Penerangan tidak jelas punca ramai keliru-Moratorium pinjaman kenderaan sebenarnya masih dikenakan faedah

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Nampaknya satu Malaya tengah kec0h kerana isu m0rat0rium pinjaman kenderaan yang akan dikenakan faedah. Namun seperti apa yang pernah ditulis 0leh kebanyakan media, ia bermula apabila pihak bank mula mengumumkan mereka tidak akan mengenakan “c0mp0unding interest” atau “accrued interest” atau “faedah terakru” terhadap beberapa jenis pinjaman.

Ini menyebabkan ramai pihak beranggapan pinjaman sewa beli kenderaan juga tidak akan dikenakan faedah. Selepas sebulan, siaran akhbar dan ulasan dari beberapa p0rtal kewangan berkaitan i5u m0rat0rium pinjaman kenderaan sewa beli ini kembali bangkit.

Nampaknya Bank Negara Malaysia (BNM) sebenarnya tidak membuat sebarang pusingan U, cuma mungkin cara penyampaian tidak begitu difahami ramai. Menurut siaran akhbar BNM semalam, peminjam tidak perlu untuk menghubungi bank jika mereka mahu mengambil m0rat0rium.

Salah faham timbul bila BNM menyatakan pihak bank perlu memastikan pelanggan mereka diberikan penerangan yang jelas mengenai perubahan pembayaran dan temp0h pembayaran akibat m0rat0rium.

Bermula pada hari ini (1 Mei), peminjam skim sewa beli kenderaaan dan juga skim pinjaman Islamik dengan kadar tetap akan menerima SMS, email atau surat berdaftar dari pihak bank untuk mengambil langkah-langkah yang perlu bagi melengkapkan pr0ses m0rat0rium.

Pihak bank perlu menerangkan apa yang berubah, seperti c0nt0hnya temp0h pembayaran, dan juga bayaran bulanan kerana faedah yang terkumpul selepas temp0h enam bulan m0rat0rium dan berapakah jumlah bayaran ansuran yang baharu.

Dalam erti kata lain, akibat m0rat0rium, perjanjian sewa beli atau akad pinjaman dahulu perlu diubah. Mereka yang tidak mahu mengambil m0rat0rium pula b0leh memberitahu pihak bank akan hasrat mereka.

Berkaitan pembayaran faedah semasa temp0h enam bulan m0rat0rium, BNM tidak pernah berkata secara hitam putih bahawa tidak ada sebarang faedah akan dikenakan.

Bagaimanapun ramai pakar-pakar kewangan berkata pengambilan m0rat0rium bagi pinjaman sewa beli kenderaan itu masih berbal0i sekiranya anda benar-benar memerlukannya. Ramai yang berkata pecahan bayaran faedah itu akan hanya memberikan penambahan yang minimum kepada ansuran bulanan (hanya untuk pinjaman sewa beli aut0m0tif).

Walaupun BNM menjadi m4ngsa keadaan, ia juga perlu lebih prihatin dalam bab ini kerana:

Kebanyakan bahan-bahan dari pihak perbankan (dan juga dari industri insurans) menggunakan bahasa yang tidak difahami ramai bila ia ditulis secara rasmi. Ini menyebabkan ramai yang salah faham. Mungkin pihak BNM b0leh membuat unit k0munikasi untuk berhubung dengan pemilik-pemilik p0rtal seperti apa yang beberapa agensi kerajaan lain lakukan kerana dunia inf0rmasi media sudah lama berubah wajah.

Ramai pelanggan yang merungut tidak dapat menghubungi bank mereka untuk keterangan lanjut. Mungkin pihak bank b0leh membantu dalam isu ini, c0nt0hnya, bukakan platf0rm s0al balas melalui medium lain seperti Faceb00k, Twitter dan sebagainya.

Ramai yang terkejut kerana isu ini ditimbulkan lebih dari sebulan. Jika ia diterangkan dengan tepat dari hari pertama lagi, rasanya masalah ini tidak akan wujud.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Careta

Leave a Reply