“Pina, Mak 0rang Pertama Nak Ucapkan Selamat Pengantin Baru”-Hari Ini Di Hari Yang Penuh Barakah,Ibu Pergi Dengan Pesanan

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Pada 19 Februari lalu se0rang pengguna Faceb00k, Nurul Shafina atau panggilan mesranya Piena berk0ngsi kisah ibunya yang sedang menghidap k4nser lidah tahap empat.

“M0h0n semua sahabat dan kenalan dalam FB ni. D0akan kesihatan untuk mak saya. Permudahkan segala urusan dan kurangkan kes4kitan beliau. Sekarang mak tengah bertarung ny4wa melawan s4kit dia. Piena m0h0n t0l0ng d0akan dia. Mana tahu mungkin salah satu d0a diantara kita semua akan dimakbulkan Allah.

“Mak piena hidap k4nser lidah (Stage 4) . Sekarang sel k4nser dah merebak ke leher . Tapi dia masih lagi fight untuk hidup. T0l0ng d0akan dia. Terima kasih. Sem0ga Allah membalas segala kebaikan kalian,” tulis Piena dari H0spital Bukit Mertajam.

Pada 4 Mac lalu, Piena sekali lagi berk0ngsi keadaan ibu tersayang di Faceb00k beliau.

“Nukilan terakhir mak tulis dalam buku sebelum mata mak keduanya bengkak dan tertutup sepenuhnya. Mak dah tak b0leh berkata-kata. Dah tak b0leh bersuara lagi. Lidah mak dah mengeras sepenuhnya. Mak hanya mampu menulis.

“Kata-kata nasihat dari mak, piena akan ingat sampai bila-bila. Kami adik beradik akan ingat pesan mak untuk selamanya. Sebak hati bila baca apa yang mak tulis. Nasihat mak untuk kami adik beradik sentiasa terngiang-ngiang dalam ingatan. Sem0ga Allah permudahkan segala urusan mak.

“Mak cepat sihat ya. Piena rindu mak yang dulu. Pina, adik-adik dan abah tak kuat tanpa mak. Kami semua perlukan mak. Mak penyeri rumah. Mak segalanyaaa buat kami,” tulis Piena.

Namun hari ini, 6 Mac 2020, mak Piena kembali kepada pencipta-Nya.

“Al-Fatihah. Mak dah kembali ke Rahmatullah pagi tadi. Mak berehat la disana. Sem0ga kita berjumpa lagi di syurga nanti.
Allah sayang mak. Kami semua sayang mak. Mak insan terpilih. Mak dijemput Ilahi di hari yg penuh barakah hari yang mulia. Terlerai sudah penderit4an mak selama ni. Sem0ga Allah kuatkan hati piena, abah, kakak dan adik-adik untuk terima semua ni.

“Sem0ga mak tenang disana. Mak, mungkin kita terpis4h antara dua dunia yg berbeza. Tapi mak tetap dihati kami selamanya hingga ke syurga nanti. InshaaAllah. Ameen. Mak tunggu Piena tau. Assalamualaikum . Berehat puas-puas dekat sana ya mak,” tulis Piena berk0ngsi pemergian ibunya di hari Jumaat yang mulia ini.

Al-Fatihah dan salam takziah buat Nurul Shafina sekeluarga. Kisah ini dik0ngsi 0leh pengguna Faceb00k Nurul Shafina. Kredit Gempak

Leave a Reply