“Pernah Ditudvh Bercer4i Sbb Pucuk Muda”-1ni Antara Fakta Tentang Liza Abdullah (Mak Leha) Yg Ramai T4k T4hu

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

SEBUT saja nama ‘Mak Leha’ sudah pasti ramai yang akan berasa ger4m dengan lak0nan Liza Abdullah menerusi drama 7 Hari Mencintaku yang bakal berakhir pada Isnin lalu.

Watak ibu mertua yang mempunyai keinginan tersendiri dalam membahagiakan anak-anaknya sehingga mengundang kec4man daripada pen0nt0n. Berpuluh tahun dalam dunia lak0nan, kehebatan Liza Abdullah untuk membawa sesuatu watak dengan baik memang tiada tandingan.

Bahkan rata-rata netzen naik geram dengan watak Mak Leha lak0nan Liza. Kali ini, mStar senaraikan beberapa fakta menarik mengenai Liza Abdullah atau Mak Leha.

Liza atau nama penuhnya N0rliza Abdullah dilahirkan pada 6 Jun 1964 di Kuala Lumpur dan kini berusia 56 tahun. Dia pernah berkahwin dengan Z0lkefli Abdul Rahman pada 1988 namun perkahwinan mereka hanya bertahan sehingga 2014.

Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu Zulhaffiz Zarriq, 31, Nurnaffiz Syahiddah, Z0lkefli, 27, Zulsyahmi, 18 dan Zulsyahmi Afif, 16 tahun. Kisah rumah tangga Liza juga pernah mendapat liputan luas selepas aktres tersebut mengakui sudah tidak sebumbung dengan bekas suaminya sejak beberapa tahun selain mengalami k0nflik berpanjangan.

Biarpun Liza sudah berpis4h dengan bekas suami namun mereka masih jalinkan hubungan yang baik demi anak-anak. Liza dan Z0lkefli akhirnya sah bercer4i talak satu pada 24 Februari 2014 di M4hkamah Rendah Syariah G0mbak Timur, Kuala Lumpur.

Liza juga pernah dikatakan dilamar jurukamera sebaik berpis4h dengan bekas suami. Waktu itu heb0h 0rang bercerita k0n0nnya Liza bercer4i kerana mahu bersuamikan pucuk muda. Sekitar 2017, sekali lagi g0sip berterbangan mengatakan Liza bakal berkahwin namun dramatis hebat itu tampil menyangkal d4kwaan tersebut.

Satu-satunya anak perempuan Liza iaitu Nurnaffiz mengikut jejak langkahnya dengan menceburi bidang pengacaraan dan lak0nan sejak 2017. Pada 24 Julai lalu, Liza menerima menantu lelaki apabila anak perempuannya itu mendirikan rumah tangga bersama pilihan hatinya, Syahidan R0sli.

Menerusi kerjaya seninya pula, Liza dikenali sebagai penyanyi sekitar tahun 1990-an menerusi lagu Semalam Yang Hilang dan lagu duet bersama Ringg0 (Arr0w) berjudul Samarenda.

Namanya kemudian dikenali sebagai pelak0n apabila membintangi filem Ali S3tan dan Ali S3tan 2 bersama Azmil Mustapha dan Fauziah Ahmad Daud pada 1985. Bakat luar biasa Liza Abdullah telah dical0nkan untuk kateg0ri Pelak0n Pembantu Wanita Terbaik (Drama) Anugerah Skrin menerusi lak0nan mantapnya dalam drama Ner4ka Abah pada tahun 2013.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Mstar, Terengganu tv

Leave a Reply