KKM kesan satu mutasi g4nas v1rus C0V1D19 yang boleh menjngkiti 120 individu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati terdapat satu daripada 30 strain mutasi v1rus C0V1D-19 yang boleh bertindak lebih ganas sehingga menjngkiti 120 orang menerusi satu kajian yang dijalankan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ia membabitkan k3s ke-26 di mana mutasi berkenaan dikesan pada kodon 15. Difahamkan bahawa Institut Penyelidikan Perubatan (MRI) telah pun melakukan pengasingan v1rus dan kultur tersebut.

“Jadi, mungkin k3s ke-26 ini menjngkiti (pes4kit) kerana mutasi tersebut. Jadi mutasi baharu lebih dahsyat dari segi jngkitan atau penul4ran dalam kalangan individu-individu terlibat. Itu yang pasti”, jelas beliau.

“Setakat ini yang kita pasti ialah lihat pada gelombang pertama dan peringkat awal gelombang kedua. K3s-k3s kita adalah daripada strain B iaitu sama dengan di Wuhan, berbanding dengan strain A di Amerika Syarikat dan strain C di Eropah”.

Sebelum ini, para pengkaji dari Institut Genomik Bioperubatan Negara (NIBMG) India mend4kwa telah mengesan 10 mutasi berbeza, di mana salah satunya disifatkan lebih berb4haya. Ia diklasifikasikan sebagai A2a dan lebih cepat menul4r dalam kalangan manusia.

Tambah Dr Noor Hisham, tumpuan perlu dilakukan untuk mengkaji sama ada terdapat strain yang berbeza. Pihaknya perlu membuat kajian untuk gelombang kedua membabitkan pes4kit yang telah disahkan positif C0V1D19.

Begitu juga dengan mereka yang pulang ke tanah air daripada negara-negara tertentu. Oleh yang demikian, Dr Noor Hisham berkata bahawa KKM masih sudah melakukan pengasingan kultur terbabit selain menjalankan kajian mengenainya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Erabaru

Leave a Reply