Perancis catat 70 k3s p0sitif C0v1d19 selepas seminggu sekolah dibuka semula

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

KIRA-KIRA 70 k3s p0sitif C0v1d19 dilap0rkan di Perancis hanya selepas seminggu sek0lah-sek0lah di negara itu dibenarkan untuk dibuka semula. Sebahagian sek0lah mula dibuka minggu lalu dan seramai 150,000 pelajar kembali ke sek0lah pada Isnin.

Menteri Pendidikan Perancis Jean-Michel Blanquer pada Isnin memberi peringatan dengan memberitahu radi0 Perancis, RTL bahawa pembukaan semula sek0lah telah menyebabkan pelajar dalam b4haya.

Menurut menteri itu, sek0lah-sek0lah yang terjejas segera ditutup. Sementara itu media Perancis pula melap0rkan bahawa tujuh sek0lah di utara negara itu sudah diarahkan ditutup.

Blanquer bagaimanapun tidak menyatakan sama ada 70 k3s C0v1d19 itu adalah dalam kalangan pelajar atau guru. Memandangkan temp0h inkubasi v1rus tersebut adalah beberapa hari, 0rang ramai berkemungkinan telah dijngkiti sebelum pembukaan semula sek0lah, katanya.

Perancis membuka semula kira-kira 40,000 prasek0lah dan sek0lah rendah minggu lalu, dengan bilangan pelajar dihadkan kepada 15 0rang untuk satu kelas.-Metr0.c0.uk

Terdahulu menurut lap0ran berita harian pada 15 April lalu YBMK (Menteri Kanan (Pendidikan) Dr. M0hd Radzi Md Jidin mengadakan sidang media khas mengenai Pelan Tindakan Persek0lahan Pasca PKP semasa penul4ran C0V1D19 di negara ini.

M0hd Radzi dalam ucapannya berkata, keputusan untuk membuka semula sei persek0lahan itu hanya akan dibuat sekiranya pihaknya benar-benar yakin keadaan negara ini sudah pulih.

“Apabila sek0lah dibuka semula, semua aspek keselamatan, kebersihan dan pengawalan penul4ran jngkitan termasuklah amalan penjarakan s0sial akan diberi keutamaan.

“KPM sudah menyediakan Garis Panduan Pengurusan Sek0lah Pasca PKP yang mesti dirujuk 0leh pihak sek0lah dan ibu bapa bagi memastikan pengurusan sek0lah berjalan lancar serta sesi Pengajaran dan Pembelajaran berlaku dalam keadaan selamat,” katanya.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit Mstar

Leave a Reply