Pengotor,Biadap! Askar terpaksa pakai helmet elak dilempar najis dan sampah warga asing dari atas

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Umum sedia maklum bahawa beberapa kawasan perumahan di Jalan Masjid India dan Jalan Munshi telah direkodkan sebagai Zon Merah. Penghuni penempatan tersebut kebanyakkannya merupakan warganegara asing yang bekerja di ibu kota.

Tiga bangunan telah diisytiharkan PKPD di ibu negara ialah di Malayan Mansion dan Selangor Mansion di Jalan Masjid India dan satu lagi di Menara Plaza City One di Jalan Munshi yang bermula pada 31 Mac lepas.

Pengotor! Lempar sampah dan najis kebawah

Namun begitu, menerusi laporan daripada Sinar Harian, sesetengah daripada warga asing tersebut telah menunjukkan pr0tes dengan melempar najis serta barangan dari tingkat atas kerana terpaksa menjalani PKPD ini.

Bukan saja2 nak pakai helmet askar

Oleh sebab itu, anggota keselamatan seperti pihak tentera terpaksa menggunakan helmet bagi mengelakkan terkena barangan yang dilontar dari tingkat atas perumahan tersebut.

Menurut sumber petugas sendiri, sikap pr0tes yang ditunjukkan sudah bermula sejak PKP lagi apabila pelbagai anasir asing jatuh dari tingkat atas dilempar oleh warga asing tersebut. Jadi, penggunaan helmet amat perlu kerana mereka bertugas mengawal kawasan tersebut 24 jam.

“Bukan saja-saja askar pakai helmet ketika berkawal di bangunan-bangunan kediaman itu. Jika kita lihat ketika kawalan sekatan jalan raya, askar tak pakai helmet pun, hanya pakai beret. Pakai helmet sebab nak elak daripada kena benda yang dibaling dari atas. Bawang putih pun dibaling dari dalam rumah. Jadi kita tak dapat kenal pasti dari unit mana.”

Kawasan dah makin terkawal

Namun, keadaan seperti itu semakin terkawal susulan tindakan tegas para petugas keselamatan yang mengawal kawasan tersebut sejak PKP berlangsung.

Tambahan lagi, mereka juga semakin ‘cool down’ apabila bantuan makanan akan diberikan setiap hari kepada penghuni kawasan-kawasan tersebut.

Terdahulu, kawasan-kawasan yang disebutkan telah diletakkan dalam zon merah selepas puluhan penghuninya dijngkiti C0v1d19. Ia menyebabakan pihak berkuasa mengarahkan agar PKPD dilaksanakan bagi menbendung w4bak tersebut lebih menul@r.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Sinar Harian

Leave a Reply