Ramai yg m4rah tapi PU Azman tampil dengan dalil2 yg sohih,backup karakter Fizi

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini.

Rancangan animasi p0pular kanak-kanak, Upin Upin menjadi perbincangan hangat setelah satu babak yang dimainkan 0leh watak Fizi dalam epis0d berjudul Syahdunya Syawal menjadi k0ntr0versi.

Animasi yang disiarkan pada Hari Raya pertama itu telah menjadi pertikaian 0rang ramai setelah dial0g yang katakan 0leh karakter Fizi yang menyentuh pers0alan di mana syurga untuk anak yatim, sehingga rakyat Ind0nesia meminta agar pr0duksi Les’ C0paque membuat perm0h0nan maaf.

“Jangan salahkan Fizi, Cik Man tak setuju…”

Ek0ran k0ntr0versi yang melanda karakter kartun Fizi berkenaan, PU Azman mengambil peluang atas isu yang timbul ini untuk mendidik rakyat Malaysia terutamanya yang beragama islam.

Malah, pendakwah berkenaan juga mengatakan bahawa Fizi adalah satu perwatakan realiti yang mewakili pemikiran se0rang kanak-kanak p0l0s.

“Syurga bawah telapak kaki ibu, hadis tak s0hih…”

“0rang yang tiada mak, dia tiada d0sa dgn emaknya…”

Pengarah Kandungan Kreatif Les C0paque menjelaskan bahawa ,pihak mereka menc3tus k0ntr0versi berkenaan pers0alan syurga buat anak yatim supaya dapat memberi ruang kepada pen0nt0n untuk mengupas isu tersebut.

Selepas tul4r sebuah sedutan epis0d Upin & Ipin yang ditayangkan di saluran MNCTV Ind0nesia, watak Fizi dik3cam dan telah mencetuskan perb4lahan dalam kalangan peminat di media s0sial.

Melihatkan situasi ini, pengarah Les’ C0paque Pr0ducti0n, Buhanuddin Md Radzi berkata pihaknya kini dalam pr0ses pembikinan vide0 perm0h0nan maaf untuk watak Fizi. Namun, s0al tarikh dan medium pilihan untuk penyiaran vide0 perm0h0nan maaf ini akan tertakluk kepada keputusan stesen penyiaran yang bertempat di Ind0nesia itu (MNCTV).

“Disebabkan watak Fizi yang mencetuskan kem4rahan dalam kalangan pen0nt0n dan peminat siri animasi ini, dia sendiri yang akan kita tampilkan membuat perm0h0nan maaf. Diharapkan apabila perm0h0nan maaf itu disiarkan, mereka (netzen) akan kembali ‘sejuk’… Insya-Allah,”, ujar Burhanuddin.

Di samping bertujuan untuk meredakan keadaan yang sedang tegang, idea penghasilan vide0 ini sebenarnya bagus untuk menaikkan lagi rating siri animasi Upin & Ipin. Bijak!

M0h0n rakan-rakan di luar sana maafkan Fizi. Jauh lagi perjalanan budak ni. Apa Kata Anda. M0h0n maaf jika ada tersilap dan s@lah.. Terima Kasih! Kredit 0hmymedia, L0bakmerah

Leave a Reply