Niat aku beri anak aku yg lembam kpd org lain ditentang suami, Namun slps suami da meningg4l, aku tegar tinggalkan adi di sebuah pondok, 10 tahun kemudian ak dapat sepcuk surat yg buat ak meraung h1steria

Gambar diatas adalah utk ilustrasi sahaja. Sila baca dibawah ini utk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih krn membaca perkongsian kami ini.

Salam min, hari ni aku ingin ceritakan kisah yg memang amat aku sesali hingga hari ni. 20 tahun yg lalu aku melahirkan seorang bayi laki laki, wajahnya comel tetapi nampak semacam lembam. Suamiku Mael memberinya nama Adi. Semakin lama semakin nampak jelas bahawa anak ini sedikit terkebelakang dalam erti lain lembam.

Aku berniat mahu memberikannya kepada orang lain sahaja supaya dijadikan anak angkat sebab terasa sangat malu. Namun Mael mencegah niat burvk itu. Akhirnya terpaksa aku membesarkannya juga. Pada tahun kedua kelahiran Adi, aku melahirkan pula seorang anak perempuan yg sanat cantik dan comel.

Aku namakannya Adiah. Aku sangat menyaygi Adiah, begitu juga Mael. Seringkali kami mengajaknya pergi ke taman untuk berhibur dan membeli pakaian budak yg cantik cantik. Namun tidak sama halnya dengan Adi.

Ia hanya memiliki beberapa helai pakaian lama. Mael berniat membelikannya, namun aku selalu melarang dengan alasan sudah tiada wang. Mael hanya terpaksa menuruti kata aku. Saat usia Adiah 2 tahun, suamiku Mael telah mennggal dunia. Adi pada ketika itu sudah berumur 4.

Keluarga kami menjadi semakin miskin dengan hutang yg semakin bertambah. Aku mengambil satu tindakan yg akhirnya membuatkan aku akhirnya menyesal seumur hidup. Aku pergi ke kampung kelahiran aku bersama Adi dan Adiah. Aku tinggalkan Adi yg sedang tertidur lelap begitu saja. Tanpa menoleh kebelakang, aku berlalu pergi.

Setahun.., 2 tahun.., 5 tahun.., 10 tahun.. berlalu sejak kejadian itu. Aku bernikah selepas bertemu jodoh dengan Zamir, seorang lelaki bujang. Usia pernikahan kami menginjak ke tahun kelima. Berkat Zamir, sifat sifat burvk aku seperti pemarah, eg0is dan tinggi hati, berubah sedikit demi sedikit menjadi lebih sabar dan penyayg.

Adiah sudah berumur 17 tahun dan kami menyekolahkan dia di sekolah berasrama penuh. Aku waktu itu tidak lagi ingat pada Adi dan tiada memori yg mengaitkan aku kepadanya. Hinggalah ke satu malam, di mana aku bermimpi mengenai seorang anak.

Wajahnya segak namun kelihatan sangat pucat sekali. Dia melihat ke arah aku. Sambil tersenyum dia berkata; “Makcik, makcik kenal ibu aku? Aku rindu sekali pada ibu!” Sesudah berkata demikian dia mulai pergi, namun aku menahannya.

“Tunggu…, aku rasa aku kenal kamu. Siapa namamu wahai anak yg manis?” ,“Nama aku Adi, makcik.”, “Adi…? Adi… Ya Tuhan! Benarkah engkau ni Adi???” Aku terus tersentak dan terbangun dari tidur. Rasa bersalah, sesal dan pelbagai perasaan aneh yg lain menerpa diri aku pada masa itu juga.

Tiba tiba teringat kembali kisah yg terjadi dulu seperti sebuah filem yg ditaygkan kembali di kepala aku. Baru sekarang aku menyedari betapa jahatnya perbuatan aku dulu. Rasanya seperti mahu mti saja saat itu. Ya, aku patut mti…, mti…, mti…!

Ketika tinggal seinci jarak pisau yg ingin aku kelarkan dekat pergelangan tangan, tiba tiba baygan Adi melintas kembali di fikiran aku. “Ya Adi, ibu akan menjemputmu Adi, tunggu ya sayg !” Petang itu aku membawa Zamir sekali pulang ke kampung dan memarkir kereta Civic biru aku di samping sebuah pondok, dan ia membuatkan Zamir berasa hairan. Beliau menatap wajah aku dan bertanya;

“Habsah, apa yg sebenarnya terjadi? Mengapa kita berada di sini?”, “Oh abang, abang pasti akan membenci aku selepas aku menceritakan hal yg aku lakukan dulu.” Aku terus menceritakan segalanya sambil teresak esak. Ternyata Tuhan sungguh baik kepada aku. Ia memberikan suami yg begitu baik dan penuh pengertian. Selepas tangisan aku reda, aku keluar dari kereta dengan diikuti oleh Zamir dari belakang.

Mata aku menatap lekat pada gubuk yg terbentang dua meter di hadapan aku. Aku mula teringat yg aku pernah tinggal dalam pondok itu dan aku tinggalkannya, “Adi.. Adi… Di manakah engkau, nak?” Aku meningg4lkan Adi di sana 10 tahun yg lalu. Dengan perasaan sedih aku berlari menghampiri pondok tersebut dan membuka pintu yg diperbuat daripada buluh itu.

Gelap sekali. Tidak terlihat sesuatu apa pun di dalamnya! Perlahan-lahan mata aku mulai terbiasa dengan kegelapan di dalam ruangan kecil itu. Namun aku tidak menemui sesiapapun di dalamnya. Hanya ada sehelai kain burvk yg berlonggok di atas lantai tanah.

Aku mengambil baju itu mengamatinya dengan betul-betul. Mata mulai berkaca, aku kenal saiz baju itu. Ini adalah baju burvk yg dulu dipakai oleh Adi setiap hari. Beberapa saat kemudian, dengan perasaan yg sangat sedih dan bersalah, aku pun keluar dari ruangan itu. Air mata aku mengalir dengan kuat. Saat itu aku hanya mampu berdiam diri saja.

Sesaat kemudian aku dan Zamir mulai menaiki kereta untuk meningg4lkan tempat tersebut. Namun, aku melihat seseorang berdiri di belakang kereta kami. Aku terkejut sebab suasana saat itu gelap sekali.

Kemudian terlihatlah wajah orang itu yg sangat kotor. Ternyata ia seorang wanita tua. Aku terkejut lagi apabila dengan tiba-tiba dia menegur aku. Suaranya garau. “Heii…! Siapa kamu?! Apa yg kamu mahu?!”

Dengan memberanikan diri, aku pun bertanya; “Makcik, apakah makcik kenal dengan seorang budak bernama Adi yg dulunya tinggal di sini?” Dia menjawab; “Kalau kamu ibunya, kamu adalah perempuan terkutvk!! Tahukah kamu, 10 tahun yg lalu sejak kamu meningg4lkannya di sini, Adi terus menunggu ibunya dan memanggil : ‘Ibu, ibu!’

“Kerana tidak tahan melihat keadaannya, kadang-kadang aku memberinya makan dan mengajaknya tinggal bersama aku. Walaupun aku orang miskin dan hanya bekerja sebagai pemungut sampah, namun aku sama sekali tidak akan meningg4lkan anak aku seperti itu!”

Surat peninggalan Adi : “Tiga bulan yg lalu Adi meningg4lkan sehelai kertas ini. Ia belajar menulis setiap hari selama bertahun tahun hanya untuk menulis ini untukmu…” Aku pun membaca tulisan di kertas itu…

“Ibu, mengapa ibu tidak pernah kembali lagi…? Ibu marah pada Adi, ya? Ibu, biarlah Adi yg pergi saja, tapi ibu harus berjanji ibu tidak akan marah lagi pada Adi.” Aku menjerit h1steria membaca surat itu. “Tolong bagi tahu.. di mana dia sekarang? Aku berjanji akan menyayginya sekarang! Aku tidak akan meningg4lkannya lagi! Tolonglah cakap…!!!” Zamir memelvk tubuh aku yg terketar-ketar dan lemah…

“Semua sudah terlambat. Sehari sebelum kamu datang, Adi sudah mennggal dunia. Dia meningg4l di belakang pondok ini. Tubuhnya sangat kurus, ia sangat lemah. Hanya demi menunggumu ia rela bertahan di belakang pondok ini tanpa berani masuk ke dalamnya.”

“Dia takut apabila ibunya datang, ibunya akan pergi lagi apabila melihatnya ada di dalam sana. Dia hanya berharap dapat melihat ibunya dari belakang pondok ini.”, “Meskipun hujan deras, dengan keadaannya yg lemah ia terus berkeras menunggu kamu di sana . D0sa kamu tidak akan terampun!”, “Ya Allah! Ampunkanlah d0saku! Adi, ampunkan ibu nak!”

Kisah diatas pernah tular beberapa tahun lepas. Tidak dapat kami pastikan kesahihannya ataupun hanyalah rekaan penulis semata mata. Namun, terdapat pengajaran berharga yg dapat kita pelajari. Usahlah sesekali membezakan anak anak.

Lumrah manusia, bila di depan mata tidak dihargai, namun bila sudah tiada disesali pula. Moga kita dijauhkan dari sifat sebegitu. Kongsikan, moga dijadikan tauladan buat kita semua. Kesimpulannya di sini , Anak cac4t adalah satu “peluang” yg Allah bagi khas kepada ibu bapa anak cac4t.

Jika lulus, mereka akan berada di barisan hadapan sekali masuk ke Syurga Allah. Justeru, jika anda ada anak cac4t, jangan bersedih! Allah menawarkan anda jalan pintas ke Syurga. Kemasukan secara auto ke Syurga dengan mudah hanya dengan menjaga “anak” Allah itu dengan baik.

Allah tidak akan timpakan manusia dengan dugaan yg tidak mampu dirinya pikul. Allah juga berjanji akan uji manusia dengan cara yg berbeza, Ada yg diuji dengan kekayaan wang dan ringgit. Ada yg diuji dengan kemiskinan. Ada yg diuji dengan sakit. Ada yg diuji dengan anak.

Ada yg diuji dengan sifat takbur, riak, wujud, samaah, sombong, ceroboh tanah, munafik, syirik dan pelbagai lagi. Malahan, sifat mulia juga adalah ujian bukan sahaja pada manusia, waima pada Nabi sendiri.

Senantiasa bersyukur pada Allah, walau anak anda cac4t, bukan semua orang diberi peluang sama. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan salah.. Terima Kasih!.Sayg korg semua!

Leave a Reply