Nampak ayh selalu suap kakak ipar.Satu hari terjumpa kain kuning dlm blik dia,Yg peliknya ayah trus halau kluar

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Saya nak luah pasal Kakak Ipar aku, saya cuma nak 0rang ambil pengajaran dalam luahan ini. Btw, nama saya Ifa . Abang saya berkahwin dengan pilihan hatinya, memang saya 0key je dengan kakak ipar.

Family saya pun 0key dengan kakak ipar, basically takde masalah. Tak macam typical MIL la kan. Parents saya layan dia macam anak dia sendiri, ayah saya siap suapkan kakak ipar lagi.

Every m0nth bagi RM200 duit belanja, even dia bekerja. And, bagi pakai kereta. Kami adik-beradik pun tak kisah sangat la. Memang semua family saya (termasuk makcik pakcik belah parents) suka kat kakak ipar. Sampaikan, maksu saya tak bagi ibu saya membebel, m4rah 0r suruh dia buat kerja.

Untung kan ? Btw, dia tinggal 1 rumah dengan parents aku. Rasa-rasa ada lagi tak FIL and MIL yang macam ni ? Ada, tapi tak ramai k0t. Parents saya memang tak berkira dengan dia.

Memandangkan kereta arwah abang saya tu ayah sayang nak buat lasah sebab banyak kenangan. 0key, saya b0leh terima alasan tu. Takpe saya diamkan je, tapi nampak dia macam cuba lari-lari dari aku, and saya perasa dia selalu elakkan diri dari jumpa aku. Saya tak pasti kenapa.

Benda ni jadi makin teruk bila parents saya macam asyik nak menangkan dia, berbanding adik beradik saya yang lain. Apa yang anak-anak buat, semua salah dimata di0rang. Tapi kalau menantu dia yang buat, semua betul saja. Saya teng0kkan je, and diam-diam saya si4sat.

Ayah saya ni ada perniagaan, tapi kecil-kecil je. S0 1 hari tu, saya pergi kat kedai ayah saya untuk settlekan bil.

Dia cakap dia haritu abang saya yang n0 3 tu ada tanya dia pasal passw0rd akaun ayah. Apa lagi, ayah pun tanpa usul periksa terus meng4muk dengan abang saya tu. Walaupun dah dinafikan.

Saya d0a supaya Allah tunjukkan siapa yang salah. L0ng st0ry sh0rt, setiap hari jumaat memang kakak ipar saya suruh saya kemaskan bilik dia sebab dia pergi kerja awal, Allah tu maha mendengar. Dia tunjukkan dekat aku, saya terjumpa 4 receipt barangan yang dibeli, sama am0unt dengan yang ditransfer.

Saya sel0ngkar lagi, rupanya banyak yang dia beli guna duit ayah saya secara senyap-senyap. Apa lagi yang dia tak puas hati ? Parents saya punya baik, itupun nak pijak kepala lagi ke ? Duduk free, makan free, kereta free, bulan-bulan dapat RM200.

Dan yang paling mengejutkan aku, dia guna-guna kan parents aku. Macam mana saya tahu ? Sebab saya jumpa banyak benda berkain kuning. Yang diikat dengan benang merah, and saya perasan dia akan elak pandang mata aku.

And semalam sesi last rawatan dengan ustaz untuk buang segala sihir yang ada. 0key, macam mana saya bagitahu parents aku. Actually memang parents dah tahu yang di0rang dah terkena buatan 0rang. Cuma ustaz hanya cakap yang buat tu 0rang terdekat.

Tapi tak bagitahu siapa 0rangnya. Parents saya rasa lain, di0rang cakap ada mimpi bukan-bukan and ada la tanda-tanda lain yang menyebabkan di0rang pergi check kat ustaz. Dan ternyata, betul yang di0rang kena buatan.

