P3lik Along tak mau hantar mak.Menggeletar tubuh Angah mendengar penjelasan mak..Terngiang ngiang kata2 emak di telinganya

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Seorang emak yang terlalu rindukan anak2 memberanikan diri menaiki bas dari Mersing semata2 hendak melihat anak2nya. Setibanya di Bustand Larkin. Si emak menelefon anak sulongnya, iaitu Along, Anak lelaki kesayangannya.

Emak: “Assalamualaikum Along, mak dah sampai dekat bustand Larkin ni.. Mak ingat nak pergi rumah Along.. boleh tak?” .. Along: “Ah emak ni. Kenapalah tak bagitahu dulu nak datang.. Along sebuk ni.. Mak telefon Angah la suruh dia ambik mak dulu.. nanti malam baru mak datang rumah Along..”

Terdiam seorang emak, niat baiknya untuk buat suprise kepada anak kesayangannya di jawab sambil lewa oleh anak kesayangannya. Beliau menangis dalam hati kecil beliau, sambil memegang handphone di tangan. Si emak cuba memberanikan diri menelefon Angah pula iaitu anak lelaki keduanya.

Emak: Assalamualaikum Angah, mak ada dekat bustand Larkin ni.. Angah boleh datang ambil mak tak?

Angah: Waalaikumsalam mak, Yeke? bila mak sampai? Mak tunggu tau.. nanti Angah datang ambik. (dengan nada excited).

Selepas tu Along keluarkan handphone di tangan.. tak lama lepastu gelak sorang2 dengan handphone.. Manakala emaknya terpinga2 di situ bagai tak dilayan. Melihat kejadian tu.. Bibik Yati dengan pantas membawa emaknya ke kamar.

Bibik: “Emak encik, ini bilik mak encik.. Emak encik rehat2 lah dulu ye..”

Sejak dari emaknya masuk bilik tu.. Along dan isterinya langsung tak jengah maknya di bilik.. Malah emaknya hanya menghabiskan masa di rumah bersama Bibik Yati.

Angah hanya tersenyum saat menoleh emaknya di belakang.. Dalam diam angah kesat air mata yang berjurai di mata Angah.. Isteri Angah yang nampak kejadian tu cepat2 genggam tangan Angah.. Dalam kegelapan malam Angah tahan sebak dalam hati.

Dari dulu lagi, Emak memang pandang rendah pada Angah.. Mungkin sebab Angah kurang bijak dalam pelajaran.. Emak asyik memuji Along yang selalu mendapat keputusan baik semasa peperiksaan dan telah berjaya menjadi seorang doktor.. Manakala Angah hanya mampu bekerja di Kilang biskut dimana pada pengetahuan emaknya tidak menjaminkan kebahagiaan di masa hadapan.

Setibanya di Kampung Air Merah, Mersing.. mereka di sapa oleh ayah dan adik perempuan mereka yang menanti di rumah.

Si ayah menangis mendengar penjelasan si emak.. lalu berkata,

Ayah menjawab: “Awak pernah tak duduk berbual dengan dia? tak pernah kan? pernah tak awak ambik berat pasal dia? takkan? Dia dan isteri dia sama2 buat pinjaman AIM.. meniaga biskut raya dan kek on9 kecil2an sambil bekerja di kilang seperti biasa.. Bila pelanggan dah semakin ramai.. Mereka buka kedai kecil2an dan sekarang mereka dah pun ada 10 cawangan di sekitar JB.. Kereta Alphard hitam retis yang awak naik tu ialah kereta ke 4 mereka..”

Allah, si emak terdiam.. menangis.. terfikir selama ni dia melayan Angah dengan layanan endah tak endah.

Lalu si emak menelefon si Angah untuk memohon maaf.. di telefonnya berulang kali tapi tiada yang jawab.. semuanya dah terlambat.

Emaknya sudah semakin risau kerana jarang2 sekali Angah tak angkat telefon.. Mereka menjangkakan ada yang tidak elok berlaku.. Lalu emaknya menelefon isteri Angah pula.. juga tidak di angkat.

Isterinya cuba menenangkan suaminya dengan bersandar di bahu suami dan memberi kata2 semangat.. lalu Angah menjawab.

Ayah berkata : “Tu lah awak, selalu sangat pilih kasih pada anak2.. awak sedar tak apa yang awak buat ni buruk kesannya pada hati dan jiwa Angah kelak? dah, awak pergi telefon Along suruh dia balik sini sekarang.. kita selesaikan masalah ni sebelum berlanjutan..”

Emak pun terus menghubungi Along dan menceritakan apa yang berlaku dan mereka belum dapat hubungi Angah dan isteri sampai sekarang.. Kalau hendak buat report polis pula masih terlalu awal sebab belum 24 jam kehilangan Angah dan Isteri.

Along yang kebetulan ada program di Bandar Penawar terus buat keputusan untuk pulang ke Mersing kerana risaukan keadaan Angah.

Manakala Angah dan isteri sebenarnya tidak pergi jauh.. Angah memberhentikan kenderaannya di Masjid Jamek Bandar Mersing untuk menunaikan solat isyak dan menenangkan fikiran.. Isteri Angah di dalam kereta serba salah kerana tak jawab telefon dari keluarga mentuanya.

Selesai solat..Angah di sapa oleh seseorang pakcik yang kebetulan solat di situ.

Saya terpaksa stop sampai sini dulu..sebab airmata ni tak berhenti menitis. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih!

Leave a Reply