Pertama kali di Malaysia!Pengantin akad nikah 0nline di rumah masing2

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menjayakan akad nikah pasangan pengantin baru secara atas talian yang pertama di Malaysia pagi tadi berikutan kekangan akibat w4bak C0v1d19.

Majlis pernikahan pertama secara online melalui sidang video itu membabitkan pasangan pengantin, Muhammad Don Haadi Don Putra, 29, dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif, 29, disempurnakan dalam sekali lafaz.

Majlis diadakan di rumah pengantin perempuan di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak, manakala pengantin lelaki pula berada di Setiawangsa pada jam 10.10 pagi tadi. Bapa pengantin perempuan, Mohd Sharif Khamis menjadi wali pernikahan dengan kehadiran saksi.

Majlis yang disiarkan secara langsung di Facebook TV Alhijrah itu turut disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail menerusi.

Perkara itu selaras dengan ketetapan terbaru JAWI pada 17 April lalu apabila memberi kelonggaran kepada pasangan yang memperolehi Kebenaran Berkahwin daripada JAWI.

Bagaimanapun, pelaksanaan akad nikah secara sidang vdeo itu perlu mengikut garis panduan dan borang permohonan yang telah ditetapkan.

Antara k0men-k0men netzen

“ Hikmah semua ni.. Allah permudahkan urusan pengantin… Ad ssetengah pengantin nk buat simple2, tp parents masing2 y nk grand. Now, Allah dh tunjukkan, Islam itu indah… Nak menghalalkan xperlu membazir pn… Just buat y wajib…”

“ Mudah nye islam.. kita je smua yg rumitkn kdaan.. mula lah sana sini pancut duit tak ckup lah apa lah nk kahwin.. sdgkn perkhwinan itu mudah dan bukan bebankan kita smua..”

Antara negara melaksanakan nikah online ekoran penul4ran w4bak C0v1d19 adalah Emeriyah Arab Bersatu (UAE).

Kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu hingga 28 April depan bagi mengekang penul4ran C0v1d19 di negara ini.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber Alhijrah Online kredit ohmymedia

Leave a Reply