Dalam sesi berubat memang ustaz bagitahu yang parents saya dah kena s1hir penunduk kalau tak silap aku. Parents saya memang dari first abang saya kahwin memang di0rang layan menantu dengan baik. Bukan sebab dijampi dek kakak ipar aku. Ustaz tu cakap, benda ni dihantar dah 3 bulan.

Maknanya, lepas abang saya meningal. Lepas abang saya takde tu yang dia makin meny3tan. Minggu lepas, selepas saya kumpul semua bukti.

Seumur hidup, tak pernah teng0k ayah saya m4rah sampai macam tu sekali. Sebab ayah saya bukan jenis pem4rah, tapi disebabkan s1hir tu yang buatkan ayah saya jadi baran sikit. S0 dah settle bagitahu, saya tanya ayah.

Nak buat macam mana dengan benda ni semua? Ayah saya cakap benda kain kuning tu biar ayah simpan, sebab nak tunjuk kat ustaz.

And resit tu saya simpan. Es0knya, semua 1 family pergi jumpa ustaz, and ayah saya tunjuk barang tu kat ustaz. Depan kakak ipar saya tu, ayah hulur barang tu. Sambil tanya, “Ni dia ustaz, anak saya jumpa ni. Tu yang nak tanya, ni barang apa ye?” Masa ni memang kakak ipar saya dah start tak keruan. Lepastu ustaz pun cakap “Ni laa barang yang tundukkan pakji”.

Selama ni ibu ayah percaya kat F, apa lagi yang tak cukup? Kakak ipar saya masa tu hanya mampu nangis je. Last sekali, ayah saya cakap “Ayah bagi masa 3 hari untuk cari rumah sewa lain. Kalau lepas 3 hari tak pindah dari sini, ayah terpaksa call zul (abang kakak ipar) and ceritakan semuanya.

Pasal duit yang dah ambil tu, takpe. Ayah halalkan” And hari jumaat haritu, dia dah keluar dari rumah. And sebelum keluar rumah, ayah saya hulur RM500 untuk duit makan.

Ayah cakap “kalau F tak buat benda ni, ayah takkan halau. Tapi nak buat macam mana, nasi dah jadi bubur”. Kakak ipar saya ni sebenarnya baik, tapi entah macam mana b0leh terjebak dengan benda mengarut ni. Pada yang bertanya abang saya takde tu kenapa.

Ye, abang saya meningal sebab demam panas dan segala tanggungjawab semasa iddah, adalah dibawah keluarga suami. Parents saya memang tak bagi dia balik kampung (tinggal sana terus) tapi tak pernah kawal dia untuk balik kampung (jenguk).

And abang-abang dia pun suruh tinggal dengan kit0rang buat sementara waktu, sementara dia nak cari kerja kat kedah. Yang pasal suap tu, bukan sebab kak F tak reti makan sendiri.

Tapi sebab memang ibu and ayah akan suapkan anak dia. C0nt0h, saya minta ayah suapkan. Haa nanti ayah akan 0ffer “F nak suap tak ?” Haa cenggitu lah.

Sekarang saya dah bl0ck dia dari semua s0cmed and semua apps yang memb0lehkan saya berhubung dengan dia. K0rang yang ada MIL and FIL yang baik tu janganlah ambil kesempatan. Bukan senang nak jumpa yang baik tau, kadang MIL jadi tegas sebab ni la.

Dia taknak menantu pijak kepala dia. Tapi saya tak b0leh nak cakap lebih laa, sebab saya pun tak kahwin lagi kan. And umur pun baru 19 masih muda nak menggatal, apatah lagi nak cakap pasal rumahtangga ni kan. Tapi jangan laa bila dah dapat MIL yang baik, k0rang pergi buat macam kakak ipar saya ni.

Tak kemana pun, mula-mula happy-happy senang hati. Tapi bila dah kant0i, mana nak s0r0k muka. S0 itu saja pesanan aku. Assalamualaikum.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply