Potong Rambut Pelanggan Masa Ku4rantin Makan Diri,Tukang Gunting M4ut Akibat C0v1d19

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Se0rang pemilik kedai gunting rambut di Mississippi, Amerika Syarikat meningg@l dunia akibat w4bak C0v1d19 di H0spital St. D0minic pada 4 April lalu selepas menawarkan khidmat p0t0ngan rambut ketika negara diku@rantin.

Menerusi lap0ran media, Eugene Th0mps0n memiliki dua kedai gunting rambut dalam k0muniti tersebut dan amat p0pular sebagai ahli perniagaan selain menjadi ment0r kepada tukang gunting yang lain.

Sempat k0ngsi keadaan di Faceb00k

Th0mps0n baru sahaja menyambut hari lahir ke-46 sebelum p0sitif v1rus itu pada 22 Mac. Dua hari kemudian, dia ditahan di h0spital namun disahkan m4ut 0leh d0kt0r perubatan.

Gunting rambut tak seharusnya dibenarkan lagi

Berita tersebut mendapat keprihatinan segelintir netzen Malaysia setelah kerajaan mengumumkan pel0nggaran beberapa industri untuk ber0perasi sepanjang temp0h Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuk perkhidmatan gunting rambut.

Selidik semula

Berisik0! Tak nak jadi punca tersebar

Tak m4ti pun kalau tak gunting

Terdahulu Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) memberi kebenaran ber0perasi kepada beberapa lagi sekt0r tambahan, termasuk aut0m0tif dan pembinaan.

Sekt0r tambahan yang dibenarkan ber0perasi semasa lanjutan PKP adalah industri aut0m0tif (terhad kepada eksp0rt unit siap pasang sepenuhnya atau CBU, peralatan dan k0mp0nen, serta perkhidmatan selepas jualan seperti penyelenggaraan).

Selain itu, industri mesin dan peralatan; aer0angkasa; pr0jek pembinaan dan perkhidmatan berkaitan pembinaan; perkhidmatan sains, pr0fesi0nal dan teknikal termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Turut diberikan kebenaran adalah perkhidmatan kesihatan s0sial termasuk perubatan tradisi0nal yang berdaftar; perkhidmatan kedai perkakas atau ‘hardware’, kedai barangan elektrik dan elektr0nik; kedai cermin mata; perkhidmatan gunting rambut asas dan perkhidmatan d0bi (bukan layan diri).

Berikutan keputusan itu, syarikat di dalam sekt0r tambahan yang disenaraikan b0leh membuat perm0h0nan ber0perasi kepada MITI bermula Isnin depan. Hanya perm0h0nan yang menepati syarat dan lengkap sahaja akan dipr0ses.

Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Sumber B0ssip, Tw1tter, Bharian Kredit B0rakdaily

Leave a Reply