Langkah Mudah Untuk Menghilangkan Eye Bag Yang Menganggu Wajah Anda

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Mata merupakan satu anugerah yang amat besar bagi setiap insan. Maka, ia seharusnya dijaga dengan baik agar sentiasa kelihatan cantik dan bersinar setiap waktu.

Namun begitu, terdapat satu masalah mata yang sering berlaku dikalangan mereka yang kurang peka terhadap penjagaan mata, iaitu lingkaran gelap di bawah mata atau lebih dikenali sebagai ‘eye bag’.

Kadang kala masalah ‘eye bag’ b0leh membuatkan sese0rang itu rendah diri untuk berhadapan dengan masyarakat sekeliling. Disebabkan itu, kebanyakan mereka yang mengalami m@salah ini, lebih selesa meny0r0kkan m@salah mata mereka dengan memakai cermin mata hitam.

Tetapi, sampai bila untuk berterusan begitu, tanpa ada inisiatif untuk menghilangkannya.Berikut adalah beberapa langkah mudah untuk menhilangkan ‘eye bag’

Minum air kosong secukupnya. Kekurangan air di dalam badan juga menyebabkan peredaran d@rah menjadi tidak lancar. Air yang cukup dalam badan mengurangkan terjadinya kulit kering dan berkedut.

Makan makanan berhasiat. Ini adalah cara hilangkan eyebag paling berkesan.Kecantikan anda adalah bergantung pada pemakanan anda. Selalunya eyebag dikaitkan dengan vitamin K dan kekurangan vitamin B12.

Makanlah sayuran, buah-buahan lagi-lagi sayuran yang berdaun hijau c0nt0hnya, k0bis, bayam dan carr0t. Kurangkan pengambilan garam sebab garam akan menyebabkan pengekalan air dalam badan dan akan mengakibatkan eyebag.

Gunakan timun untuk bersihkan muka, kemudian baring. Letakkan p0t0ngan timun yang telah disejukkan selama 30 minit terlebih dahulu ke bahagian sekitar mata. Relaks, g0s0k perlahan-lahan dan biarkan p0t0ngan timun dengan lembut selama 15 minit.

Kemudian bilas dengan air sejuk. Rasa sejuk daripada buah timun dapat mengurangkan bahagian mata yang bengkak serta berfungsi untuk mengecilkan dan menyamarkan eyebag serta menegangkan kulit muka.

Biasanya uncang teh yang kita selalu gunakan dan disimpan dalam peti. Teh sangat bagus untuk memperbaiki peredaran d@rah di sekitar mata. Selain itu, ia juga bantu untuk kurangkan pigmentasi dan juga lingkaran gelap bawah mata.

Minyak zaitun terlalu banyak khasiatnya dan merupakan salah satu cara hilangkan eyebag. Sangat mudah untuk dipraktik.

Setiapkali selepas anda mandi, sama ada pagi ataupun petang, sapukan minyak zaitun pada kawasan mata selama 30 minit. Kemudian berikan urutan lembut supaya ia meresap dan dapat bertindak dengan lebih berkesan.

Ramai tidak tahu yang minyak badam b0leh bantu untuk hilangkan mata panda ataupun eyebag tau. Sebab minyak badam mengandungi Vitamin E tinggi.

B0leh sapu seperti pelembap biasa di sekitar mata dan masuk tidur seperti biasa. Ia membantu ratakan t0na bawah mata dan kulit menjadi lebih sihat dan tidak kusam.

Cara hilangkan eyebag yang terakhir adalah k0lagen. Peranan k0lagen untuk bantu anjalkan dan tegangkan semula kulit bawah mata dan secara tidak langsung mencerahkan sekali.

Fakt0r umur ataupun fakt0r sekeliling menyebabkan keanjalan kulit jadi berkurang dan mudah jadi garisan halus dan gelap.Para pembaca yang mempunyai ‘eye bag’ b0leh lah mencuba cara-cara yang penulis k0ngsikan ini.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply