“Maafkan saya Dat0’,saya terpaksa ded4hkan apa yg Dat0’ sembunyikan selama ini..”-Ustaz Uthman Daud

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Dalam pelbagai cerita yang kurang enak mengenai Jakel dan keluarganya, se0rang Ustaz tampil berk0ngsi kisah menarik mengenai Jakel. Berikut perk0ngsian jujur dari Ustaz Uthman Daud mengenai Jakel dan pemiliknya

Tul4r hari ni tentang k3s ahli keluarga Dat0 Fer0z menghin4 bangsa Melayu. Dan ramai melakukan kempen b0ik0t Jakel kerana kesilapan ahli keluarganya itu.

Saya sebenarnya tak ingin nak tulis hal ni, tapi bila membaca mereka yang m4rah dengan p0st tersebut, rasa terpanggil juga untuk menulis.

Maafkan saya Dat0’ Fer0z kalau Dat0’ baca p0st saya ni, saya terpaksa ded4hkan apa yang Dat0’ sembunyikan selama ini demi kebaikan bersama.

Disebalik kisah jualan yang hebat, sebenarnya kita tak tahu bahawa duit keuntungan yang mereka dapat banyak disalurkan di madrasah-madrasah tempatan dan juga luar negara terutamanya di negara ketiga seperti Bangladesh dan lain-lain.

Saya tak kenal Dat0’ Fer0z secara peribadi, tapi saya kenal se0rang maulana yang dilantik 0leh Dat0’ Fer0z untuk meluluskan perm0h0nan bantuan dari mana-mana madrasah agar ia disalurkan pada tempat yang betul.

Tidak cukup dengan itu, majlis-majlis perhimpunan ulama dan sebagainya, antara penyumbang besar adalah Jakel, tapi mereka tak letakkan nama syarikat mereka sebagai penaja majlis. Hanya 0rang yang terlibat secara langsung dalam majlis itu sahaja yang tahu tentang ini.

Dan pada setiap Jumaat, Dat0’ Fer0z sedekahkan duit selepas habis s0lat Jumaat. Kadang-kadang beliau sendiri yang beri dan kadang-kadang melalui staf beliau. Ini apa yang saya tahu, dan apa yang tak tahu itu entah berapa banyak lagi sumbangan beliau ke atas agama ini melalui harta yang beliau dapat.

Yang membuat salah adalah salah se0rang daripada keluarga beliau, tapi yang ajibnya perniagaan beliau yang hendak dib0ik0t. Dan adakah kerana satu kesalahan itu terus menghilangkan segala kebaikan lain yang pernah beliau lakukan?

Bulan Ramadhan sepatutnya bulan sabar. Bulan didik nafsu amarah kita agar menjadi se0rang mukmin yang sejati. Jangan biarkan berlaku permvsuhan dalam bulan yang mulia ini.

Si pelaku sudah pun minta maaf, apalah salahnya kita pun merendahkan hati untuk memaafkan atas ketelanjuran tersebut. Sem0ga Allah jaga hati kita dan tidak h4ncurkan pahala ibadah kita seperti pasir yang ditiup angin.

Aaminn.. -uthmandaud-

P/s : wallahi saya tak pernah dibayar 0leh pihak Jakel untuk share tentang ni. Baik sebelum mahupun sekarang..

Berikut reaksi beberapa netzan

“Terima kasih kerana p0sting tuan banyak mendidik ke arah kebaikan. Sebelum ni sy jg ada mbuat kesilapan unt ‘cpt share’ perkara yg belum tentu benar.

Berhusnuz0n dan diam itu lebih baik. Sy didik diri sy belajar dr kesilapan. M0ga teguran kebaikan tuan asbab tuan unt ke Syurga Allah kelak. Amin Ya Rabb”

“Jakel bina Sek0lah Menengah Agama Ar-Raudhah An-Nabawiyah (SMARAAN) di Janda Baik.

Sesiapa yg masuk situ 100% akan ditaja tnpa perli membayar sesen pun. 4 0rang anak murid saya sedang melanjutkan pelajaran di situ”

“sy kenal anak dia tu ustaz. bdk muda lagi biasalah ckp tak fikir panjang. hidup di zaman cyber ni netzen yg hilang pend0man bila jari jemari ni gatal fikiran bercelaru. kita kene berhati2 dgn penulisan dialam cyber ni.”

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply