Penduduk halang jen4zah jururawat mngsa C0V1D19 dikebumikan di kampung halaman sendiri

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Penduduk sebuah desa di Jawa Tengah, Ind0nesia bertindak menghalang pihak berkuasa mengebvmikan jen4zah se0rang jururawat yang meningg@l dunla kerana virvs C0V1D19 di kawasan tanah perkubvran di kampung mereka.

Menurut lap0ran media tempatan, Nuria Kurniasih, 38, jururawat di Rumah S4kit Umum (h0spital) Dr Kariadi, Semarang, meningg@l dunla pada Khamis lalu, selepas seminggu beliau dir@wat akib4t jangkit4n virvs itu.

Jen4zah sepatutnya dikebvmikan di kampung halamannya di Pemak4man Umum Sewakul, pada Khamis, namun sekumpulan penduduk desa itu bertindak menghalang pihak berkuasa berbuat demikian kerana bimbang virvs itu akan tersebar di desa halaman mereka.

Lantaran itu, van jenaz4h terpaksa berpatah balik ke h0spital dan jenaz4h kemudiannya dikebvmikan di kawasan perkubvran di h0spital Dr Kariadi, Semarang.

Menurut media tempatan, sekumpulan penduduk menghalang pihak berkuasa daripada memasuki tanah perkubvran di desa itu sekalipun semua persiapan pengebumian telah dilakukan, malah keluarga jururawat itu turut men4ngis dan merayu agar penduduk kampung tidak berbuat demikian.

Gaben0r Jawa Tengah, Ganjar Pran0w0 dalam satu kenyataan menyatakan rasa kekesalan berhubung kejadian itu dan berharap kejadian sedemikian tidak berulang apatah lagi membabitkan se0rang petugas kesihatan, yang berjasa kepada masyarakat dan negara.

Ketua Desa Sewakul, Purb0 mem0h0n maaf kepada keluarga jururawat itu dan menyatakan beliau tidak berdaya menghalang tindakan agresif sekumpulan masyarakat di desa itu.

Warganet di media s0sial dan Persatuan Perawat (jururawat) Nasi0nal Ind0nesia seperti dipetik agensi berita ANTARA, turut meng3cam tindakan sekumpulan masyarakat berkenaan. BERNAMA

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Bharian

Leave a Reply