebelum ini Dr Lee bekas menteri timbalan kesihatan menyatakan kipas mampu halang C0v1d19.

Dr Dzulkefly Ahmad pula pernah melawan saranan dan memandang rendah amaran WH0 untuk membatalkan aktiviti yang melibatkan 0rang ramai sehingga terjadinya kluster tabligh yang meng0rbankan puluhan nyaw4.

Perlu diingatkan, isu air suam yang ditimbulkan Dr Adham Baba sehingga kini tidak mer4gut walau satu ny4wa pun, tidak seperti kesilapan PH yang telah meng0rbankan puluhan nyaw4.

Di mana suara Dr Amalina apabila perkara ini berlaku?

Sementara itu se0rang netzen, Nabeel Naqie mended4hkan bahawa Dr Amalina bukanlah se0rang d0kt0r yang bijak seperti yang diwar-warkan kerana semenjak beliau melanjutkan pelajaran ke luar negara, sehingga kini telah 16 tahun berlalu namun Amalina masih belum berjaya menjadi se0rang d0kt0r pakar.

Menurut Nabeel, 16 tahun adalah satu jangka masa yang terlalu lama untuk sese0rang menjadi d0kt0r pakar, kerana ramai d0kt0r pakar yang ada di Malaysia dan belajar hanya di dalam negara memperuntukkan kurang dari 10 tahun untuk mendapat gelaran itu.

Bahkan menurut Nabeel lagi, wira rakyat Malaysia, Dr N00r Hisham yang lulusan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) hanya memerlukan masa 6 tahun sahaja untuk bergelar d0kt0r pakar yang kini diiktiraf antara tiga d0kt0r terbaik dunia!

Nabeel mempers0alkan Amalina telah menghabiskan 9 tahun, masa yang terlalu lama untuk menamatkan pengajinya di mana kursus yang sama jika di Malaysia paling lama pun hanya memerlukan masa 5 tahun sahaja.

Nabeel mend4kwa Amalina mungkin telah gagal banyak kali di dalam ujian atau peperiksaan sehingga masa yang diambil untuk lulus sebagai d0kt0r menjadi terlalu lama selain masih bergelar d0kt0r pelatih walau selepas 16 tahun.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Nabeel Naqie via bl0g Cinca

Leave a Reply