Masa ramai2 sangkut PKP ‘Stay At Home’ Suraya jadikan mak kitorang mcm bibik ngasuh anak2 dia

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

0k, as an intr0, saya cerita serba ringkas backgr0und ku ini. Cukup kenal saya sebagai Kak Kiah, berlatar belakang dari sebuah keluarga yang besar,ibu suri rumah dan bapa bekerja makan gaji hari. Alhamdulillah, semua adik beradik menjejak kaki ke menara gading.

Berkat usaha dan d0a ibu abah yang tak pernah kenal lelah. Dipendekkan cerita, ibu ku ini merupakan se0rang yang sangat berhati mulia dan sentiasa berbaik sangka.

Sentiasa berusaha menjaga hati dan perasaan 0rang sekeliling biar hati sendiri sarat duka. Adik beradikku kebanyakkan nya sudah berumah tangga dan beranak pinak.

Leman merupakan abangku, yang dikateg0rikan agak berjaya dalam pelajaran dan kerjaya nya. Tidak dinafikan, dia memang banyak men0l0ng kami sekeluarga dari segi wang ringgit dan masa. Sebelum ramai yang menyangkal penulisan saya yang sedikit dangkal ini.

Adik beradikku yang lain tidak pernah putus juga menghulur duit bulanan buat ibu dan abah walaupun jauh di perantauan.

C0nt0h nya, jika pulang bermalam di rumah ibu abah ketika cuti. Suraya tidak pernah/sangat jarang duduk di dapur men0l0ng ibu memasak. Waima mem0t0ng sayur ataupun berbual bual k0s0ng dengan ibu.

Sudahlah begitu, hal anak anak mereka p0n banyak diselesaikan 0leh ibu, atas dasar, ibu kasihan melihat cucu2 nye begitu.

0h, sebelum terlupa, diawal Perkahwinan, Suraya memang tinggal di rumah ibu selama beberapa tahun. Tiada pernah sekalipun ibu merasa rehat di dapur dan Suraya yang memasak walaupun di hari minggu.

Sudahlah begitu, anak2 Suraya p0n diasuh 0leh ibu atas dasar ihsan dan kasih se0rang nenek. Kes4kitan hati ku memuncak kini apabila, PM mengumumkan PKP yang mana Suraya dan anak2 terkandas di rumah ibu.

Untuk pengetahuan semua, rumah Ibu bapa Suraya hanya lah memgambil masa selama kurang dari 30 minit dari rumah Ibuku ini.

IBU yang memanggil cucu untuk diberi makan, disuap nasi segala. Selesai itu baru ibu mampu mandi dan s0lat, kemudian, ibu terlihat berbaring merehatkan badan sedangkan waktu itu biasamya ibu akan mengaji AlQuran.

Suraya hanya duduk men0nt0n ataupun dilihat tidur sahaja.

Pendek kata, segala keperluan anak2 Suraya diuruskan 0leh Ibu. Ibu pernah meluah, letih dan penat, mana nak memasak, nak rehat dan ibadat di usianya sekarang, sedang Suraya dan Leman dilihat seperti tidak menyedari semua ini.

Btw, kak kiah turut sama membantu ibu tetapi hati kak kiah sakit melihat ibu dilayan sebegitu rupa. Kak Kiah juga punya anak dan sedang sarat hamil.

Ibu sudahlah penat, terkadang Suraya suka meluah rasa (membebel) tak kira tempat dan waktu. Kak Kiah terdengar betapa die mengungkit tentang jasa2 Leman kepada keluarga.

Kak Kiah tak m4rah, jika sekiranya tak membantu, tapi janganlah sehingga menambah beban. Sudah lauk siap dimasak, bukan mahu berterima kasih, malah di k0mennya lagi. Sudah lah rumah tidak di bantu kemas seusai disepah anak2.

Barang2 yang dibeli ats talian, diletak merata, sedangkan saya kenal yang ibu itu se0rang sangat pengemas dan bersih.

Ibu ku lihat tak ubah diperlsaya bagai se0rang bibik 0leh Suraya. Pernah Ibu mengucap syukur apabila Suraya dan anak2 berpindah keluar dari rumah sendiri.

Syukur kerana ibu ada masa untuk diri sendiri, h0bi dan f0kus ibadat. Tapi kini, saya Lihat ibu diperguna sungguh2.. Kenapa tidak Suraya pulang ke rumah 0rang tuanya yang besar lagi selesa. 0rang tua nya juga masih ada dan bertenaga.

Kasihan ibu, kudrat nye tidak segagah usia muda. Berdiri lama p0n sudah terasa penat. Bayangkan. Kepada pembaca2 diluar sana, muliakan ibu bapa dan mertua anda.

Jangan pernah ambil kesempatan atas kebaikan mereka. Sudah berakhir bahagian mereka untuk mengasuh anak kecil, mengurus makan minum anak2 anda.

Spatut nya kepulangan anda ke rumah mereka, menyenangkan mereka. Bukan membebankan mereka. D0akan Ibu Abah kak.

Kiah di beri sebesar besar ganjaran dan mahligai di syurga. dan sem0ga Suraya dan Leman terbaca penulisan ini, dan sedar apa yang dirasa 0leh ibu kami. Assalamualaikum. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply