KKM sahkan wujud kluster baru dan melibatkan pengawal keselamatan pusat beli belah Cheras

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Menerusi siaran langsung perkembangan C0v1d19 yang disampaikan 0leh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr N00r Hisham Abdullah, hari ini memaklumkan pihaknya sudah mengenal pasti satu lagi kluster baru.

Kluster baru itu terdiri daripada angg0ta serta pengawal keselamatan di pusat beli belah Cheras, dan sehingga Khamis 10 k3s p0sitif C0V1D19, melibatkan sembilan warganegara Nepal dan se0rang warga Malaysia.

10 k3s telah dikenal pasti

Walaubagaimana pun punca jngkitan bagi kluster ini masih lagi di dalam si4satan. Langkah-langkah pembendungan dan penc3gahan seterusnya telah diambil seperti mengenalpasti dan menjalankan ujian saringan C0V1D19 ke atas semua pekerja dan k0ntak rapat mereka.

Kesemua k3s telah dibawa ke pusat saringan

Menerusi maklumat dari KKM, kesemua k3s warganegara Nepal tinggal di kediaman yang sama di Cheras. Saringan C0V1D19 telah dijalankan ke atas penghuni kediaman mereka, pengawal dan angg0ta keselamatan di pusat membeli-belah tersebut.

Pekerja pasaraya yang berkait rapat. Setakat ini, seramai 436 0rang telah disaring, di mana 10 k3s didapati p0sitif, 347 k3s n3gatif dan 79 0rang masih menunggu keputusan.

Dr N00r Hisham berkata, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Cheras dan Titiwangsa akan terus menjalankan pemantauan ke atas kenaikan k3s C0V1D19 berkaitan kluster ini.

Kesemua k0ntak rapat setiap kes telah dipanggil untuk tujuan saringan dan pendidikan kesihatan juga telah diberikan.

Terdahulu Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan pihaknya bersedia berdepan sebarang kemungkinan termasuk kelumpuhan sistem sekiranya berlaku peningkatan k3s mendadak di negara ini.

“Kelumpuhan sistem, kalau kita lihat setakat ini prinsip KKM dalam persiapan kita adalah membuat persiapan sebaik mungkin atau ‘we prepare f0r the w0rst’ tetapi kita mengharapkan yang terbaik.

“Setakat ini, saya katakan Alhamdulillah walaupun kita ada kemampuan dari segi h0spital, wad, peralatan dan kemampuan tenaga kerja,” kata Datuk Dr N00r Hisham Abdullah dalam satu sidang media.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber KKM dan Astr0 Awani Kredit 0hmymedia

Leave a Reply