“Ketika jurur4wat memb0ngkok,saya terpandang sesuatu..”-Jemaah t4bligh mula buka cerita

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

SEJAK k3s pertama dikesan 25 Januari lalu membabitkan pelanc0ng China ke negara ini, beribu-ribu 0rang dilap0rkan sudah dijngkiti w4bak p4ndemik C0v1d19 di Malaysia. Daripada jumlah itu ratusan daripada pes4kit itu sudah sembuh, keluar wad serta pulang ke rumah masing-masing selepas dirawat di h0spital tempatan.

Bukan mudah menghadapi tekanan akibat dijngkiti vrus berkenaan lebih-lebih lagi berhadapan stigma neg4tif segelintir masyarakat khususnya kluster tabligh yang ketika itu hangat diperkatakan.

Harian Metr0 menemu bual se0rang daripadanya selain mengumpulkan dua status bekas pes4kit C0v1d19 dari kalangan kluster tabligh sudah sembuh sepenuhnya yang dik0ngsi mereka di akaun media s0sial Faceb00k (FB).

Beberapa perkataan atau ayat diubah mengikut laras bahasa sesuai.

MUNTAHA ABDULLAH, 46

Pernah pada suatu hari semasa berada di wad, seorang jururawat datang ke bilik kami untuk buat check-up (pemeriksaan) rutin. Dia mengambil suhu badan, tekanan d4rah dan denyutan nadi. Bergerak dari satu katil ke satu katil sambil membawa peralatannya.

AMIR HAMZAH BECHIK, 37

Menceritakan lebih lanjut, Amir Hamzah berkata, dia hanya menghadiri perhimpunan itu selama satu jam untuk mendengar ceramah antara waktu Maghrib dan Isyak.

Menurutnya, dia tidak mengalami sebarang simpt0m kecuali batuk berikutan memang mempunyai peny4kit asma.

SAIFUL AZAM

Terkadang terlintas juga di fikiran untuk melompat keluar dan lari daripada kepungan ini, namun apabila memikirkan akibatnya, rancangan itu terpaksa dilontar jauh-jauh dari pemikiran.

Setiap kali ujian swab (calitan tekak) dibuat, debaran 24 jam seterusnya begitu terasa seperti menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Buat f rontliners (barisan hadapan), tiada kata-kata yang mampu diucapkan sebagai balasan buat budi baik kalian. Sanggup mempertaruhkan kehidupan berdepan secara langsung dengan makhluk yang tidak kelihatan ini.

Mengutamakan kami lebih daripada tanggungjawab kepada ahli keluarga masing-masing di rumah. Moga Allah lindungi kalian sekeluarga sentiasa. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber hmetr0

Leave a Reply