Memang Hafiz Nyanyi Sumbang Tapi-Guru V0kal Cikgu Shafi Suka Juri Tegas

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Guru v0kal Big Stage 2020 (BS2020) Cikgu Shafi menegaskan memang ada kesalahan ‘0ut 0f tune’ atau sumbang dalam nyanyian Hafiz Zainal pada k0nsert pertama BS2020 namun tidaklah sampai keseluruhan lagu.

Menurut Cikgu Shafi, Hafiz ada lebih daripada satu nada yang salah tetapi di sesetengah kawasan sahaja ketika menyanyi lagu Fly Me t0 the M00n 0leh Frank Sinatra pada Ahad dan markah v0kal hanyalah 60% daripada jumlah penuh.

“Saya ada di belakang pentas semasa persembahan berlangsung dan saya akui ada beberapa bahagian yang sumbang. Lagipun dalam jumlah keseluruhan v0kal adalah 60% manakala sebahagian lagi adalah persembahan dan sebagainya jadi mengapa Hafiz mendapat markah 2 sahaja?

“Saya tahu ada juri yang pandang serius perkara ini, jika satu bahagian sahaja 0ut 0f tune, terus dilabel keseluruhan nyanyian sumbang. Ikut juga pada telinga mereka yang berpegalaman,” jelas Cikgu Shafi ketika dihubungi Gempak.

Namun bagi Cikgu Shafi, juri yang tegas ini sebenarnya memberikan impak p0sitif kepada pelajar-pelajarnya kerana ia akan membuatkan mereka lebih f0kus dan serius ketika belajar.

“Saya suka bila ada juri yang tegas sebab ia memudahkan kerja saya mengajar. Mereka akan lehih f0kus, serius, takut dan tak main-main bila berada di dalam kelas. Bagus dapat juri yang particular tentang perkara ini.

“Dan saya puji Hafiz kerana dia mempunyai attitude yang bagus. Dia b0leh ditegur, menerima kr1tikan dengan baik dan tetap p0sitif. Biar saya handle em0si dia nanti,” ujarnya lagi.

Terdahulu, pada k0nsert pertama Big Stage, persembahan Hafiz Zainal teruk dik0men 0leh juri tetap Ajai yang seterusnya memberi terendah sebanyak 2% sahaja. Bagaimanapun tindakan Ajai itu mendapat kec4man dari netzen yang mempertikaikan kewibawaan juri pada malam itu. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Gempak

Leave a Reply