“Lantak kau..Yang penting mak ayah aku ade depan mata”-Isteri Luah Rasa K3sal,Suami Angkut Mak Bapa Tinggal Bersama Sepanjang Tempoh PKP

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Salam semua. Di musim C0vid-19 ini benar-benar menguji para suami isteri yang terperuk ku4rantin di rumah. Makin senang g4duh, makin senang cari pasal.

Al kisah suami saya, entah kenapa dia b0leh angkut mak ayahnya dari kampung datang ke Kuala Lumpur. Di awalan perancangan saya dah beritahu..

“Jangan dibawa 0rang tua datang ke sini. El0k-el0k dah duduk di kampung, awak bawa ke sini kang kene C0vid-19 menyesal tak guna.”

Tetapi nasihat tak diendahkan. Kesudahannya saya stuck dengan mak ayah dia di rumah kami sendiri apabila PKP dikuatkuasakan. Dah macam ada PKP dalam rumah sendiri.

Saya sepatutnya w0rk fr0m h0me jadi terbantut apabila mertua saya langsung tidak membantu. Ingatkan b0lehlah t0l0ng teng0kkan anak bila suami 0n call, eh tidak. Anak menangis pun saya yang handle.

Di dapur pun langsung tidak membantu. Handph0ne melekat di tangan masing-masing. Teng0k apa tak tahulah. 0rang tua main Faceb00k, aduhaiii buruk benar perangai. Kalau tak main handph0ne, teng0k Netflix, tak pun tidur.

Maklumlah WiFi free. Rem0te TV macam dah jadi milik mereka, sampaikan anak-anak saya nak teng0k kartun kegemaran pun tak merasa. Sed1hnya rasa macam 0rang asing dalam rumah sendiri.

Bila saya dah siap masak, berpeluh-peluh hidang. Laju masing-masing meluru ke meja makan. Siap tanya, “Eh hidangan ni dah dibuat tiga hari lepas”. Allahu dalam hati saya, dah lauk itu je yang ada dalam peti. Saya masak untuk satu hari terus yakni makan tengah hari sekalilah makan malam. Means hidangan tu banyak jadi pandai-pandailah berjimat untuk makan malam sekali.

Sudahlah tidak membantu di dapur, pinggan mangkuk pun saya yang basuh, lauk makan malam pula dihabiskan. Saya nak suap anak makan malam terk3jut teng0k tak ada langsung lauk ditinggalkan.

0rang mungkin b0leh cakap, apa susah masak sajalah lauk lain. Yaaaa, memang b0leh masak. Tapi takkanlah saya nak mengg0reng lauk lain di waktu jam 8 malam tu. Masa itulah nak kupas sayur ikan ayam pula ke?

Kecew4nya saya rasa. Saya sendiri pun tak dapat nak makan malam sebab kehabisan lauk. Suami mana tanya, saya dah makan ke belum. Yang dia pasti mak ayahnya ada sekali makan di meja bersamanya.

Suami pula se0lah-0lah macam buat b0d0h langsung tak fikir perasaan penat lelah saya di dapur, di rumah, di bilik. Mak ayah dia bukanlah tua mana. Saya masih mengh0rmati mereka. Tapi kalau dah cawan minuman manis sendiri bersepah depan TV, dalam bilik, atas meja makan, saya naik fedup.

Nak dibiarkan nanti kang anak-anak pula terpecahkan cawan. Ker0p0k makan bersepah atas karpet sekadar dipandang saja.

Allahuuu bila nak tamat C0v1d19 ni. Saya letih, saya jadi tak ikhlas dalam membuat semua benda. Baju-baju mereka semua saya basuh dan sidaikan. Saya dah seperti bibik baru dalam rumah sendiri. Saya keletihan sehingga saya tak mampu nak ukirkan senyuman.

Sehinggakan suami saya m4rahkan saya disebabkan muka ketat saya t00 0bvi0us macam tak sukakan mak ayahnya. Memang tak pandai saya nak men1pu riak wajah ni. Kalau saya tak suka, baik saya masak lauk untuk diri sendiri dan anak-anak saja.

Suami siap m4ki saya dalam WhatsApp. Siap larang lepas ni saya tak dibenarkan lagi berjumpa mak ayah saya sendiri. Divgutnya saya dilarang ke rumah parents sendiri atas sikap dingin saya.

Memang tak b0leh ke mana-mana pun saya ni, ada kawalan pergerakan kan? Makanya saya cuma buat vide0 call sajalah dengan parent sendiri untuk lepaskan rindu.

Suami saya mungkin nampak bagus di mata parents dan adik beradik dia tapi bukan dengan isteri dan anak-anaknya. Hanya saya yang tahu baik buruk suami. Mak mertua saya sanjung tinggi suami. K0n0nnya sanggup ambil mereka dari kampung di musim-musim C0v1d19 ini. Tapi isteri dan anak-anak ibarat:

“Lantak kau situ. Yang penting mak ayah aku ade depan mata untuk aku teng0k.”

Habis saya yang masih ada parents dia halang pula. Kenapa wujud suami macam ni dalam dunia? Ya dia anak yang bagus, tapi dia bukan suami dan ayah yang baik untuk saya dan anak-anak. Ya allah pulihkanlah C0v1d19. Aku terlalu penat Ya Allah

Maaf atas tulisan yang agak panjang tapi inilah luahan hati saya. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber KRT

Leave a Reply