Madu telefon ajak teman dia shoping,rupanya mahu ke kedai emas tapi yang p3liknya kenapa dia bg isyarat dekat aku

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Assalamualaikum. Tidak tahu dari mana aku nak mulakan.Jangan m4rah aku ,t0l0ng baca sampai abes 0k, aku adalah isteri kedua,tapi jangan syak yang bukan-bukan, bukan aku yang pergi mencari suami, tapi mereka yang mencari aku.

Aku b0leh dikatakan andartu, yer sudah 35 tahun masih bel0m berkahwin, cal0n pun tidak ada, bila maduku datang meminang aku untuk suaminya, aku agak terkejut. Tapi setelah perbincangan dengan keluarga, semua 0rang bersetuju memandangkan niat mereka baik.

Mungkin maduku sememangnya ikhlas.Majlis ringkas, namun cukup buat andartu seperti aku. Ramai yang memuji madu aku itu. Bet0l ker ada wanita yang tidak kisah bila suaminya berkahwin lagi? Katanya bila suami berhasrat untuk berkahwin lagi , dia tiada alasan untuk melarang kerana suaminya lebih dari mampu, dia mengizinkan tapi dengan syarat dia sendiri memilih cal0n untuk suaminya.

Perkahwinan itu jadi buah mulut 0rang, walau kami bukan sekampung, tapi satu daerah, isu sebegini sememangnya cepat tersebar, lebih-lebih ramai yang kenal kerana butik aku berada di tengah bandar.

Seminggu berkahwin memang indah, tapi selepas itu serba serbi tidak kena. Biasanya isteri pertama digambarkan amat baik, ter4niaya dan lemah lembut. Madu aku sememangnya lemah lembut, tapi setiap kata-katanya begitu menik4m hati.

Walau giliran sudah ditetapkan, well dia yang tetapkan pada malam pernikahan depan 0rang ramai sambil gelak-gelak dalam nada bergurau.Namun sejak dua minggu lepas suami langsung tidak jenguk atau bertanya khabar berita, apa lagi untuk wassup kata rindu.

Bila aku telef0n madu aku akan jawab, disindir dengan kata-kata yang tidak sanggup aku taip kat sini, padahal tidak salah rasanya untuk aku bertanya khabar suami sendiri.

0rang kata bila kita menjadi isteri kedua, kita kena banyak mengalah demi menjaga hati yang n0mb0r satu, aku cuba bersabar.Petang itu aku menerima panggilan dari madu yang mengatakan, suami bukan tak nak balik umah aku, tapi katanya suami tensi0n, syarikatnya belum dapat payment dari pr0jek kerajaan, yer la biasa agak lambat baru dapat, gaji pekerja sudah 2 bulan tidak berbayar berjumlah 50 ribu.

Aku minta suami balik untuk berbincang, setengah jam berlalu dan suami tercegat depan butik.Bila ditanya baru berterus terang katanya tidak mahu susahkan aku. Aku berjanji akan t0l0ng. Wang bukan satu masalah pada aku.

Bila duit diberi, suami hilang lagi. Tiga hari selepas itu baru dia menjawab panggilan telef0n aku, katanya pembekal semua mahukan duit mereka, sekiranya tidak dibayar hutang dulu mereka tidak akan memberi bekalan pr0jek yang baru, dan semua 0rang pun tahu sekiranya per0jek tertangguh c0mpany akan kerugian. Sekali lagi aku keluarkan duit dan men0l0ng suami.

Es0knya madu telef0n ajak keluar, teman dia sh0ping katanya. Tempat pertama yang dia ajak masuk adalah kedai emas kegemaranya, bila melihat dia bergelak ketawa di dalam kedai tersebut kita tahu madu aku adalah pelanggan tetap. Malah madu aku bergurau bahawa aku ini madu dia yang kaya, banyak duit dan aku nak belanja dia beli gelang emas yang mahal. Aku Cuma tersenyum.

Tapi bila dia selesai memilih, dia mengisyaratkan aku bayar, nak tak nak aku terpaksa berlari ke atm terdekat. Selepas bermacam perkara yang aku terpaksa bayar aku lagi, aku sedar niat mereka yang sebenar. Rupanya wang aku yang dihajati.Kalu begini aku sanggup hidup se0rang diri sehingga ke akhir hayat. Aku kini dalam pr0ses bercer4i, itu pun masih tidak malu untuk meminta duit.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply